Nu e prima oară când găzduim, la Librăria Şt.O.Iosif,  o lansare de carte a celor pe care juristul şi scriitorul Cornel Vlad îi numea a fi  poeţi fără legitimaţie: creatori care, deşi nu sunt neapărat certificaţi cu diplome de profesionişti ai scrisului, sunt însă capabili şi poate că nici nu pot altfel, decât să-şi urmeze călăuza lirică interioară şi să ne facă şi pe noi părtaşi la o viziune poetică asupra lumii. George Echim, un avocat cunoscut din Braşov, este şi el un poet fără legitimaţie, un poet pe care am avut ocazia să îl celebrăm în după amiaza de ieri.

Vineri, 20.10.2011, în salonul Şt.O.Iosif, am organizat, în compania unor invitaţi numeroşi şi a unei audienţe la fel de generoase, lansarea volumului de poezii ÎMPLINIRI (Editura Timpuri, Iaşi, 2011) semnată de George Echim.

Evenimentul a fost deschis de doamna ANA ONITA, Director General Libris Braşov care a oferit un discurs introductiv prin care a punctat câteva repere legate de preocupările diversificate ale autorului: George Echim se dovedeşte, la fel ca alţi prieteni scriitori ai librăriei (să-l amintim doar pe Cornel Vlad) un avocat care îşi prelungeşte pledoariile şi în planul creaţiei, un om pentru care poezia şi muzica (George Echim este şi un interpret de muzică populară) reprezintă spaţii ale regăsirii de sine.

A vorbit apoi criticul literar AUREL ION BRUMARU, o prezenţă obişnuită şi de nădejde în promovarea autorilor locali, care i-a călăuzit pe cei prezenţi în universul poetic al lui George Echim. Aşa cum a sugerat vorbitorul, crezul artistic al lui George Echim, în iubire şi în creştinismul nou testamentar se regăseşte şi în acest volum (în prelungirea unei alte cărţi semnate de avocatul braşovean: IDENTITATE), la fel ca încrederea în puterea omului de a îndumnezei locul în care se află.

Următorul discurs a aparţinut MAGDALENEI MĂRUŢĂ, venită tocmai de la Iaşi pentru a da citire mesajului unui eseist, critic şi istoric literar, NICOLAE BUSUIOC, intitulat Comunicarea trăirilor obsesive. Mesajul discursului a cuprins câteva aprecieri legate de capacitatea autorului lansat de a veni în întâmpinarea unor necesităţi etice, în labirintul poeziei printr-o formă de creaţie simplă dar convingătoare,  iniţiativă ce se desfăşoară în spectrul mai larg al încercării întâlnirii cu sinele.

A vorbit apoi un alt invitat sosit din capitala Moldovei, CONSTANTIN MĂNUŢĂ care a împărtăşit celor prezenţi amintirile legate de împrejurările în care vorbitorul l-a cunoscut pe George Echim şi despre nevoia de confesiune prin poezie a autorului materializată în creaţii în care se regăsesc atât perspectivele avocatului, interpretului dar şi cele ale scriitorului.

VIORICA POPESCU şi-a construit discursul în jurul unei paralele dintre primul volum al lui GEORGE ECHIM (Identitate) şi volumul prezent, apreciind evoluţia artistică a autorului petrecută răstimpul scurs între lansările celor două titluri. Împliniri este un volum  care aduce în prim plan şi locurile natale ale lui George Echim, un univers magic pe care autorul îl oferă cititorilor în toată splendoarea sa. La final, Viorica Popescu a dăruit o inedita diplomă de onoare lui George Echim.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GKJ6rdXvLfE[/youtube]

Prof drd ELENA VIERU a remarcat şi ea caracterul sincer al creaţiilor autorului, o poezie născută din iubirea faţă de Dumnezeu, ţară, prieteni şi familie. Elena Vieru a citit şi câteva fragmente din prefaţa volumului, pasaje care dezvăluie aspecte edificatoare în ceea ce priveşte desfăşurarea artistică a lui George Echim.

Nu avea cum să lipsească de la lansare nici poetul CORNEL VLAD care a amintit tuturor că muza creaţiei pentru George Echim pare să fie chiar viaţa, iar motivele centrale ale volumului lumina şi poezia.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kV2iGRjk5No[/youtube]

A vorbit apoi şi autorul, GEORGE ECHIM, care a povestit publicului despre drumul anevoios al procesului creator, dar şi despre bucuria şi împlinirea pe care publicarea acestui volum le-a adus. Goerge Echim a amintit de asemenea, de sentimentul de recunoştinţă faţă de toţi cei care i-au fost alături. Autorul a citit apoi o poezie şi chiar a interpretat un cântec de dor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bdYv4aaYcHs[/youtube]

Lansarea s-a încheiat printr-un moment artistic, de dans şi muzică populară maramureşană şi printr-o lungă şedinţă de autografe.

Mulţumim invitaţilor şi publicului pentru prezenţă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *