Dat fiind faptul ca este luna aniversara a blogului, m-am tot gandit sa scriu macar cateva randuri in care sa  depan  fragmente din povestea frumoasa a ultimului an…  un an in care am citit si mai mult, in care ne-am bucurat de abundenta evenimentelor de la Libraria St O Iosif , un an in care am prelungit starile de spirit dincolo de spatiul virtual, la initiative precum Schimb de Carti sau Clubul de Lectura. Am fost luat prin surprindere insa cand colegul meu, Horia Nilescu,  a compus un text aniversar, din proprie initiativa, un text care m-a bucurat si mi-a trezit amintiri frumoase. Tin să adaug că, în 2011, pentru mine personal, unul din cele mai importante evenimente din istoria blogului a fost reprezentat de colaborarea si sprijinul tot mai consistente, cu materiale originale din partea  celor doi colegi: Horia Nilescu și Dorian Dron. Le mulțumesc și vă mulțumesc și vouă, tuturor cititorilor alături de care împărtășim, de 2 ani… lecturi, taifasuri, stări de spirit…

Iată și textul lui Horia Nilescu:

Marturisim ca ne-a placut. Marturisim ca ne-a placut sa citim, sa ascultam, sa vizionam…asta ne-a placut dintotdeauna dar acum parca mai mult ca oricand aceste pasiuni au iesit la suprafata si s-au exprimat in forme furtunoase. Marturisim ca ne-a facut imensa placere sa ne lasam prada acestor nebunii frumoase, prin care am eclipsat culorile inchise din viata fiecaruia. Mintea involburata de senzatia de anticipare a  lecturarii cartilor proaspat poposite in rafturi, de senzatia de anticipare a auditiei noilor materiale discografice…toate au facut parte din viata noastra in anul ce a trecut dandu-i un ritm alert si antrenant, in asa fel incat lexicul personal sa nu includa cuvinte precum: monotonie sau apatie. Totul s-a derulat atat de repede incat abia ne vine sa credem ca a trecut atata timp, amintirile actiunilor si evenimentelor la care am fost martori sunt inca vii in mintile si inimile noastre.

Parca mai ieri stateam de dimineata pana seara gandindu-ne cum sa redecoram libraria astfel incat ea sa fie pe gustul dumneavoastra tuturor celor care urmau sa ne treceti pragul. A trebuit sa acordam atentie la detalii, sa fim organizati in gandire sa ne insusim o multime de  deprinderi migaloase care poate ne-au solicitat, atat in ceea ce priveste timpul cat si energia fiecaruia, dar pentru care am fost rasplatiti din plin cu zambete si chipuri multumite din partea celor care ne-au vizitat mai apoi – o cuantificare mai multumitoare pentru  astfel de realizari nu credem sa existe.

Si totusi toate acestea nu se intamplau mai ieri ci se intamplau acum un an…da! un an! De atunci a trecut peste noi si a opta editie a Targului International de Carte si Muzica, la care am avut deosebita placere de a fi inconjurati de iubitori ai lecturii si ai muzicii, oameni cu pasiuni similare cu ale noastre, oameni cuprinsi de aceeasi nebunie frumoasa. Impreuna cu ei ne-am delectat alaturi de cele mai noi aparitii editoriale,  ascultand artisti de valoare ai Romaniei. Ne-am sensibilizat alaturi de Florin Sasarman, am dansat alaturi de Paula Seling, am visat alaturi de Silvan Stancel si Ovidiu Scridon, ne-am amintit alaturi de Florin Piersic, am cantat frenetic alaturi de Mircea Baniciu si nu in ultimul rand ne-am simtit mandri de apartanenta noastra nationala alaturi de cei mai celebrati artisti de folclor ai momentului care ne-au adus in suflet stropul perfect pentru a umple paharul bucuriei servit in aceea perioada magica. Si lucrurile nu s-au oprit aici, intalnirile culturale au continuat (si vor continua), impreuna cu invitati de clasa precum Larry Watts, Pascal Bruckner,  Radu Duda sau Stelian Tanase. Si pentru ca am dorit ca pasiunea noastra pentru cele trei arte pe care le indragiti si dumneavoastra, sa fie mai cat mai aproape de fiecare, am pregatit si mai multe campanii, concursuri si promotii pe care suntem convinsi ca le-ati intampinat cu bucurie.

Stradaniile noastre si generozitatea dumneavoastra au fost celebrate printr-o aniversare: aniversarea unui an de cand  Libraria de pe Str Muresenilor nr 14 a primit un nou si  cochet salon – salonul St. O. Iosif, locul in care am cultivat si am dat viata atâtor momente memorabile. Alaturi de prietenii librariei noastre am petrecut pana la miezul noptii fiind cuprinsi atat de o nostalgie agreabila, de amintiri suprinzator de vii si de frumoase despre toate cele ce s-au intamplat. Tot la aceasta aniversare din decembrie 2011  am pregatit si o surpriza privind noile preocupari ale librariei, gazduind prima editie a clubului de lectura –  un eveniment care a căpătat deja o regularitate și tot mai mulți curioși.

A fost un an în care am citit mult și în care v-am împărtășit o mulțime de opinii de lectură… ne-am bucurat de reeditările mult așteptate și am savurat surprizele editoriale, aducându-le în atenția dumneavoastră. Blog.libris.ro împlinește în februarie doi ani de activitate și exprimă încă entuziasmul și pasiunea pentru carte și muzică a unei echipe tot mai unite – în ultimul an, m-am alăturat lui Sever Gulea, împreună cu Dorian Dron și am depănat și noi impresiil de lectură, pregătindu-vă  campanii  și promoții cât mai interesante (amintesc doar: Săptămâna, muzica și muzichia sau Scriitori înNOBELați).

Marturisim inca o data ca ne-a placut si speram ca si dumneavoastra. Fie ca va simtiti bine in lumea mitica a clasicilor, fie ca va place valtoarea contemporana, fie ca va simtiti atrasi de latura mai ludica si mai senzuala a literaturii, fie ca va place sa descoperiti diversitatea combinatiilor de sunete muzicale sau ca pur si simplu vreti sa puneti mana pe o carte buna si sa ascultati o muzica de calitate speram ca aceste mici capricii , fara de care viata ar fi mai searbada, sa-si fi gasit satisfactia in cadrul librariei noastre. Am ras, am plans, am scris, am vorbit, ne-am amintit dar ceea ce ne-a unit au fost eforturile de a aduce mai aproape cultura de public. Libris  este locul in care am descoperit ca dragostea dumneavoastra pentru literatura si muzica care se exprima prin vizitele repetate pe care ni le faceti, este in continuare cel mai bun argument ca initiativele noastre nu au fost in zadar. Va multumim! La multi ani blog.libris.ro! La multi ani Libris!

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *