La 160 de ani de la nașterea lui I.L.Caragiale, România e cât se poate de pitorescă (asta ca să nu spunem de-a dreptul… caricaturală). Țara e în dezordine, orgoliile sunt mari, capetele tare înfierbântate (indiferent de anotimp). Avem de toate, mai tragice sau mai comice: instutiții date peste cap, birocrație involuntar de amuzantă, sărăcie (famelii mari, renumerații mici) dar și  copii răsfățați cu părinți mândri,  politicieni ipocriți care știu să-și dreagă discursul după procentele electorale,  mondeni mai vechi sau mai noi care împânzesc spațiul public la petreceri opulente (trai neneacă!) și uite așa, poveștile României de astăzi (a se reține, încă în proces de europenizare, de 160 de ani încoace) par adesea pagini desprinse direct din operele lui Nenea Iancu. N-aș ezita să spun că Ion Luca Caragiale este probabil cel mai contemporan dintre toți clasicii României și asta pentru că tipologiile pe care marele dramaturg le-a surprins au poposit între pagini direct din realitate (cea a eternului uman și nu una tranzitorie istorică). Așa cum ne lămurim de mai bine de un secol însă, exponenții acestor tipologii au făcut doar   un mic ocol (satiric) prin opera lui Caragiale, continuându-și mai departe istoria, nestingheriti, până astăzi. De la Nenea Iancu am învățat însă că cel mai la îndemână și mai inepuizabil mijloc de a de a stăvili asaltul imposturii și prostiei, rămâne desigur… umorul.

Moștenirea lui Caragiale nu este doar literară: pe lângă opera remarcabilă pe care a dăruit-o, Caragiale a dat naștere unui adevărat spirit hâtru în raportarea la realitatile autohtone, ba chiar aș putea spune că a pus bazele unei adevărate terapii existențiale pentru viața (exasperantă adesea) în România: o terapie cu zâmbete, chiar și atunci când lucrurile se lasă cu… dulceață în șoșoni.

Tocmai pentru că rămâne atât de actual și pentru că avem pentru ce să-i fim recunoscători, în Anul  I.L.Caragiale, dedicăm un moment aniversar marelui dramaturg.

MIERCURI, 1 .02.2012, ora 13, la Librăria Șt.O.Iosif, elevii Școlii Generale nr 11 Brașov vor prezenta, sub îndrumarea Tudoriței Albu, un fragment din sceneta UN PEDAGOG DE ȘCOALĂ NOUĂ.

Vă așteptăm!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *