Că filosofia se face mai bine în doi, o știm încă de la Socrate, că trebuie condusă sistematic,  după reguli bine stabilite, o știm încă de la Descartes, că implică multă trăcăneală, o știm încă de la Wittgenstein. Asemenea învățăminte valoroase merită avute în vedere de scriitorii care intenționează să-și împărtășească rodul reflecțiilor îndelungate, așa cum sunt și Jemapel și Jemanfu. Dar despre ce filosofează ei?

Dacă ambiția gânditorilor occidentali a fost, timp de secole, să pună ordine în haos (chiar dacă unii s-au mulțumit să nu fie siguri de nimic, în vreme ce alții au strâmbat din nas când cineva a îndrăznit să devieze de la perspectiva lor categorică), să ajungă la claritate, la adevăr, la absolut, în vremurile noastre mult mai modeste și mai moderne, când ierarhiile au fost dizolvate și libertatea de gândire și de expresie și-a atins triumful, a sosit vremea să celebrăm postomodern dezordinea, incomparabilul și preocuparea pentru mundan. A sosit vremea să nu ne mai chinuim atâta să ne limpezim mintea, ci, dimpotrivă, să ne cufundăm cu inocență în aporiile, aparent minore, pe care istoria le-a băgat prea puțin în seamă până acum. În întâmpinarea acestei nevoi de adâncire a nelămuririlor, vine volumul celor doi autori Dan Stoica și Costin Oproiu (adică Jemapel și Jemanfu), o colecție de cugetări de o (in)utilitate inestimabilă în vremuri de confuzie generală, când nici nu-ți mai propui să o scoți la capăt.

În acest volum, autorii fac dreptate în sfârșit, unui ansamblu de probleme care până acum nu s-au bucurat de demnitate tematică, deși cu siguranță că ne-au preocupat pe mulți dintre noi, la un moemnt dat. Jemapel și Jemanfu vorbesc, printre altele, cu răbdare și aplecare de filosof despre pisici, curologie, găuri negre, sentimentul românesc al pornografiei de stat, nea Vasilache și desigur ne pun față în față cu aporiile surprinzătoare la care conduc reflecțiile asupra… căcatului.

România avea nevoie de niște  Ilfi și Petrovi ai filosofiei autohtone (parcă atât de străpunsă de ani de zile de o adâncă gravitate). Se pare că i-a găsit în persoana a doi absolvenți ai Facultății de Automatică care dau nici mai mult nici mai puțin decât un proiect de ambiții (anti)kantiene, în care satira devine regină chiar și peste înțelepciune.

MIERCURI, 25.01.2012,  ora 14, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, lansăm volumul CRITICA RAȚIUNII INUTILE și INSUFICIENTE, semnată Jemapel și Jemanfu. Veniți să vă delectați cu un volum unic pe piața de carte românească… comentariile filosofice din volum vor fi însoțite de discursurile (ne)lămuritoare ale invitaților: COSTIN OPROIU (autor) și ANDREI GHEORGHE.

Va asteptam!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *