Se simte aerul dezghețului  la Brașov dar nu ne hazardăm să spunem că a venit primăvara. Indiferent de capriciile uzuale ale anotimpurilor din această perioadă, un lucru rămâne cert și neschimbat: gustul pentru lectură care s-a simțit încă o dată într-o după amiază agreabilă, alături de cititori entuziaști.

Vineri, 24.02.2012, la Librăria Șt.O.Iosif a avut loc a treia ediție a Clubului de Lectură care, ne bucurăm să o spunem, adună tot mai mulți curioși, mai timizi sau mai dezinvoți. Și pentru că s-a nimerit ca această ediție să fie organizată chiar în ziua de Dragobete ne-am gândit să discutăm pe marginea unui volum cât se poate de optimist și de tandru, anume Strada Sardinelor, de John Steinbeck.

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov, cea care ne-a amintit că în această perioadă se dă și dezlegarea la pește din Postul Paștelui (iată încă o sincronizare anecdotică a alegerii de lectură cu data la care ne aflăm) și care s-a declarat cucerită de fraza tonică, o fraza lucrata cu maiestrie de marele scriitor american, capabila sa destinda cititorii chiar si dupa o zi grea de munca.

Au luat cuvântul, pe rând, toți cei prezenți, fiecare împărtășindu-și propriile impresii de lectură. Livia Nilescu a vorbit despre farmecul personajelor lui Steinbeck și despre capacitatea scriitorului american de a surprinde profunzimile umane de dincolo de aparanțele barbare de mahala, de a transforma urâtul în frumos.

Profesorul Virgil Borcan a pus problema popularității perene a romanelor lui Steinbeck și a explicat-o prin capacitatea autorului de a crea microuniversuri autonome (care funcționează după propriile legi și care sunt populate cu protagoniști memorabili) dar și prin lecția bine învățată de Steinbeck de la romantici, aceea de a exploata cu măiestrie categoriile estetice ale urâtului. Roxana Cârceag a vorbit despre dificultatea inițială a lecturii (aparenta lipsa de unitate narativă și stilul simplist au descurajat-o) dar și despre surpriza plăcută și farmecul pe care l-a descoperit, după primele 30 de pagini, când vortexul personajelor lui Steinbeck a început să prindă viață.

Horia Nilescu a vorbit despre evoluția propriilor sale impresii de lectură (de la dezagreabil la entuziasm), pornind de la o anecdotă în ceea ce privește alegerea volumului Strada Sardinelor drept temă de discuție la un club de lectură. Horia Nilescu a surprins și singurătatea și dimensiunea întunecată a personajelor ascunsă în spatele spiritului festiv și amuzant care pare să domnească pe strada din Monterey.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=COd6EqRYrWs&feature=youtu.be[/youtube]

Claudiu Raicu a vorbit despre căutarea unei complexități într-o lectură aparent destul de simplistă și de populară, oprindu-se într-o analiză a singurelor elemente care par să părăsească microuniversul steinbeckian (anume vietățile marine trimise de Doc către universități)  dar și despre reușita lui Steinbeck de a îndumnezei maidanul, de a transforma urâtul în frumos.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=90KfEMed1ss&feature=youtu.be[/youtube]

Doamna Suciu a vorbit despre felul in care romanul lui Steinbeck i-a amintit de Mark Twain.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0KaK3SYcx54&feature=youtu.be[/youtube]

Dana Anghelescu a vorbit despre caracterul pictural al romanului scriitorului american despre capacitatea acestuia de a construi un tablou viu, dens în elemente care îți rețin atenția dar și despre mesajul profund uman al cărții, acela că fericirea se poate afla în locurile cele mai umile și în lucrurile cele mai simple. Adrian Lepuș a vorbit despre simplitatea caldă care traversează romanele lui Steinbeck (de care colegul meu se declară, ca și mine, îndrăgostit iremediabil). Eu am vorbit despre paradoxul pe care l-am descoperit: acela că un roman (și un autor) atât de popular astăzi include un mesaj profund anticontemporan: acela al resemnării și al prețuirii suficiente al unei fericiri mărunte și am vorbit despre nevoia de a afla în narațiuni ca cele ale lui Steinbeck senzația plăcută de apartenență la specia umană, dincolo de orice diferențe și bariere social-culturale. Nu a lipsit însă nici spiritul polemic al întâlnirii,  atâta timp cât două cititoare s-au declarat, cu excepția câtorva scene notabile, neimpresionate de tipul de personaje propuse de Steinbeck, personaje care pot fi considerate după anumite standarde drept ratate și plictisitoare. Desigur că aceaste intervenții au reanimat discuțiile chiar la finalul evenimentului.

Printre covrigi, mere și băuturi răcoritoare și mai ales printre impresii de lectură ale cititorilor entuziaști, am petrecut două ore cât se poate de plăcute, la un eveniment pe care îl așteptăm cu tot mai multă nerăbdare în fiecare lună.

Mulțumim tuturor celor prezenți și sperăm să ne revedem la ediția din martie!

Volumul STRADA SARDINELOR – John Steinbeck  – Editura Polirom, 2010 e disponibil pe www.libris.ro dar si la Libraria St.O.Iosif Brasov.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *