Cum s-ar fi raportat Caragiale la România contemporană de astăzi? Ar fi luat el în vizorul satirei facebookul, internetul și toate invențiile și tipologiile aduse cu valul vremii, așa cum se întreba colegul nostru, Claudiu Raicu? Probabil că da… iar dacă Nenea Iancu nu mai poate face asta din rațiuni lesne de înțeles, rămâne în sarcina moștenitorilor săi să se raporteze, în buna tradiție deja întemeiată de marele dramaturg, la proximitățile pestrițe, reale sau virtuale de care suntem înconjurați. Însă această sarcină poate fi dusă la bun sfârșit doar de cei care ajung să-l cunoască îndeajuns de bine pe Caragiale ca să-și poată însuși spiritul său. Tocmai de aceea, pentru a aminti generațiilor tinere de moștenirea vie care le stă alături, am decis să organizăm un moment aniversar dedicat marelui dramaturg.

Miercuri, 1.02.2012, la Librăria Șt.O.Iosif împreună cu elevii de la ȘCOALA GENERALĂ NR 11 Brașov, coordonați de prof TUDORIȚA ALBU, am celebrat 160 de ani de la nașterea lui Caragiale, printr-un fragment înscenat chiar de elevi, din cunoscuta operă UN PEDAGOG DE ȘCOALĂ NOUĂ.

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care a subliniat actualitatea mesajului și operei lui I.L. Caragiale și i-a prezentat apoi pe invitați.


A luat cuvântul colegul meu, CLAUDIU RAICU, cel care a pregătit un discurs aniversar cât se poate de erudit, celebrând talentul scriitorilor în general și pe al lui Caragiale în particular. Chiar dacă, peste imaginea lui Caragiale, ca și peste cea a celorlalți mari clasici români s-au așezat, odată cu trecerea timpului, așa cum sugera critical Șerban Cioculescu, straturi peste straturi de legendă, relevanța operei sale rămâne incontestabilă, atâta timp cât ea atinge prejudecăți și neputințe etern umane, construindu-se în perimetrul luminos al caricaturalului. Așa cum a sugerat Claudiu Raicu, pasajele din Caragiale ne prind și ne surprind și astăzi (și într-adevăr probabil că ne-ar fi surprins și mai mult o mică satiră la adresa noilor mijloace de comunicare care au născut, la rândul lor noi tipologii) iar acest lucru ține într-adevăr de o dibăcie a artistului, capabilă să impresioneze generațiile, dincolo de orice perioadă istorică.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1MBBwH6Pnis&feature=youtu.be[/youtube]

A vorbit și TUDORIȚA ALBU, Directoarea Școlii Generale nr 11 care a făcut o prezentare biografică a lui Caragiale, scoțând în evidență amănunte poate mai puțin cunoscute (legate de originea și familia marelui dramaturg). De asemenea Tudorița Albu a apreciat că avem suficiente motive de sărbătoare: creația caragialiană este cât se poate de vastă iar autorul ei merita descoperit nu doar pentru contributiile in dramaturgie, ci si pentru talentul de povestitor cu veleitati fantastice (asa cum ne-a amintit Tudorita Albu, Caragiale este unul din autorii care au deschis receptarea in Romania a opereleor lui E.A.Poe). Mesajul de încheiere al Tudoriței Albu a fost simplu și convingător: iubiți-l pe Caragiale și mai ales, citiți-l!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BJ18Nqq8zgw&feature=youtu.be[/youtube]

Elevii Școlii Generale nr 11 Brașov au pus apoi în scenă un fragment din cunoscuta și amuzanta lucrare UN PEDAGOG DE ȘCOALĂ NOUĂ – mai precis, momentul inspecției… ne-am reamintit care este diferența dintre o ființă și un lucru, ce este muzica, cu cine s-a bătut Mihai Viteazu și mai ales, ce însemna, pentru dl Marius Chicoș Rostogan să fii un elev eminenke.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KF8BCTAFJH8&feature=youtu.be[/youtube]
Mulțumim elevilor care s-au dedicat acestui proiect și mulțumim și doamnei directoare Tudorița Albu pentru că i-a adus mai aproape pe tineri de unul din marii clasici ai literaturii române.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *