Unul din adevăratele privilegii ale celor care asistă la o lansare de carte este, dincolo de autograful primit sau de şansa de a ridica o întrebare autorului, acela de a pătrunde în contextul genezei volumului lansat. Fie că îmbracă un caracter anecdotic sau, dimpotrivă, mai grav (uneori de-a dreptul revelatoriu), istoria naşterii unui volum de poezii sau a unui roman are întotdeauna o tuşă inedită, putând alcătui, la rândul său o poveste separată, un soi de metanaraţiune care nu poate fi decât de prim interes pentru cititori atâta timp cât cartea pe care o citesc arareori dezvăluie asemenea informaţii. În cazul lansării de astăzi, povestea genezei a fost cu atât mai interesantă, cu cât am avut de a face cu o lucrare surprinzator de accesibilă, livrată de un autor meticulos, cu reputaţie de scriitor sofisticat.

MIERCURI, 2. 11. 2011, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, am lansat volumul MOARTEA UNUI DANSATOR DE TANGO (Editura Trei, 2011), în compania autorului Stelian Tănase şi a unui public numeros.

Evenimentul a fost deschis de doamna ANA ONITA, Director General Libris Braşov, care a recunoscut că prezenţa cunoscutului politolog şi autor în Salonul Şt.O.Iosif (un salon construit cu suflet pentru asemenea întâlniri) reprezenta aşteptare longevivă care iată că s-a împlinit chiar astăzi.

Microfonul a fost predat apoi domnului SILVIU DRAGOMIR, Director Executiv al Editurii Trei care după câteva cuvinte frumoase adresate librarilor braşoveni, a vorbit şi despre roman. Moartea unui dansator de tango a fost, aşa cum ne-a mărturisit domnul Silviu Dragomir, cartea prin  care vorbitorul l-a descoperit pe Stelian Tănase în altă ipostază. Cunoscut deja ca un membru activ al societăţii civile, analist riguros, de pe vremea când semna articole în revista Sfera Politică, Stelian Tănase s-a dezvăluit ca autor de romane pentru domnul Dragomir abia prin acest volum, printr-o scriitură deopotrivă pasională şi pasionantă.

A vorbit apoi domnul GABRIEL STAN, Director al Editurii Kron-Art Braşov cel care a apreciat ultimul roman semnat Stelian Tănase pentru dubla sa valoare: literară şi istorică. Prin acest volum, Stelian Tănase  scoate încă o dată la iveală adevărul, de data aceasta cel al vieţii trăite de marginali, la periferia Bucureştiului ante şi postbelic, într-o poveste în care dorinţa de a trăi se ridică triumfal peste orice formă de opresiune sau cenzură. În opinia domnului Gabriel Stan, Stelian Tănase oferă in romanul sau atât o pledoarie pentru libertate şi pentru folosirea cuvântului  (limbajul romanesc este în sine un reper al autenticităţii poveştii) şi în acelaşi timp, pune în lumină,  într-o formă necenzurată un univers slab reprezentat în literatura română.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3PxGCkj0Uzw[/youtube]

Discursul următor a aparţinut doamnei AURORA MARTIN, o semnatară activă pe blogul lansat recent de Stelian Tănase. Doamna Martin a făcut o prezentare panoramică a cărţii, amintind atât elementele de cadru (mahalaua bucureşteană din zona Griviţa, din anii 39-45), rezumând apoi acţiunea (încercarea de supravieţuire a fostului dansator de tango Gogu Vrabete, într-o lume pestriţă şi plină de ameninţări) şi oferind în cele din urmă şi câteva chei de lectură.  Chiar dacă e proiectat într-o lume cu interlopi şi prostituate, romanul lui Stelian Tănase e lipsit de personaje bune sau rele (păcatele tuturor protagoniştilor se micşorează sub proporţia tragediilor din epocă), e populat mai degrabă de oameni care trăiesc sub impulsul momentului, pentru care viaţa este la fel de intensă, în fiecare zi, precum un tango.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RgKmhgx6Wdw[/youtube]

A luat cuvântul apoi autorul, domnul STELIAN TĂNASE care a ne-a oferit o explicaţie pentru faptul ca el e cunoscut mai degrabă ca realizator de televizune şi politolog decât ca romancier deşi are deja un număr consistent de volume publicate: apariţiile editoriale de ficţiune ale lui Stelian Tănase au fost întârziate, înainte de 1989 de cenzura autorităţilor comuniste (cele două romane Playback şi Corpuri de iluminat au fost suficiente pentru a atrage atenţia Securităţii). În schimb, după 1989, Stelian Tănase nu a scris o lungă perioadă de timp ficţiune, datorită dificultăţii de adaptare şi înţelegere a noilor realităţi în care se trăia. De abia după ce societatea s-a mai stabilizat şi abia după ce Stelian Tănase a reuşit să ia o oarecare distanţă de viaţa publică (după ce, ani de zile a jucat un rol important atât în dezbaterile politice, cât şi în activitatea societăţii civile), revenirea la roman a devenit posibilă. Stelian Tănase a vorbit şi despre naşterea ideii de a scrie volumul lansat, care  s-a petrecut într-un loc inedit, deşi poate nu atât de surprinzător dacă ne gândim la meticulozitatea cu care autorul bucureştean îşi pregăteşte apariţiile: într-o sală de cercetare a arhivelor. Stelian Tănase a povestit publicului cum, examinand dosarele poliţiei române din anii celui de-al Doilea Război Mondial şi cum, descoperind rapoartele privind incidentele legate de întâlnirea bucureştenilor cu Armata Roşie, dar şi dosarele activiştilor ilegalişti, scriitorul a descoperit exact terenul pentru un nou roman – avea atmosferă, avea personaje… avea de fapt o întreagă lume pe care a ales să o condenseze într-o formulă romanescă accesibilă, citibilă, deşi nu neapărat frivolă. În felul acesta, Stelian Tănase a reusit  sa aducă aproape de cititori (aşa cum ne-a declarat autorul, preferă să fie citit, decât să obţină calificative erudite şi sofisticate), un univers mai putin cunoscut atat literaţilor cât şi istoricilor, un univers în care e prezent, ca şi în alte romane ale sale, amestecul de sacru şi profan din Bucureşti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BI3k7TF87ZM[/youtube]

Lansarea s-a încheiat cu o generoasă sesiune de autografe.

Mulţumim domnului Stelian Tănase pentru prezenţa carismatică şi prezentarea deschizătoare de apetit de lectură, mulţumim invitaţilor pentru discursuri şi mulţumim desigur şi publicului care, sperăm că a avut parte de o introducere pertinentă şi atractivă spre o lume în care viaţa se trăieşte la fel de intens precum un dans de tango.

Volumul MOARTEA UNUI DANSATOR DE TANGO (Editura Trei, 2011), semnată Stelian Tănase e disponibilă şi pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *