În 2010, Brașovul împlinea 775 de ani de la prima atestare documentară. Tot în 2010, orașul de la poalele Tâmpei era votat, în cadrul unor campanii naționale, drept cel mai frumos și mai apoi, cel mai… verde oraș din România. Asemenea victorii de imagine, câștigate mai ales într-o perioadă a recesiunii economice, meritau să fie exprimate în realizări memorabile, în forme durabile care să reamintească tuturor generațiilor, prezente sau viitoare de ce ne simțim mândri că suntem brașoveni: nu doar pentru că avem locuri plăcute și respirabile în care merită să locuiești, nu doar pentru că avem un potențial turistic apreciat și permanent valorificat, nu doar pentru că avem rădăcini urbane pătrunse în adâncimi istorice profunde, ci și pentru că avem o atmosferă culturală proporțională cu reputația burgului transilvănean. De aceea, acum mai bine de un an și jumătate, am dorit să ne aducem și noi contribuția la oglindirea și justificarea popularității Brașovului, celebrându-i potențialul cultural. Și pentru că librăria noastră virtuală www.libris.ro creștea de la o zi la alta, ne-am gândit să îi mutăm sediul într-un depozit modern și să dăruim Brașovului, la momentul său aniversar o librărie pe două etaje.

Așa începe povestea Salonului Șt.O.Iosif: cu o întindere destul de neospitaliera, din beton rece și monocrom, la subsolul librăriei de pe Str. Mureșenilor nr 14,  dar și cu multe dorințe și ambiții de reușită. Eforturile au fost mari și provocările pe măsură: am avut de amenajat un spațiu destul de strâmt, în care trebuiau găsite tot felul de soluții ingenioase în ceea ce privește ventilația și canalizarea. Inspirația și priceperea arhitectului Teofil Mihăilescu, dar și a echipelor de ingineri și executanți au transformat însă vechiul subsol al depozitului nostru, într-un salon de carte cât se poate de primitor.

Niciun detaliu nu a fost uitat: de la elementele  fundamentale de funcționalitate ale incintei și până la dimensiunea estetică a salonului (culoarea și aspectul rafturilor și până la iluminare și decor), totul s-a întrepătruns armonios și nu doar în noul salon amenajat, ci și la parterul librăriei care a cunoscut la rândul său o schimbare la față. Ne amintim cu plăcere de acele ultime zile dinaintea inaugurării, în care toată echipa Libris a muncit pe brânci pentru a dezvălui surpriza pe care o pregăteam de câteva luni.

Pe 17 decembrie 2010, am inaugurat noua Librărie Șt.O.Iosif, etajată și reamenajată, in care fiecare categorie de public isi putea afla a  colț distinct și discret  de la puștii care descoperă tainele cititului, la cei îndrăgostiți de literatură sau de muzică și până la specialiștii din diferite domenii sau la oamenii activi care se încred în propriile forțe când vine vorba de aflarea împlinirii personale. Pe 17 decembrie 2010, am dăruit un cadou de proporții Brașovului, un cadou prin care am căutat să revitalizăm acele întâlniri fericite și atât de personale dintre oameni și cărți, dintre oameni și muzică.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iNxUQZKVL8M[/youtube]

Iar darul nostru nu a rămas fără ecou… în 2011, la momentul nostru aniversar de data aceasta, a 20 de ani de activitate Libris, am primit o mulțime de felicitări și o mulțime de vizite în noua librărie. Simplul fapt că cei care ne-au pășit pragul au fost impresionați de ce au regăsit sau pur și simplu s-au simțit bine în spațiile pe care le-am pregătit au fost dovezile de prețuire pe care le-am apreciat fără îndoială. Salonul Șt.O.Iosif s-a dovedit nu doar un spațiu privilegiat al specialiștilor, ci și un loc de coagulare a intereselor culturale variate: am organizat o mulțime de lansări de carte: de la autori locali, nationali și chiar internaționali (sa ne amintim doar de vizita lui Pascal Bruckner, din iulie). De asemenea, am găzduit Serile Facultății de Litere, o serie de întâlniri cu voci importante din literatura sau critica literară contemporană care au arătat că ca o convorbire cu personalitățile de marcă ale culturii poate îmbrăca și haine mai puțin protocolare, păstrându-și însă consistența dialogală. În același Salon Șt.O.Iosif am ascultat interpretările unor artiști muzicali cunoscuți, fie că a fost vorba de folclor, colinde sau muzică ușoară și am marcat, împreună cu elevii brașoveni, prin recitaluri de poezie, cântece și scenete, date importante din calendar.

A sosit momentul să celebrăm toate această istorie frumoasă a evenimentelor și a plăcerilor lecturii întinse pe parcursul unui an întreg. A sosit momentul să vă mulțumim pentru generozitatea cu care ați apreciat marele cadou din centrul Brașovului pe care vi l-am dăruit în 2010.

Pe 17.12.2011 noua Librărie Șt.O.Iosif pe două nivele împlinește un an. Pe durata întregii zile oferim promoții de până la 50% (10% reducere la orice produs cumpărat care nu se află la nici o altă promoție, plus reduceri de până la 50% la editurile aflate la promoție).

De asemenea, la ora 19 sunteti invitati la prima editie a clubului de lectura pe care vrem sa il organizam (sambata aceasta vom schimba impresii pe marginea volumului INAINTE SA ADORMI – S.J.Watson, Editura Trei, 2011). De la orele 21, veți avea parte de un recital de muzică al formației de folk ATRON.

 Și evident, pentru că ne place sa sarbatorim, librăria va fi deschisă până târzu în noapte… la fel și cărțile.

Vă invităm să vă bucurați alături de noi de aniversarea unui an de la inaugurarea noii Librării Șt.O.Iosif Brașov. Vă invităm în același loc în care, de un an de zile, cărțile vă privesc cu drag iar muzica vă cucerește discret.

2 răspunsuri

  1. La MULTI ANI librariei St.O.Iosif si multa putere de munca intregii echipe minunate de acolo…In calitate de cititor, va multumesc si pentru noul salon minunat de la subsol care iata, implineste un anisor…dar si pentru coltul magic amenajat la etaj pentru cei mici…Inca o data toate cele bune tuturor inimosilor din grupul LIBRIS care sustin educatia,cultura si care se straduiesc sa ne faca sa nu uitam ce inseamna rasfoitul unei carti…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *