Un poem de 200 de pagini, scris din perspectiva unor copii suferinzi de Sindrom Down, în spatele căruia se ascund experimente literare de proporţii cu siguranţă că se dovedeşte a fi o lucrare cel puţin neconvenţională… care probabil că merita o lansare cam în acelaşi spirit. Şi deşi atmosfera specială a evenimentului de astăzi nu a fost neapărat premeditată, iată că ea s-a degajat de la sine, în această duminică, la o oră mai puţin obişnuită, în compania unui public destul de restrâns, dar cât se poate de activ.
Duminică, 28 .11.2011, la clubul Rockstadt din Braşov, am lansat volumul ŢINUTUL CELĂLALT (Editura Cartea Românească, 2011), în compania autorilor: RUXANDRA CESEREANU şi MARIUS CONKAN, în cadrul unei noi ediţii a CenaKLUBULUI Tiuk, moderată de Mihail Vakulovski.
Evenimentul a fost deschis de MIHAIL VAKULOVSKI care i-a prezentat pe scurt pe autori: Ruxandra Cesereanu este o cunoscută prozatoare şi eseistă (aşa cum remarca Mihail Vakulovski, poate una din cele mai respectate eseiste din România) iar Marius Conkan un poet care a debutat la o editură presitgioasă, aşa cum este Editura Vinea.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X44gkOpK60M[/youtube]
RUXANDRA CESEREANU a completat prezentarea lui Mihail Vakulovski, vorbind despre coautorul volumului lansat şi despre felul în care s-a născut acest proiect: Marius Conkan a fost un membru activ al atelierului de creaţie literară pe care Ruxandra Cesereanu l-a condus la Cluj, de fapt chiar unul dintre finaliştii alături de care s-a decis să încerce să scrie un poem experimental din perspectiva a doi copii suferinzi de sindromul Down. După experienţa scrierii în colaborare cu Andrei Codrescu (alături de care a publicat SUBMARINUL IERTAT), Ruxandra Cesereanu a fost interesată şi de un parteneriat literar mai inedit, alături de un scriitor mai tânăr decât ea, cu preocupări similare. Manifestând un interes deosebit pentru lumile alternative ( lucrări de licenţă şi de masterat pe Lewis Carroll, C.S.Lewis), Marius Conkan s-a dovedit un candidat ideal pentru o asemenea colaborare.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZyZz71tfAeA[/youtube]
După redactarea unui poem pilot de doar 20 de pagini, cei doi scriitori au decis că povestea lui Spuki si Lolo poate continua. Procesul de creaţie aşa cum ne-au dezvăluit, în paralel, atât Ruxandra Cesereanu, cât şi Marius Conkan, s-a dovedit mai degrabă un experiment vizionar: o evadare într-o lume compensatorie, construită de la zero, cu propria ei identitate, propriile ei mitologii, chiar propriul ei limbaj, prezentata într-o manieră care să reproducă, atât cât permite inteligibilitatea, perspectiva unui suferind de Sindrom Down. Oferind suficiente provocări (de la adaptarile de vocabular si pana la fragmentarea sensurilor), ideea celor doi scriitori s-a concretizat însă într-o formă cât se poate de ludică şi de inedită: fragmente din poem au fost scrise direct pe internet, pe messenger, în cofetării, iar autorii nu s-au dat înapoi de la a face schimb între partituri, de a se implica într-un soi de competiţie şi dialog literar permanent.
Desigur, tot acest joc care s-a dovedit foarte plăcut atât pentru Ruxandra Cesereanu cât şi pentru Marius Conkan care s-au declarat încântaţi de libertatea de scriere pe care au experimentat-o, nefiind constrânşi de niciun canon sau tipar, de niciun critic şi nici de presiunea publicării (iniţial, manuscrisul nu a fost gândit spre a fi publicat). Compus ca un joc care poate continua la nesfârşit, poemul de aproape 200 de pagini oferă, chiar dacă deghizat într-o perspectivă infantilă, un întreg cadru de resemnatizare atât a poeziei, a copilăriei, ba chiar şi a mitologiei şi a limbajului. ŢINUTUL CELĂLALT, aşa cum ne-au amintit autorii face parte dintr-un proiect mai larg, care cuprinde şi un blog şi va cuprinde şi un roman fantasy (DINCOLO DE ŢINUTUL CELĂLALT) care va fi publicat probabil anul viitor.
După prezentarea generală a volumului, Marius Conkan şi-a dovedit talentul de recitator, parcurgand cu voce tare un pasaj din poem cu trimiteri clare spre Lewis Carroll (deşi, aşa cum a a sugerat recitatoril, pasajul citit imită vreo 10-15 autori).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VttAZ6poM3s[/youtube]
Lansarea a fost presărată cu intervenţii ale celor din public care şi-au exprimat fie aprecierea pentru acest manual de imaginaţie, menit să stimuleze minţile încremenite, fie rezerva în privinţa inteligibilităţii sale. Aşa cum sugera însă şi Ruxandra Cesereanu, ŢINUTUL CELĂLALT s-a dovedit un experiment care i-a încântat foarte mult pe autori în primul rând, fără ca asta să excludă însă adresabilitatea sa către public – este un volum care nu suportă reacţii de mijloc… ori îl adori, ori îl urăşti.
După mai bine de două ore de recitări, prezentări şi comentarii relaxate, în compania cănilor de ceai, lansarea s-a încheiat cu câteva autografe şi cu premierea unui membru al publicului cu un exemplar din titlul lansat.
A fost o duminică minunată, un privilegiu de a arunca o privire aparte spre un alt tinut, destul de putin vizibil in literatura română, în compania unor prezenţe memorabile.
Volumul ŢINUTUL CELĂLALT (Cartea Românească, 2011) semnat Ruxandra Cesereanu şi Marius Conkan este disponibil şi pe www.libris.ro