Suntem încă în perioada festivistă, a celebrărilor de tot soiul: de abia s-a încheiat Crăciunul, că a venit Sfântul Ștefan și acum urmează Anul Nou. Toată lumea parcă e într-o continuă stare de agitatie, de pregătire pentru sărbătoare . În tot acest context aglomerat, predispus la straie de gală, parcă ne-a prins bine  răgazul de contemplare a vieții în simplitatea și naturalețea ei, la evenimentul la care am asistat în această după amiază.

MIERCURI, 28 12 2011, la Librăria Șt.O.Iosif din Brașov, am lansat volumele MOMENTE CU HAZ și ÎN GOANA TIMPULUI (Editura Pastel, 2011), ambele semnate de prof. FLORINA MAMINA, în compania invitaților numeroși și a publicului entuziast.

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov, care a remarcat faptul că FLORINA MAMINA încheie armonios anul 2011, cu publicarea celui de-al 11 lea volum. Înainte să dea cuvântul invitaților, Ana Oniță a mulțumit și partenerilor media locali pentru atenția pe care au acordat-o evenimentelor culturale desfășurate la librărie.

A vorbit apoi scriitorul și profesorul ION POPESCU TOPOLOG cel care și-a prezentat aprecierile vis-a-vis de volumele lansate,  după ce a dat citire câtorva fragmente de proză semnate de autoare. În opinia profesorului Topolog, Florina Mamina dă dovadă de rară virtuozitate literară fiind capabilă să exerseze o tehnică de proiectare în fantastic a descrierilor de peisaj. Vorbind despre volumul MOMENTE CU HAZ, profesorul Topolog a observat faptul că autoarea dă dovadă de un umor bine dozat și distilat cu eleganță, iar umorul este întotdeauna, așa cum știm de la Henri Bergson, un semn al inteligenței.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9jSeZ3nx1Oc&feature=youtu.be[/youtube]

A luat cuvântul apoi poetul NICOLAE STOIE care și-a construit aprecierile în jurul romanului ÎN GOANA TIMPULUI. Acest roman se dovedește de fapt o condensare a gândurilor întinse de-a lungul a 40 de ani de existență ale  unui personaj memorabil. Vorbitorul a analizat, pe rând cele trei părți ale volumului și a ajuns la concluzia că acesta reușește să sublinieze valoarea vieții simple: o viață de dascăl, trăită fără bogății și fără o promisiuni de carieră nemaipomenite, dar o viață în care lucruri mărunte precum un răsărit, o întâlnire de familie sau o privire pe fereastră pot căpăta valențe miraculoase. Nicolae Stoie a apreciat de asemenea delicatețea și preocuparile (dacă nu chiar aplecarea naturală) autoarei pentru exprimarea frumoasă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FT89loSkvLM&feature=youtu.be[/youtube]

A vorbit apoi LUCIA STĂNESCU, al cărei discurs s-a concentrat de asemenea cu precădere pe volumul ÎN GOANA TIMPULUI. În opinia vorbitoarei romanul lansat este un volum de amintiri deosebit, care vorbește cu sinceritate despre urcușurile dar și despre coborâșurile unei vieți , cu același rafinament și intuiție ca și volumele precedente ale autoarei. Protagonista romanului apare în ipostaze diverse, se mamă, soră, bunică iar amintirile ei sunt rodul unei memorii afective cât se poate de permeabile.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cyb4Pod57Xc&feature=youtu.be[/youtube]

A vorbit și GABRIELA DARABAN, editorul titlurilor lansate, care a vorbit despre ilustrațiile din volumul MOMENTE CU HAZ, realizate de o fostă elevă a prof. Florina Mamina, anume DIANA CARAMAN. Inspirându-se din ideile povestirilor citite, Diana Caraman a imaginat creații adecvate, comparate de prof Topolog cu cele din lucrarea Micul Prinț a lui Antoine St.Exupery.

Ultimul discurs a aparținut, desigur, autoarei. FLORINA MAMINA a vorbit și despre ea, în calitate de scriitoare (care moștenește sensibilitatea de la mamă și statornicia afecțiunii de la tată) dar a vorbit și despre geneza volumelor și despre întâlnirea cu Diana Caraman. Nu în ultimul rând autoarea a făcut și o scurtă prezentare a ultimelor cărți semnate de ea: ÎN GOANA TIMPULUI este o materializare epică a unei meditații pe tema trecerii timpului care oferă însă și fotografii narative inedite ale satului și familiei din Ardeal. MOMENTE CU HAZ este o culegere de povestiri anecdotice, culese din cariera de dascăl pe care Florina Mamina a dorit să le împărtășească, la finalul carierei sale tuturor cititorilor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ey-6zJK7nA8&feature=youtu.be[/youtube]

Lansarea s-a încheiat în aplauze și printr-o lungă sesiune de autografe.

Mulțumim tuturor celor care au fost prezenți și mulțumim Florinei Mamina pentru că ne-a oferit predispozițiile de lectură și răgazul pentru suflet,  atât de agreabile, în această perioadă agitată.

Această lansare marchează finalul evenimentelor din  2010, un an care s-a dovedit în cele din urmă prosper, cel puțin în ceea ce privește.. lectura și muzica: a fost un an aniversar, atât pentru LIBRIS, care a împlinit 20 de ani de activitate, cât și pentru  Salonul ȘT.O.IOSIF,  care recent a împlinit un an de la inaugurare.

Vă dorim să aveți un An Nou fericit și vă așteptăm în 2012 cu o mulțime de surprize!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *