Nu mai încape îndoială că, în materie de cunoaștere, știința pare să fi câștigat, după lupte seculare, titlul de autoritate supremă. În decurs de mai bine de 500 de ani, metoda științifică s-a rafinat constant, ajungând să ofere cel mai apropiat și precis acces la realitate, din câte am fi putut spera să avem vreodată. Tocmai în baza acestei dimensiuni descriptive privilegiate, cunoașterea științifică a reușit să își concretizeze rezultatele în formele practice și tangibile ale tehnologiei care au făcut posibil progresul societății umane. Ceea ce vreau să sugerez prin această introducere este faptul că astăzi, mai mult ca oricând, oamenii respectă cercetarea științifică și caută ori de câte ori au ocazia să se bucure de rezultatele ei, materializate în forme tehnologice. Cu alte cuvinte oamenii  sunt dispuși să își cheltuiască resursele pe invenții care poartă marca științificității și care le pot îmbunătăți viața. Așadar, într-o societate cu piață liberă, reușita și vandabilitatea unui nou produs pare să se articuleze pe îndeplinirea a două condiții esențiale (la care publicul contemporan este cât se poate de sensibil):  să vină în întâmpinarea unei nevoi, unei probleme umane importante și să fie rezultatul metodei științifice. În epoca amețitoare pe care o trăim, așa cum se poate deduce din volumul lui Ben Goldacre, pe fondul complicarii codului stiintific (care a devenit din ce in ce mai opac pentru neofiti), dar si pe fondul triumfului deplin al mijloacelor de comunicare și al erodarii a gândirii critice din partea publicului larg, ambele condiții care asigură succesul unui produs sau serviciu pot fi contrafăcute. Altfel spus, e suficient ca un agent, un pretins inventator să creeze doar iluzia unei nevoi pe care o avem și să creeze iluzia științificității unui produs pe care îl propune pentru a ne convinge să îl cumpărăm. Urmarea? Unii se îmbogățesc, speculând panica și naivitatea celorlalți – iată rezultatul pseudoștiinței

Când vine vorba de domeniul sănătății lucrurile par să devină și mai sensibile și mai grave. E de la sine înțeles că starea de sănătate este un bun pe care toți oamenii îl prețuiesc în cel mai înalt grad. Așadar, sarcina magicienilor profesioniști e oarecum ușurată: tot ce au de făcut este de a convinge publicul de științificitatea demersului lor care vine să rezolve sau să îmbunătățească performanțele fizicului uman.

Ben Goldacre, medic și jurnalist englez, atacă frontal, în volumul său, o mulțime din asemenea strategii pseudoștiințifice la care suntem expuși aproape în fiecare zi. Abordând problemele gradual (de la cele mai mărunte șarlatanii, care antrenează trucuri ieftine și până la afacerile de milioane de dolari în care totul se joacă dincolo de granița oricărei etici a cercetării), demersul lui Goldacre sugerează alarmanta capacitate a pseudoștiinței de a ne induce în eroare și a ne specula o mulțime de slăbiciuni. Analiza lui Goldacre pornește de la produse banale de genul: Aqua Detox și lumânări de ureche (invenții care pretind să absoarbă substanțele toxice din organism – îmi amintesc că le-am văzut acum câțiva ani și la Teleshoppingul din România), apoi se ajunge la examinarea unei categorii de produse- ex: cosmeticele revoluționare (ingredientele ezoterice pe care pun accentul producătorii sunt, cel mai adesea, irelevante pentru mecanismul de acțiune al produselor) și se analizează chiar și clase de terapii foarte răspândite, așa cum e homeopatia (care nu pare să dea rezultate mai bune decât efectul placebo). Câteva capitole ale cărții sunt dedicate analizei dietelor și tertipurilor nutriționiștilor de ocazie (printre ei și Patrick Holford- cunoscut și la noi pentru volumul Dieta Optimă) iar spre sfârșitul volumului veți avea parte de o inventariere a strategiilor industriei farmaceutice (care includ manipularea rezultatelor testelor de laborator, mascarea rezultatelor negative și chiar erori metodologice deliberate) coroborate cu cele ale mass mediei (care exploatează adesea știința cu propriile grile senzaționaliste) prin care se medicalizează aproape orice problemă, oferindu-se desigur și un remediu salvator.

Nu aveți de a face cu un volum din acea categorie a istoriilor secrete, a marilor conspirații dezvăluite. Ben Goldacre oferă critici la obiect și le fundamentează  pe studii și pe o prezentare detaliată și accesibilă a rigorilor metodologice folosite în medicină. De asemenea, autorul oferă și câteva coordonate generale ale gândirii critice prin care să investigăm pretinsele terapii miraculoase pe care le întâlnim. În același timp abordarea medicului englez e cât se poate de sarcastică și, totuși lipsită de aroganță și ambiții deconspirative. Ben Goldacre nu pledează pentru vreo revoluție și nici nu duce o cruciadă anticonsum (fiecare e liber să dea banii pe ceea ce vrea). El vine mai degrabă să problematizeze, să semnaleze nereguli de ordin etic: poate că multe din terapiile și produsele analizate sau nu în carte, promovează sănătatea, în esență – însă maniera în care o fac este cel puțin îndoielnică – unii vor să privatizeze bunul simț (construiesc justificări complicate pe care pretind bani, pentru a te încuraja să ai o alimentație sănătoasă și să faci mișcare) în vreme ce alții caută să eludeze bunul simț, promovând ideea că starea ideală de sănătate, nu este la îndemâna oricui, ci se atinge cu crème scumpe și pastile sofisticate. În esență, într-o epocă în care credibilitatea discursului științific pare să devină tot mai suspectă, datorită nenumăratelor sale folosiri abuzive,  propunerea unei distincții între știință și pseudoștiință pare să fie mai mult decât binevenită. Oricum, probabil că Goldacre (care este și realizatorul unei emisiuni cu același nume: Bad Science) se află doar la primul volum de acest gen… va mai fi nevoie și de altele, cu siguranță.

Un nou titlu din colectia Editurii Trei, ACUM PENTRU VIITOR.

PSEUDOSTIINTA – Ben Goldacre- Editura Trei, 2012

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *