În România, cel mai adesea când vorbeşti de lansări de carte într-o librărie te aştepţi la un eveniment la care să participe mai degrabă prozatorii, poeţii, personalităţi cunoscute în spaţiul public şi audienţa interesată de literatură, eseistică sau de biografii remarcabile. Cărţile tehnice, pe de altă parte, par să fie lansate în cadre mai academice, în spaţiile destinate specialiştilor, precum amfiteatrele universităţilor sau centrele de cercetare. Într-un fel am putea spune că e firesc să se întâmple aşa, din moment ce adresabilitatea volumelor semnate de specialiştii în diverse domenii este destul de îngustă. Cu toate acestea, am fost încântaţi şi onoraţi să primim vizita unor editori şi ingineri remarcabili la noi în librărie, să participăm la organizarea unui eveniment care să pună în lumină şi segmentul tehnic de carte disponibil pe piaţă, un segment care, chiar dacă e atât de puţin vizibil şi destul de puţin promovat, nu duce lipsă de cititori, de specialişti care au mare nevoie de el, pentru a răspunde cerinţelor cvasipermanentei perfectionari profesionale.

Şi tocmai pentru a marca firescul regăsirii cărţilor de specialitate pe rafturile unei librării, joi, 20.10.2011, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, am lansat volumul GRIPPING SYSTEMS (Editura DERC PUBLISHING HOUSE, 2011), semnată de prof univ dr ing IONEL STAREŢU.

Evenimentul a fost deschis de domnul Virgil Oniţă, preşedintele Asociaţiei Libris Cultural care a oferit o prezentare sumară a invitaţilor, poftindu-i apoi să ia cuvântul.

Primul discurs a aparţinut editorului, prof. dr. MICHAEL DEDIU cel care a reamintit tuturor importanţa lucrării ştiinţifice a prof. Stareţu, o lucrare care a fost deja bine primită în România şi care, prin această traducere în engleză, deschide calea popularizării unor idei cât se poate de importante şi peste graniţe. Prof. Dediu a subliniat fertilitatea acestor idei, apreciind iniţiativa prof Stareţu de a valorifica rezultatele cercetării româneşti în spaţii  în care acestea au şanse mai mari să fie puse în practică.  Ţinând cont de importanţa tot mai mare pe care o joacă roboţii în viaţa noastră de toată zilele, prof. Dediu i-a invitat pe toţi, în prelungirea aprecierii utilităţii volumului prof. Stareţu, să mediteze pe marginea viitorului care se va sprijini tocmai pe contribuţii de genul celor aduse de prof. Stareţu.

A vorbit apoi prof  TUDOR PĂUNESCU, din partea Universităţii Transilvania Braşov, cel care a intarit si el aprecierea acestei iniţiative a prof. Stareţu de a contribui la efortul de publicare a specialiştilor români peste graniţă. Robotica, aşa cum a surprins Tudor Păunescu este un domeniu foarte dinamic, un domeniu faţă de care interesul a crescut enorm în ultimii 10 ani, un domeniu în care experienţa prof Stareţu are o greutate, lucru oglindit tocmai în felul în care este alcăuit volumul lansat: acesta cuprinde atât cercetări mai vechi, dar de actualitate, cât şi ultimele rezultate obţinute de prof Stareţu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hk5Q5BRapH4[/youtube]

Autorul a mulţumit librăriei, invitaţilor, editurii şi publicului pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului şi a vorbit apoi despre cartea pe care a lansat-o: un volum care sintetizează roadele unor preocupări şi ale unei munci întinsă pe mai bine de două decenii. Aşa cum a remarcat vorbitorul, lucrarea poate fi privită de fapt şi ca o cronică a unei pasiuni, o pasiune care s-a întins şi a oferit rezultate productive şi semnificative chiar şi după publicarea tezei de doctorat. Volumul prof Stareţu se ocupă, dacă e să abordăm un limbaj mai puţin ştiinţific cu studiul mâinilor mecanice, a comprehensoarelor şi a prehensiunii virtuale. E foarte important de amintit că, pe piaţa mondială, în acest domeniu, există doar două astfel de lucrări, una dintre ele fiind a prof. Stareţu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jq7JB8-cDFQ[/youtube]

A fost o după amiază în cadrul căreia, deşi am lansat o carte destinată specialiştilor, am resimţit firescul coagulării unei comunităţi într-o librărie, comunitate animată de un interes comun şi etern până la urmă şi anume cititul.

Mulţumim invitaţilor şi publicului pentru prezenţă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *