Când vine vorba de ezoterism și enigme ale lumii, parcă tot îți trebuie măcar câteva ore ca să desfășori o discuție cat de cat mai consistenta. Totul e să ai răbdare și timp. Din fericire, în această după amiază, în Salonul Șt.O.Iosif atât vorbitorul, cât și publicul au dispus din plin de ambele resurse  Colegul meu, Claudiu Raicu Raicu a fost martor la dialogul spontan și fertil care a avut loc începând cu ora 15.

Sâmbătă, 21.01.2012, la Librăria Șt.O.Iosif din Brașov am avut parte de o întâlnire inedită, cu Oreste Teodorescu, la lansarea ultimului său volum, LA SFÂRȘIT VA FI ÎNCEPUTUL (Editura Taso, 2011).

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov, care a urat bun venit invitatului și a mărturisit că găsește în cărțile lui Oreste Teodorescu izvoare de inspirație și limpezime.

A luat cuvântul apoi ORESTE TEODORESCU, lector universitar, doctorand în teologie și realizator al unei emisiuni pe teme ezoterice. Vorbitorul a făcut câteva observații privitor la lumea contemporană în care suntem proiectați: o lume pe cât de avansată tehnologic în anumite colțuri ale planetei, pe atât de înapoiată în alte zone. Un peisaj al contrastelor care nu este, de altfel, deloc nou, dacă ținem cont că și astăzi ne minunăm de reușitele arhitecturale (ex: statuetele din Insula Paștelui) de care au fost capabile anumite civilizații cu mii de ani în urmă, in vreme ce alte civilizatii contemporane lor pareau atat de primitive.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OGAiEthbFmA&feature=youtu.be[/youtube]

În fapt, suntem continuatorii și moștenitorii unor tradiții, fie că vrem, fie că nu. Astăzi, în opinia lui Oreste Teodorescu suntem seduși de tehnologia fantastică care ne înconjoară (deși ea ar putea avea origini mai vechi decât am putea crede) și muncim foarte mult, adesea transformându-ne în mașini perfecte de muncit, în oameni fără personalitate. De la egipteni știm însă, așa cum a sugerat vorbitorul, că uneori cel mai mare păcat este chiar munca în plus (fără ca această remarcă să fie un îndemn la lene). Într-o lume atât de dinamică și de preocupată de performanță și scopuri, Oreste Teodorescu a propus, printre altele, un exercițiu al tăcerii (dacă am tăcea sufletele noastre s-ar înțelege perfect) și al căutării de sine (căci răspunsul la orice neliniști am avea se află mai degrabă în noi).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DlJqGv_ICCA&feature=youtu.be[/youtube]

Discursul liber al lui Oreste Teodorescu a fost alternat de întrebările numeroase venite din public care au dat naștere unei discuții ce a atins o mulțime de teme: de la dualitate și până la universuri interioare, energii create și necreate.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mbx6mlY-ITc&feature=youtu.be[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat printr-o sesiune de autografe pe care invitatul le-a acordat cu răbdare și generozitate.

Iată o lansare care s-a întins pe mai bine de două ore, care au trecut însă pe nesimțite pentru toți cei prezenți. A fost într-adevăr o după amiază animată.

Mulțumim lui Oreste Teodorescu pentru vizita pe care ne-a făcut-o (și pentru omniprezenta invitație la reflecție pe care pare să o transmită prin problemele abordate) și mulțumim publicului pentru interes și pentru entuziasm.

Volumul LA SFÂRȘIT VA FI ÎNCEPUTUL (Editura Taso, 2011) este disponibil și pe www.libris.ro și la Librăria Șt.O.Iosif Brașov

2 Responses

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *