Dupa o zi la fel de plină, în care lansările s-au desfăşurat aproape din jumătate în jumătate de oră şi în care valurile de vizitatori au străbătut Târgul de dimineaţa  până după amiaza târziu, ne-am pregătit pentru o nouă seară magică, o seară pe care foarte mulţi braşoveni au aşteptat-o cu entuziasm, dacă ne gândim la numărul mare de spectatori pe care i-am poftit în preajma scenei aerisite de la Braşov Business Park, începând cu ora 19. După această oră, alături de noi a fost prezentă, ca în fiecare seară, echipa TVS Braşov care a transmis toată desfăşurarea de evenimente, în direct.

Prima reprezentaţie a serii a aparţinut CVINTETULUI VOCAL ANATOLY de la Centrul Cultural Reduta. Înfiinţat în anul 2000, desprins din Corul Concentus (care a concertat la Târg în seara de joi), componenţa Cvintetului Vocal Anatoly a variat de-a lungul istoriei sale, fapt care nu l-a împiedicat să lanseze 5 albume, să concerteze în toată ţara, să înregistreze materiale în România şi în străinătate şi să-şi câştige prestigiul. Prezenţa interpreţilor pe scena Târgului nu a fost întâmplătoare: ei şi-au lansat cel mai recent album de pricesne, TAINICA GRĂDINĂ, produs de Libris Braşov.

Profesoara PETRUŢA COROIU, de la Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania Braşov a făcut o introducere a minunatului recital susţinut de talentaţii tineri braşoveni. Explicând semnificaţia pricesnelor (cântecele interpretate în timpul Sfintei Liturghii, în vremea împărtăşirii preotului), Petruţa Coroiu i-a asigurat pe cei prezenţi că vor avea parte atât de nuanţele ascetice tradiţionale ale acestor cântece dar şi de simplitatea sentimentelor universal umane. După prezentarea albumului făcută  VIRGIL ONIŢĂ, Preşedintele Asociaţiei Libris Cultural şi producător, Cvintetul Anatoly, adică ANDRADA MUREŞAN, GABRIEL BACIU (tenor), CIPRIAN CUCU (tenor), CIPRIAN ŢUŢU (bariton) şi MARIUS MODIGA (bas) au oferit un repertoriu înălţător, din care nu au lipsit lucrările religioase (La tine vin Iisuse) dar nici divertismentul muzical cu piese româneşti (Balada României) sau clasice.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zYARNqIAtOo[/youtube]

Momentul culminant al serii a fost reprezentat de mult aşteptata vizită a lui DAN PURIC. Întâlnirea,gândită iniţial ca o discuţie liberă între realizatorul TV SILVANA ENACHE şi invitatul ei s-a transformat repede într-un monolog spectaculos şi aproape neîntrerupt susţinut de Dan Puric.  Un gheizer de vitalitate şi umor, Dan Puric a fost pus pe şotii discursive încă de la început: s-a declarat împotriva enumerărilor, a pledat pentru monezi cu chipul lui Petre Ţuţea şi a ironizat cultul brandului din societatea contemporană.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yJexnhfoYAk[/youtube]

Printre foarte multe bancuri şi paranteze anecdotice (aşa cum a sugerat cunoscutul actor, umorul are o funcţie salvatoare, trezeşte şi lămureşte) DAN PURIC a vorbit despre ultima sa carte: FII DEMN. În opinia invitatului serii, deşi comunismul, globalizarea şi toate regimurile uniformizante au căutat să dezbine oamenii, prin strategii ca: spulberarea certitudinii, distrugerea cunoaşterii comune sau instalarea fricii de viitor, au existat şi români care au reuşit să-şi păstreze demnitatea. Demnitatea privită ca verticalitate a omului spre Dumnezeu este o calitate care nu se învaţă, ci care se transmite repede atunci când eşti în preajma oamenilor demni. Dintre aceşti oameni demni, Dan Puric a evocat-o cu mult har şi expresivitate pe bunica sa: cea care a ştiut să sfideze autorităţile şi întregul fatalism istoric atât prin convingerile păstrate neclintite, cât şi prin gesturi aparent mărunte: cum ar fi felul de a se aşeza sau neplata biletului de autobuz. Dan Puric şi-a mărturisit şi sursa tăriei sufleteşti pe care o are: întâlnirea cu un popor neînfrânt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nxPn8DMBS7U&feature=youtu.be[/youtube]

A fost o seară în care ne-am simţit, prin muzică şi prin discursurile pline de tâlc (parte dintr-o pedagogie aparte, practicată de Dan Puric, a cărei menire rămâne trezirea din apatie), înălţaţi şi în armonie cu atmosfera Postului Paştelui

Vă aşteptăm şi în următoarele zile la Business Park Braşov pentru a continua sărbătoarea culturii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *