Poate pentru că de abia s-a întors acasă, la Braşov, după ce s-a plimbat destul de mult prin ţară, pentru a promova ultimul său volum sau poate pentru că s-a gândit că tocmai  a început anul universitar şi că proaspăt reveniţii căminişti au nevoie de ceva încurajare în readaptarea la viaţa la comun, Mihail Vakulovski a decis să se întâlnească încă o dată cu cititorii pentru o nouă repriză de prezentări şi discuţii pe marginea rockmanului lansat în iunie.

JOI, 6.10.2011, în atmosfera agreabilă şi studenţească a CAFETECII EXPRESde pe strada Republicii din Braşov, am pregătit a doua lansare (la fel de neconvenţională) a volumului TOVARĂŞI DE CAMERĂ: STUDENT LA CHIŞINĂU, semnat MIHAIL VAKULOVSKI. Am avut parte de o asistenţă variată şi destul ne numeroasă: scriitori, profesori, studenţi şi chiar trecători care au fost atraşi de discursurile vorbitorilor.

Evenimentul a fost moderat şi a fost deschis… din spatele barului, în preajma cănilor de ceai (aluzii neintenţionate la obiceiurile studenţeşti din rockman) de conf univ dr Adrian Lăcătuş care a apreciat în primul rând faptul că, în aceste 3-4 luni de la lansarea volumului, exemplarul profesorului braşovean  nu a avut timp să se odihnească în rafturile bibliotecii, ci a circulat constant printre cunoscuţi şi printre studenţi. Adrian Lăcătuş a făcut apoi, pentru orice eventualitate, o prezentare a autorului (ne reamintim că Mihail Vakulovski este poet, critic literar, dramaturg şi iată şi prozator… braşovean, dacă e să ne raportăm la numărul deja mare de ani pe care Mihai i-a petrecut prin oraşul de la poalele Tâmpei) şi apoi a făcut şi câteva aprecieri legate de carte, amintind auditoriului că volumul face parte dintr-o trilogie şi că este un mijloc inedit şi important de recuperare a unor lumi.

Poate că mult mai emoţionat decât autorul (care are deja exerciţiul lansărilor şi al discursurilor) a fost tot subsemnatul, bloggerul Libris, pus din nou în postura de a contribui la prezentarea unei lansari de carte. Mihail Vakulovski m-a invitat şi pe mine să spun câteva cuvinte despre rockmanul său, aşa că, susţinut de masa de la bar şi de atmosfera informală mi-am împărtăşit impresiile de nespecialist declarat.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0cdWcCmy-6c[/youtube]

Pentru cei care n-au citit încă volumul, rockmanul lui Mihail Vakulovski relatat din perspectiva unui tânăr care studiază la Chişinău, este o cronica a experienţelor trăite de acesta pe perioada studenţiei, la finalul anilor 80, respectiv începutul anilor 90. Sunt surprinse detalii din viaţa academică (profund ideologizată şi rusificată înainte de 89, apoi marcată de accentele naţionaliste populare, după 89), din viaţa de familie (rockmanul cuprinde şi o serie de scrisori trimise de părinţii din sat fiului din capitală) şi desigur din viaţa de cămin, acolo unde studenţii sunt provocaţi de înghesuiala şi disconfortul în care trăiesc să găsească o serie de strategii de supravieţuire, de rezistenţă. Am apreciat faptul că rockmanul se va dovedi atractiv chiar şi pentru publicul român în măsura în care reuşeşte să ofere două dimensiuni: cea universală a vieţii de student uşor recognoscibilă de oricine a avut parte de ea (cu antipatii şi simpatii, cu bucurii şi tristeţi trăite la comun) dar şi cea particulară, a vieţii în Republica Moldova (cu sovietizarea, sentimentul de sciziune culturală a studenţilor prinşi între tradiţia românească şi cea rusească etc).

Adrian Lăcătuş a adăugat şi el, printre câteva anecdote, faptul că romanul lui Mihail Vakulovski este o reconstrucţie originală (nu lipsită de iscusinţă literară, iscusinţă de construcţie) a haosului şi durerilor unei lumi într-o manieră cât se poate de tonică şi de vie şi că este o poartă de acces unică în sine, care poate oferi cititorilor tot ceea ce cărţile de istorie sau investigaţiile sociologice nu o pot face.

Autorul, Mihail Vakulovski, a răspuns apoi câtorva întrebări (una dintre ele a venit chiar din partea lui Bogdan Coşa, autorul popularului roman Poker, prezent şi el la lansare) povestindu-ne despre câteva incidente amuzante culese din turneul de promovare şi a vorbti si despre intenţia de a construi un pod de flori metaforic intre Moldova si Romania, prin această trilogie despre viaţa de student.

Evenimentul a fost încheiat desigur cu autografe şi cu şi mai multe căni de ceai, cafea sau sucuri. Îi mulţumesc lui Mihail pentru invitaţie, atât cea adresată Librisului cât şi cea adresată mie personal şi sperăm să ne revedem cât mai curând, tot ca tovarăşi de cameră, tovarăşi de lansare, la publicarea următorului volum din trilogie.

Volumul TOVARASI DE CAMERA: STUDENT LA CHISINAU (Cartea Romaneasca, 2011) semnat Mihail Vakulovski e disponibil si pe www.libris.ro si la Libraria St.O.Iosif din Brasov.

4 Responses

    1. Multumesc pentru aprecieri (ma bucur ca vin macar acum… la batranete 🙂 ). Desigur ca de abia iti astept performanta la Schimb de Carti, doar ai experienta de … Toastmaster!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *