Ce este cantatul? Cantatul este o necesitate. Omul , daca nu ar canta ar muri. Este un har, este un dat transcedental, este un noroc de la Dumnezeu. Cele mai profunde versuri care s-au spus vreodata despre muzica sunt: „Am noroc ca stiu canta/ Ca-mi astampar inima/ Horile-s de stamparare/ La omu’ cu suparare”.

Vorbele din paragraful de mai sus apartin unui om deosebit pe numele sau Grigore Lese , caruia ii spunem astazi La Multi Ani cu ocazia implinirii a 58 de ani. Imi este extrem de greu sa scriu ceva despre acest artist deoarece el insusi este un permanent izvor de citate, pilde si povestiri care mai de care mai cu talc. Pe langa activitatea muzicala Grigore Lese modereaza doua emisiuni , una la radio si una la televizor, si detine si un blog, prin intermediul caruia ne impartaseste din gandurile sale profunde despre arta , credinta si nu numai. Totusi am sa incerc sa incropesc o modesta prezentare folosind mai mult materialul clientului.

Grigore Lese s-a nascut pe 20 februarie 1954, in satul Stoiceni din Tara Lapusului , acel loc din Romania unde timpul parca a incremenit. Studiaza fagotul in cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”. Cariera sa este lansata la inceputul anilor ’90 cand sustine one-man showuri in tara si strainatate ajungand gradat la concerte de mare amploare. Editeaza si discuri , fiecare material discografic continand o tematica aparte (cantece de catanie , folclor, muzica minoritatilor din Romania etc). Nu-si abandoneaza insa nici studiile obtinand doua titluri prestigioase din partea unor universitati din tara , Doctor in Muzica cu calificativul Summa cum Laudae si Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad. Din dorinta de a duce mai departe traditia romaneasca si crezul sau muzical preia si responsabilitatea de dascal predand cursul de Etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti. Grigore Lese nu se va lauda niciodata cu aceste realizari cu adevarat impresionante mentinand viu , prin atitudinea sa umila, bunul simt de odinioara al romanilor cu frica de Dumnezeu. La intrebari savante din domeniul muzical Lese iti va raspunde intotdeauna simplu si onest pentru a intelege ca muzica se simte inainte sa fie ascultata si analizata…astfel la intrebarea „De ce canta omul?” el iti va raspunde „Pentru ca asa ii vine: de pilda , de osteneala batranetilor” iar la „Cand canta omu?” iti va spune „Cand ii vine„.

Muzica lui Grigore Lese nu este una originala iar el va fi primul care , nu doar ca va recunoaste acest lucru ci se va mandri cu el. Cantecele lui sunt culese din popor , de la batranii satelor , acestia reprezentand girul  autenticitatii si  sinceritatii. Intr-o lume in care asa-zisii artisti etno apar si dispar cu cantece care , desi sunt compozitii proprii, nu spun nimic ba mai mult dezgusta ascultatorul de folclor incorporand elemente de modernism intr-o muzica in care traditia inseamna totul, Lese se straduieste sa interpreteze doinele sale nota cu nota asa cum au fost ele culese de la batrani. Fidelitatea fata de original este o calitate care , din pacate, se intalneste din ce in ce mai rar in zilele noastre. Cantecele lui Lese sunt cantece cu adevarat vechi , asa cum se remarca din caracterul arhaic al  vocabularului folosit. Geniul lui Grigore Lese consta in interpretarile sale, capabile sa valorifice mesajul acestui tezaur nepretuit.

Personal am avut priviliegiu de a fi descoperit folclorul inca de mic , facand exceptie de la regula lui Petre Tutea (in 99% din cazuri adevarata) si anume ca aceasta muzica impreuna cu cea lautareasca se descopera ultima. Aprecierea mea fata de Grigore Lese este cu atat mai mare cu cat marturisesc ca am cautat sa pastrez o intelegere fata de sensibilitatea pe care  cantecele o transmit –  cantece precum „Canta cucu-n lemn uscat”sau „Cantec despre Bucovina”. Si pentru ca toata pledoaria mea pentru Grigore Lese s-a bazat mai mult pe citate de-ale domniei sale voi incheia parafrazandu-l. Invitat la emisiunea lui Horia Roman Patapievici, Inapoi la argument,  Grigore Lese a afirmat ca nu este nevoie sa asculti muzica pentru a incepe sa o fredonezi. In cazul meu , acest lucru nu poate fi mai adevarat intrucat ma suprind facand asta in fiecare zi. Plimbandu-ma , in fiecare zi,  printre sutele de discuri prezente pe rafturile librariei St. O. Iosif adesea ingan sau fredonez anumite melodii doar vazand coperta sau doar stiind ca ele exista (de la Gabi Lunca la Rossini,  de la Linkin Park si pana la Billie Holliday). Dedicatia lui Grigore Lese pentru arta muzicala este de invidiat iar vorbele sale simple de duh constituie lectii de viata pentru orice meloman si nu numai.

Pe tot parcursul lunii februarie discul lui Grigore Lese continand cele mai frumoase bijuterii folclorice ale sale , intitulat sugestiv „Horile Vietii“, va beneficia de o reducere de 10% in cadrul campaniei ANIVERSARI MUZICALE.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *