Mult timp a trecut, multe întrebări s-au pus, multe rictusuri dezamăgite am văzut, multe zvonuri am auzit și iată că, în cele din urmă, minunea s-a produs. Studenți, pensionari nostalgici, profesori revoltați, cititori înrăiți sau doar curioși toți au întrebat, de-a lungul ultimilor ani de James Joyce și de Boris Vian. Pe scena editorială însă nu contenea să se anunțe… absența din rafturile librăriilor ale unor titluri extrem de dorite: Ulise, respectiv Spuma zilelor. Cu siguranță că în culisele acestei scene s-a dus o luptă destul de aprigă între edituri pe drepturi de traducere și de publicare, altfel cu greu s-ar fi putut explica lipsa acestor două grandioase opere ale modernismului de pe piața de carte. Două opere care au făcut saltul dincolo de înțelesurile facile, de tehnicile narative uzuale, de convenții literare seculare și s-au avântat, cu toate riscurile de rigoare, în vâltoarea experimentelor efervescente… care este rezultatul, confirmat și de timpul care s-a scurs de la apariția lor? PROVOCATOARE chiar și după zeci și zeci de ani.
Spuma zilelor este probabil una din cele mai bizare povești de dragoste scrisă până azi, un fel de vis suprarealist în care Boris Vian se joacă liber cu limbajul, cu asocierile imaginative inedite, condimentând totul cu referințe livrești savuroase.
Ulise este socotită capodopera modernismului, un roman în care deși se întâmplă atât de puține lucruri, se nasc adevărate revoluții estetice: perspectivele, stilul și resursele lingvistice explodează parcă toate, sub bagheta lui Joyce, în acea zi banală și totuși de neuitat, din viața dublinezului Leopold Bloom.
Nu cunosc desfășurarea competiției dintre edituri în ceea ce privește drepturile de publicare, dar apreciez că de pe urma deznodământului avem de câștigat cu toții Iată două evenimente editoriale autentice: după cine știe câți ani (mai ales în privinta operei lui Joyce), pe piața de carte din România sunt disponibile două vârfuri ale modernismului:
SPUMA ZILELOR – Boris Vian, Editura Univers, 2011
ULISE– James Joyce, Editura Univers, 2012
Ambele titluri sunt apărute (întâmplător sau nu) la Editura Univers cea care își păstrează consecvența de a oferi publicului român capodopere ale secolului XX.
Mă hazardez să spun că aceste două reeditări vor fi apreciate probabil de public și de critică drept reeditările anului (chiar daca asteptam cu interes si noua serie de autor inaugurata la Editura Humanitas, dedicata lui James Joyce).
Gasiti aceste doua autentice legende ale beletristicii, atat pe www.libris.ro, cat si la Libraria St.O.Iosif Brasov.