Poate le-ai întâlnit demult, o dată sau de mai multe ori, în poveștile cunoscuților purtate la o cafea în oraș, poate le-ai întâlnit în vreo recenzie înghesuită în cine știe ce revistă sau ziar pe care l-ai răsfoit întâmplător, poate le-ai întâlnit chiar în realitatea lor tipărită, pe vreun raft înghesuit al unei librării dar ți-au lipsit curajul și resursele să le abordezi. Sunt cărți de care te-ai îndrăgostit de prima oară când le-ai văzut, de prima oară când ai auzit despre ele dar de care nu te-ai putut bucura, pentru că au dispărut de pe piață, cine știe unde, în ce bibliotecă norocoasă. Sunt cărți în absența cărora ai trăit povești de dragoste neîmpărtășite.
Cu amorul însă nu e de joacă: pe cât de capricios și de imprevizibil e, pe atât de intens te domină, fără să țină cont de politicile editoriale, tiraje și tot felul de alte chestiuni mundane și aride, incapabile să consoleze un cititor îndrăgostit. Măsura amorului se judecă tocmai prin străduințele pe care le întrerprinzi pentru a compensa absența lecturii visate. Poate ți s-a întâmplat, atunci când te aflai în vreo călătorie să pășești cu emoție într-o librărie dintr-un alt oraș sperând ca destinul să-ți scoată, întâmplător în cale, cartea mult dorită. Poate ți s-a întâmplat să îți vizitezi cunoscuții și să simți vreun fior de anticipație la vederea bilbiotecii, să arunci priviri pe furiș sau, dimpotrivă să examinezi raftul îndeaproape, dezamăgit că nu ai aflat ceea ce cauți.
După luni, poate chiar ani de așteptare, sunteți invitați la aventuri ficționale, la explorări istorice, la cultivarea unor intimități profunde cu personalități de marcă, poate chiar la adevărate proiecte de transformare a vieții…. Iată că tocmai în luna dragostei, de DRAGOBETE, iubirile închipuite cu acele cărți de neaflat ajung să se transforme în realitate, iată că tocmai în februarie amorurile neîmpărtășite de până acum își află o dezlegare fericită: reeditări pe care le-am așteptat cu nerăbdare – atât în ceea ce privește literatura (aveți parte de Joyce, Poe, Vian, Pessoa, Kerouac), dar și în ceea ce privește biografiile, memoriile și jurnalele (Anne Frank, Aurora Liiceanu sau Petre Pandrea) sau filosofia (Ludwig Wittgenstein, Lucian Blaga sau Paul Johnson). Lectură plăcută!