De cand am patruns cu adevarat, acum un an si ceva. in Libraria St. O. Iosif , loc in care am in continuare placerea sa lucrez, , am avut satisfactia de a-i ajuta pe cei din jur sa descopere bucuriile muzicii. Totusi , au fost si momente in care m-am simtit neputincios – de pilda atunci cand, destul de des, ma vedeam nevoit sa ridic din umeri la intrebarea ce-mi era adresata de anumiti clienti :“Gheorghe Iovu aveti?”. Incepand de astazi insa pot spune multumit DA AVEM!
Gheorghe Iovu este , probabil, cel mai cunoscut artist de muzica ambientala si terapeutica din tara noastra. Talentul lui nu mai trebuie demult probat, muzica acestuia depasind granitele tarii si ajungand , astfel, sa bucure si sa vindece din ce in ce mai multi oameni. Creatiile lui au fost si sunt imbratisate in multe locuri, ajungand la toti cei care cauta linistea sufleteasca, cauta pacea interioara si , de ce nu, se cauta pe ei insisi. Desi lipsita de versuri muzica lui Gheorghe Iovu are un lirism aparte care te face sa uiti faptul ca prima strofa nu va incepe niciodata si ca acele sunete isi desfasoara puterea autonom, insirate peste ritmurile discrete de percutie. La critica des adresata marelui Maurice Ravel si anume “unde se termina sunetele si incepe melodia?” acesta raspundea ca trebuie sa cunosti bine muzica ca sa-ti dai seama ce reprezinta fiecare sunet dintr-o compozitie si sa intelegi ca o bucata muzicala nu este reprezentata niciodata in totalitate de versuri. Intre timp publicul muzical a mai evoluat devenind mult mai sensibil si mai tolerant la experimente iar muzica ambientala a putut in sfarsit sa iasa de sub carapacea stereotipului “plictisitor” si sa bucure atatea si atatea persoane aflate in cautarea permanenta a serenitatii si de ce nu a fericirii. Cu toate acestea putem sa nu fim complet de acord cu parintele Boleroului in sensul ca nu trebuie sa fii expert in muzica ca sa-ti dai seama cand un artist are valoare. Discurile lui Gheorghe Iovu va vor cuceri cu siguranta ajutandu-va sa percepeti sensibilitatea intr-un mod aparte , aproape la superlativ. Si apropo de ajutat stiati ca muzica domnului Iovu este folosita de multi psihologi in terapiile lor de vindecare fizica si psihica? Ceea ce poate unii au stiut intotdeauna , ca muzica are puteri tamaduitoare, Gheorghe Iovu a pus in practica la scara larga: el nu s-a rezumat doar la meloterapiile obisnuite ci compozitiile sale au patruns chiar in sfere aproape paralele cu muzica: stomatologia sau medicina veterinara.
Ce stim despre Gheorghe Iovu? El este un om modest si am convingerea ca asa va ramane intotdeauna. Artistul s-a nascut la Timisoara in anul 1952 si a absolvit Scoala Populara de Arta din orasul sau natal , sectia canto si chitara, in anul 1975. De atunci si pana in zilele noastre continua sa ne uimeasca cu fiecare din compozitiile. Ce este si mai interesant este ca Gheorghe Iovu a practicat tipul de muzica pentru care a ajuns sa fie recunoscut, chiar si in timpul regimului comunist ajutand poate multi oameni sa depaseasca necazurile de zi cu zi provocate de dictatura acelor vremuri. Dupa 1990 , discutand cu mai multi specialisti din domeniul terapeutic, si-a dat seama ca o mare parte din compozitiile sale au aplicabilitate in sfera medicala si a continuat sa faca ceea ce a stiu mai bine: sa compuna!
Personal , ascultandu-i interpretarile la o reprezentatie sustinuta de Gheorghe Iovu in Piata Sfatului, din Brasov, am fost surprins de cat de miscat m-am simtit: emotia pe care o pot produce cateva sunete aparent simple si nenumaratele carari pe care te pot purta tonalitatile calde si nostalgice emanate de orga lui magica nu sunt greu de gasit.
“Mi-ajunge sa stiu ca si numai o singura persoana este atinsa de vraja muzicii interpretate de mine…” spunea Gheorghe Iovu in modestia care-l caracterizeaza. Noi , cei de la Libris Brasov, suntem convinsi ca acest deziderat a fost atins demult – de aceea discurile sale (printre care amintim “Simfonia Sunetului” si “Spre Infinit”) se vor gasi negresit pe rafturile Librarie St. O. Iosif dar si pe www.libris.ro. Va multumim domnule Iovu!