De la Moromeții lui Marin Preda încoace, a rămas o vorbă celebră, a unui personaj simpatic, anume Cocoșilă: pe ce te bazezi? E o întrebare care ar trebui să capete o demnitate specială în zilele noastre, în aceste vremuri de inflație a opiniilor, când lumea spune multe și de fapt nu spune mai nimic. Apelul la temeiul celor spuse, indiferent de seriozitatea temei (fie că vorbim de morală, vicii sau chiar despre pisici și curologie), este un exercițiu încurajator de gândire critică. Evenimentul de miercuri s-a dovedit un astfel de apel- un apel la dialog temeinic, un apel care poate căpăta o expresie cât se poate de amuzantă.
Miercuri, 26.01.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, am lansat volumul CRITICA RAȚIUNII INUTILE ȘI INSUFICIENTE VOL 1 (Editura All, 2011), semnată Jemapel și Jemanfu, în compania unor invitați speciali.
Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care a ținut încă o dată să ureze un călduros La mulți ani! tuturor celor prezenți (încă nu s-a terminat luna ianuarie) și care a apreciat jocul de cuvinte cât se poate de melodic al titlului volumului lansat.
A luat cuvântul apoi MARIO DEMEZZO, din partea Editurii All care s-a declarat încântat să se afle din nou la Brașov, după lansarea scriitorului Adrian Voicu. Mario Demezzo a căutat să combată prejudecata conform căreia autorii români tineri au șanse reduse de a fi publicați de o editură mare, în România. Povestea publicării cărții lui Jemapel și Jemanfu este un contraexemplu ilustrativ în acest sens: a fost nevoie de doar 15 minute de gândire din partea directorului editorial pentru a lua decizia ca manuscrisul depus de Costin Oproiu să apară pe piață. Mario Demezzo a împărtășit publicului și planurile Editurii All pe anul 2012: lansarea a două colecții noi- una de literatură și una de psihologie practică (pe care le așteptăm cu interes.. poate chiar la Târgul de Carte de la Brașov din luna martie).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GCihHdmYcvo&feature=youtu.be[/youtube]
A vorbit apoi ANDREI GHEORGHE, ambasador de brand al Editurii All care a apreciat curajul editurii pe care o reprezintă în a investi în autori tineri – români sau străini, în a-și asuma pariul cu scriitorii populari de mâine. Despre volumul lansat, Andrei Gheorghe a apreciat că este practic complet, în sensul în care conține de toate: de la cotidian și până la supracotidian, evidențiind și mize multiple: te poate face să gândești și să râzi în același timp. Și pentru a ne dovedi că știe pe ce se bazează, Andrei Gheorghe a citit și un fragment concludent din cartea lui Jemapel și Jemanfu…
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FxqWaaURY_0&feature=youtu.be[/youtube]
A luat cuvântul și unul din autori, COSTIN OPROIU care a apelat la o caracterizare condensată pentru a ilustra spiritul volumului semnat împreună cu Dan Stoica: viața întreagă e un banc. Așa cum l-a descris autorul, volumul CRITICA RAȚIUNII INUTILE ȘI INSUFICIENTE este un omagiu adus întrebării lui Cocoșilă (de care vorbeam la începutul articolului), un apel la dialog așezat, pe teme comune care te întorc până la urmă la spiritul familiar, originar, al filosofiei, într-o manieră cât se poate de hazlie. Autorul a declarat că își dorește ca cititorii să regăsească voia bună, să se amuze în primul rând, căci cei care vor râde măcar o dată de-a lungul lecturi, vor contribui la edificarea unei lumi mai bune: o lume în care ne preocupăm mai mult de felul în care vorbim și de sustenabilitatea opiniilor noastre.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8kXYszQNnQw&feature=youtu.be[/youtube]
Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de Costin Oproiu.
Mulțumim Editurii All și invitaților pentru vizita pe care ne-au făcut-o, mulțumim publicului pentru prezență… nu vă rămâne decât să vă delectați cu această producție originală, semnată de doi autentici jokeri ai filosofiei românești.
Volumul CRITICA RATIUNII INUTILE SI INSUFICIENTE VOL 1 – Jemapel si Jemanfu- Editura All, 2011 este disponibil si pe www.libris.ro dar si la Libraria St O Iosif Brasov
D-le Gulea, multumesc mult pentru aceasta pagina. Fiind departe si a vedea pozele si filmultele a fost, cum sa zic, exact ce-mi doream.
„exercițiu încurajator de gândire critică” – ati formulat excelent esenta cartii. Si gindirea critica este de fapt epistemologie, un cuvint care sperie, desi nu este cazul.
„apel la dialog temeinic” – intr-adevar, dupa 2000 de ani si ceva, ma asteptam la ceva mult de la umanitate dupa efortul lui Socrate. Ceea ce vad acum, sa zicem la un pahar cu prietenii, este ca se ajungem in 2 minute de la Basescu la situatia in Orientul Apropiat. Mi se pare inacceptabil, nici nu mai stiu daca e de ris sau de plins.
Multumiri encore si toate cele bune d-voastra si gazdei, librariei Libris.
Ma bucur mult pentru prilejul pe care vi l-am oferit – acela de a fi aproape de noi… recunosc ca este o premiera pentru noi, sa apropiem pe unul din autori de evenimentul lansarii de carte, exclusiv prin intermediul blogului. Intr-adevar ducem lipsa de gandire critica (poate ca aceasta lipsa explica si natura revendicarilor scandate in strada si chiar popularitatea unui partid cum este cel al lui Dan Diaconescu) si avem nevoie de incurajari serioase in acest sens. Multumim mult pentru aprecieri si va asteptam, candva, si in Libraria St.O.Iosif din Brasov! Mult succes in continuare!