Că avocații și poeții fac casă bună este un lucru pe care la Brașov îl cunoaștem de ceva vreme: nu doar din faptul că cele două facultăți, de Litere și de Drept, din cadrul Universității Transilvania sunt situate sub același acoperiș, dar și din faptul că așa cum știm de la lansările de carte precedente, există o mulțime de juriști cu veleități literare sau diaristice, lucru confirmat și la evenimentul de joi.

Joi, 16.02.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul ÎN MEMORIA SUFLETELOR TARI –Documente de drum si  Opere incomplete  (Editura Transilvania Expres, 2012) semnat de prof univ dr TEODOR AUREL MOLDOVAN și ANDA IRINA GRIF.

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov, cea care a remarcat că deși la Brașov ninge și viscolește intens, acest semn poate fi interpretat într-o cheie specifică regiunii Ardealului, anume  ca un semn pentru bucurii și bogăție. Mergând în prelungirea titlului volumului lansat, Ana Oniță și-a exprimat speranța că acest volum este doar primul dintr-o serie pe care autorul o va pregăti.

A vorbit apoi  TITUS SPÂNU, un alt avocat cunoscut pentru aplecările sale literare (volumul său, GOLAN DE LUX, se vinde încă foarte bine la Librăria Șt.O.Iosif), un prieten și un cunoscut vechi al profesorului Teodor Aurel Moldovan. Titus Spânu a vorbit de două categorii de scriitori: prima categorie este a celor situați într-un turn de fildeș, adică acei scriitori cu studii de specialitate, profesioniștii literelor, care cunosc estetica și stilul și care plăsmuiesc ficțiunile mai degrabă pe baza imaginației. A doua categorie este a scriitorilor care au trăit și au cunoscut viața intens care, chiar și fără un talent literar deosebit, au fost capabili să pregătească volume captivante și pline de profunzime, tocmai prin experiența variată pe care au acumulat-o. Titus Spânu a apreciat că Teodor Aurel Moldovan face parte din această a doua categorie de scriitori, scriitori care inevitabil ne stârnesc curiozitatea și ne prind interesul, prin condiția lor de martori privilegiați ai provocărilor existențiale de orice fel. Așa cum a remarcat vorbitorul, Teodor Aurel Moldovan este o personalitate care umple pagina, o personalitate care a beneficiat de o perspectivă multietajată asupra vieții: atât cea a subsolului, a subteranei (căci autorul a fost arestat și a avut de suferit în timpul regimului comunist pentru apărările sfidătoare pe care le-a pregătit celor discriminați), cât și cea a parterului obișnuit, dar și a etajului elitist. Toate aceste experiențe de viață se reflectă într-un volum din care nu lipsesc poeziile, amintirile dar nici documentele istorice. În încheiere, Titus Spânu l-a felicitat pe autor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0vhOS2xjF-8&feature=youtu.be[/youtube]

A vorbit apoi spontan unul din elevii profesorului brașovean, cel care a subliniat faptul că Teodor Aurel Moldovan este un exemplu grăitor și concludent al faptului că Literele și Dreptul se pot îngemăna armonios.

Următorul discurs a aparținut coautoarei volumului lansat, ANDA IRINA GRIF, o absolventă atât a filologiei dar și a școlii de drept brașovene. Vorbitoarea și-a exprimat speranța că lucrarea lansată va ajunge la inimile cititorilor, pe mai multe căi, atâta timp cât această lucrare se dovedește, pe cât de eclectică, pe atât de pătrunzătoare- pe lângă plăcerile literare pe care le oferă, cartea semnată împreună cu Teodor Aurel Moldovan face dovada existenței terorii istorice și a unor pagini dureroase din perioada traversată de România în ultimele decenii. Anda Irina Grif a citit apoi fragmente din volum: pagini meditative pe marginea sacrificiului din 1989 dar și pagini de versuri.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ERZglqHDJV8&feature=youtu.be[/youtube]

A vorbit și TEODOR AUREL MOLDOVAN cel care a ținut să aducă aproape de public, prin acest volum, atât faptul documentat cât și poezia lucrurilor întâmplate. Depănând amintiri din perioada în care a fost director de închisoare la Amsterdam și Rotterdam, profesorul brașovean a vorbit și despre necesitatea de a-ți înfrunta provocările destinului, indiferent cât de dificile ar fi. De asemenea, vorbitorul a amintit că acest volum este doar un preludiu la ceea ce trebuie să urmeze, anume o evocare detaliată a vremurilor trecute și prezente pe care autorul le-a trăit.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5VVfTq168g4&feature=youtu.be[/youtube]

Sincer înduioșat, Teodor Aurel Moldovan a mulțumit tuturor colaboratorilor, studenților și gazdelor pentru prezența la lansare, lansare care s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim și noi invitaților și publicului pentru răgazul de a se fi implicat în această întâlnire cu o  personalitate (re)cunoscută a Brașovului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *