Una din aspiraţiile noastre, atunci când am reamanajat Librăria Şt.O.Iosif acum aproape un an, a fost aceea de a dărui în sfârşit un  generos si cuvenit loc  de expunere cărţilor de specialitate, atât de înghesuite şi greu accesibil înainte. Şi dacă am reuşit să facem acest lucru, prin Salonul Şt.O.Iosif, un spaţiu dedicat astăzi cu precădere specialiştilor, nu puteam să nu avem în vedere şi promovarea acestui segment de carte. Iar dacă în săptămânile trecute am atras atenţia publicului asupra realizărilor inginereşti autohtone, astăzi a fost rândul reprezentanţilor tinerei Şcoli de Drept de la Braşov să-şi prezinte contribuţiile teoretice în domeniul lor.

Vineri, 4.11.2011, la Librăria Şt.O.Iosif din Braşov, am lansat volumul DREPTUL MEDIULUI – NOŢIUNI (Editura C H Beck, 2011), în prezenţa autorului, Costel Ene şi a unui public numeros.

Evenimentul a fost deschis de doamna ANA ONIŢĂ, Director General Libris Braşov care a amintit celor prezenţi de armonia dintre locul lansării şi cartea pregătită de Costel Ene.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RFIaiS7WUNY[/youtube]

A luat cuvântul apoi, prof univ dr CRISTINEL MURZEA, Decanul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Transilvania Braşov care a vorbit în dublă calitate: atât cea  de cadru didactic, care oferă o perspectivă de specialitate cât mai obiectivă, dar şi în cea de fost îndrumător al autorului, în care este implicată, evident şi o notă personală. În opinia prof Murzea, volumul pregătit de Costel Ene tratează o problemă de mare actualitate, nu doar pe plan juridic, cât şi pe cel politic, social şi moral. Poate la fel de mult ca în alte state, în România, problemele legate de mediu şi de legislaţia mediului au reprezentat unul din punctele fierbinţi de discuţie în momentul aderării ţării noastre la Uniunea Europeană (evident, datorită progreselor lente şi întârziate realizate de România). De la acel moment şi până astăzi, aşa cum a remarcat profesorul Murzea, problemele în ceea ce priveşte dreptul mediului rămân în continuare deschise şi suscită interes transdisciplinar. Şi dacă există deja tratate de dreptul mediului, adică abordări exhaustive ale chestiunii, există însă prea puţine lucrări de sinteză care să faciliteze introducerea în acest domeniu a tuturor specialiştilor, fie din sfera juridică sau nu. Profesorul Murzea a apreciat efortul autorului, Costel Ene,  de oferi un manual adresat atât studenţilor, cât şi specialiştilor, pentru curajul de a publica tocmai o asemenea lucrare de dimensiuni mai modeste, însă suficient de consistentă încât să răspundă exigenţelor şi celor mai puţini cunoscători. Nu în ultimul rând profesorul Murzea a amintit că autorul a reuşit, prin publicarea acestui volum, să atingă dezideratul atât de necesar susţinerii unei şcoli de drept braşovene: împletirea activităţii profesionale obişnuite cu cercetarea.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rOmZrAgVWqM[/youtube]

A vorbit apoi prof univ dr IOAN ADAM, un cunoscut vechi al librăriei noastre (şi-a lansat nu mai puţin de 7 volume de specialitate aici) care a apreciat caracterul natural al evoluţiei profesionale a autorului: de la un specialist cu lucrări asociate unui domeniu îngust şi bine delimitat (Costel Ene a semnat singur dar şi în colaborare cu Cornel Vlad, două volume legate de infracţiunile silvice şi legislaţia cinegetică) la un specialist capabil să abordeze şi o sferă de teoretizare mai largă, cum este cea a mediului. Prof Adam a subliniat performanţa autorului- aceea de a reuşi să ofere un volum accesibil atât celor puţini pregătiţi, dar curioşi să înţeleagă chestiunile fundamentale tratate de această ramură a dreptului, cât şi celor deja instruiţi în domeniu, într-un context în care există puţin autori care semnează lucrări pe asemenea problematici.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-EqqZK2YJS8[/youtube]

A urmat discursul avocatului GEORGE ECHIM care a subliniat şi el punctele forte ale lucrării lui Costel Ene, evidenţiind importanţa volumului lansat în contextul importanţei problematicii abordate: deşi dreptul la un mediu curat a fost consfinţit de abia în anii 70, abordarea acestei chestiuni impune, aşa cum a sugerat domnul Echim un principiu al muşchetarilor uşor modificat: nu doar toţi pentru unul şi unul pentru toţi, ci mai degrabă toţi pentru toţi. Domnul Echim a rezumat de asemenea şi câteva din chestiunile atinse de volumul lui Costel Ene: formele de poluare, obiectivele protecţiei mediului şi sancţiunile impuse pentru infracţiuni. Şi pentru că George Echim, aşa cum ne-a amintit încă de săptămâna trecută, la lansarea volumului de versuri,  este şi poet, la sugestia prof Adam, vorbitorul a dat curs unui recital de poezie potrivit în spirit, prin promovarea verticalităţii profesionale, cu evenimentul de azi.

A luat cuvântul apoi şi consilierul juridic CORNEL VLAD, un alt cunoscut jurist poet braşovean, prieten şi colaborator cu autorul lansat, care a vorbit despre semnificaţia dezvoltării durabile, noţiune cheie corelată cu dreptul mediului. Concluzia lui Cornel Vlad a fost acea că o dezvoltare durabilă nu se poate realiza fără educaţie şi cultură, de aceea vorbitorul şi-a încheiat discursul cu o invitaţia de a ne apleca, ori de câte ori avem ocazia asupra cărţilor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OEfCWSOZzA0[/youtube]

În încheiere, a spus câteva cuvinte şi autorul COSTEL ENE, care ne-a vorbit despre originea intenţiei de a scrie o carte de dreptul mediului (asociată tocmai cu întrebările legate de dezvoltarea durabilă cu care s-a confruntat la Bucureşti) şi a găsit şi răgazul de a răspunde întrebărilor din public legate de controversa proiectului Roşia Montană.

Finalul lansării a fost marcat de o sesiune de autografe.

Mulţumim publicului pentru prezenţă şi mulţumim autorului COSTEL ENE şi tuturor invitaţilor care au susţinut discursuri, pentru efortul de promovare, prin evenimente de acest gen, a realizărilor profesionale braşovene.

Volumul DREPTUL MEDIULUI NOTIUNI (Editura C H Beck, 2011) semnat COSTEL ENE este disponibil si pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *