În general, probabil că menirea multor cărți de specialitate, prin natura lor, este aceea de  a-și  aduce o contribuție mai degrabă epistemică într-un domeniu de interes îngust, de a participa la sporirea progresului cunoașterii, prin deschiderea de noi orizonturi și prin perfecționarea a ceea ce s-a validat deja. Se mai întâmplă uneori să iei contact cu anumite volume așa cum este și cel pe care l-am lansat astăzi, care, fără să fi scris deja istoria în perimetrul lor de expertiză, dincolo de dimensiunea lor pur teoretică, pot anunța deja o contribuție socială palpabilă importantă și mai ales accesibilă publicului larg.

MIERCURI, 14.12.2011, la Librăria Șt.O.Iosif din Brașov, în salonul care zilele acestea împlinește un an de la inaugurare, am lansat volumul TRATAT DE PSIHOPATOLOGIE CLINICĂ PENTRU PSIHOLOGI (Editura Trei, 2011) în prezența unuia dintre autori, prof univ dr. FLORIN TUDOSE. 

Evenimentul a fost deschis de VIRGIL ONIȚĂ, Directorul Asociației Libris Cultural Brașov, care s-a declarat încântat să aibă onoarea să sărbătorească aniversarea librăriei, printr-o lansare de asemenea calibru.

A luat apoi cuvântul PETRU LISIEVICI, Decanul Facultății de Psihologie (Universitatea Spiru Haret Brașov) care a caracterizat sugestiv și plenar volumul, apreciindu-l drept o invitație la normalitate. Într-adevăr, detaliind această perspectivă, vorbitorul a întărit, prin aspectele pe care le-a scos în evidență, posibilitatea unor schimbări socio-profesionale pe care volumul lui Florin Tudose ar fi capabil să le anticipeze. În primul rând, volumul vine în întâmpinarea relației dintre psihologi și psihiatrii care este cel mai adesea tensionată (așa cum mi-a detaliat și mie prof Florin Tudose, înainte de debutul evenimentului, psihologii par să fie priviți cu suspiciune de neștiințificitate de către psihiatri, în vreme ce psihiatri sunt priviți drept mult prea ortodocși și simplificatori în abordarea lor pur somatică a afecțiunilor). Volumul lui Florin Tudose caută să armonizeze contactul între aceste două categorii profesionale, oferind psihologilor acces la limbajul și la perspectiva clinicianului.. În al doilea rând, volumul vine și în întâmpinarea prejudecăților populare printre români conform cărora cei care apelează la asistență psihologică sunt numai buni de stigmatizat. În al treilea rând, volumul îl informează pertinent pe cititor, în așa fel încât acesta să poată pătrunde peisajul și patologiile particulare ale cotidianului românesc (în care absența compasiunii și construcțiile de realități paralele sunt adesea elemente răspândite în rândul compatrioților noștri). În al treilea rând, Florin Tudose oferă un model peren de discurs științific: un discurs care, deși nu este brăzdat de referințe și note de subsol interminabile, oferind așadar o accesibilitate reală și dovedindu-se un instrument de lucru oportun, își păstrează totuși rigoarea și consistența. Apreciindu-l pe autor drept un om de echipă (în fond, și volumul lansat are trei autori), Petru Lisievici și-a încheiat discursul, citând publicului un dicton cunoscut si in ton cu volumul lansat: Cunoaște-te pe tine însuți!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hg9f85X2wow&feature=youtu.be[/youtube]

A vorbit apoi autorul FLORIN TUDOSE care a relatat publicului câteva aspecte despre geneza volumului lansat: tratatul său de psihopatologie care vine în prelungirea unui manual de psihiatrie pentru psihologie, publicat acum câțiva ani și care s-a bucurat de o mare popularitate, dorește să întâmpine o falie anormala existenta între categoria profesională a psihologilor și cea a psihiatrilor.

Psihologii ( dar uneori și psihiatrii!), mai ales cei care lucrează în spitale sau în zonele adiacente sistemului medical sunt nevoiți adesea să fure meserie, să adune cunoștințe de specialitate medicală din surse variate și într-o manieră nesistematică. Pe de altă parte, psihiatrii par să învețe psihologie medicală de la medici, care nu au întotdeauna o pregătire temeinică în psihologie. Aceste stări de fapt nu fac decât să îndepărteze cele două categorii profesionale una de cealaltă, pacienții având cel mai mult de pierdut, evident. Așa cum a sugerat vorbitorul, pacienții au nevoie de o colaborare între psihiatri și psihologi, dar pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca ei să se afle pe un teren comun de discuție – un teren pe care volumul de altfel îl propune. Florin Tudose a vorbit apoi și despre coautorii volumului și a încheiat amintind faptul că cercetătorii romani merita sa se descopere reciproc si sa isi tempereze obsesia de a cita exclusiv autorii straini.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kCBmBlpxCjA&feature=youtu.be[/youtube]

Lansarea s-a terminat cu o sesiune de autografe pe care autorul le-a acordat publicului.

Mulțumim profesorului Tudose pentru vizita pe care ne-a făcut-o (și îi mulțumesc și personal pentru discuția dinaintea lansării… până la urmă volumul său probabil că se va dovedi o deschidere cât se poate de oportună pentru mine, dar și pentru oricine care vrea să se familiarizeze cu domeniul sănătății mentale), mulțumim publicului și, nu în ultimul rând mulțumim Editurii Trei pentru a ne fi inclus în calendarul lansării acestui volum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *