Multe din lansările pe care le-am organizat la librărie de-a lungul timpului au căutat să ofere publicului cele mai noi perspective creatoare ale autorilor contemporani, cele mai noi poezii, romane pe care scriitorii care ne-au vizitat, le-au pregătit pentru cititori. Evenimentul din această după amiază a avut o cu totul altă misiune, poate la fel de necesară în construcția solidă a identității culturale: aceea de restaurare, de aducere la lumină a unui scriitor cenzurat și probabil necunoscut publicului român timp de mai multe decenii.

VINERI, 1.06.2012, la Librăria Șt.O.Iosif din Brașov, am lansat volumul OAMENI DIN LANDE (Editura Eikon, 2011) de GEORGE DAN, în prezența criticilor brașoveni dar și a celor   veniți chiar din SUA, special pentru această ocazie.


Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov, care s-a bucurat de faptul că lansarea de azi a adus cu sine nu doar oaspeți deosebiți, ci și un soare binevenit chiar de Ziua Copiilor.

VASILE DÂNCU, Director al Editurii Eikon a mulțumit Librăriei Șt.O.Iosif pentru colaborarea longevivă și a vorbit puțin despre grafica volumului lansat, remarcând provocarea dificilă și plină de satisfacții de a adecva grafica unei coperte cu conținutul textual propus de autor.

Scriitorul DANIEL DRĂGAN a surprins dubla paternitate a volumului lansat: pe de o parte OAMENI DIN LANDE este o carte semnată de GEORGE DAN, dar a cărei apariție în ediția prezentă a fost posibilă doar prin contribuția criticului M.N.RUSU. În opinia vorbitorului, acest critic a reușit să îl așeze pe George Dan în galeria numelor valoroase și de neuitat ale literaturii române. Daniel Drăgan a făcut apoi o clasificare profesioniștilor literaturii în general, distingând categoria aparte a recuperatorilor – a celor  capabili să restaureze valorile dispărute în urma diferitelor împrejurări istorice, asociindu-l desigur și pe M.N Rusu acestei categorii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kT3trW-OmeY[/youtube]

MIHAELA M. STROE a vorbit despre actualitatea poeziilor lui George Dan, apreciindu-le drept lucrări cu virtuți de document care trebuie citite indiferent de referințele criticii literare. În opinia vorbitoarei, George Dan este un scriitor vinovat de iubire, o iubire de care toți au nevoie într-o lume dominată de violență. Mihaela Stroe a făcut apoi o analiză a câtorva poeme ale autorului, recomandându-le și publicului spre citire.

DORU MUNTEANU a măturisit că este impresionat de inițiativa Editurii Eikon și de cea a criticului M.N.Rusu de a impune și în conștiința românească un valoros poet avangardist. Poezia lui Geroge Dan este o poezie a sentimentului brutal exprimat iar restituirea ei către publicul autohton este un gest reparator necesar.

Criticul AUREL SASU a amintit că acest volum nu avea cum să apară în anii 60, datorită cenzurii comuniste, însă apariția sa astăzi a prilejuit și a celebrat o serie de întâlniri cât se poate de oportune și plăcute: întâlnirea dintre manuscrisul lui George Dan și M.N.Rusu, dintre literatura publicată de autori în România și cea publicată de cei din diasporă și desigur cea dintre cititori și un autor uitat pe nedrept.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1vNDvv4sH1o[/youtube]

Criticul M.N.RUSU a avut cuvinte frumoase la adresa Librăriei Șt.O.Iosif, sugerând că este un spațiu care confirmă că destinul literaturii române nu este unul comercial. În discursul său, vorbitorul a remarcat faptul că volumul lui George Dan reprezintă o surpriză capabilă să schimbe ierarhia valorilor din poezia românească. M.N.Rusu a citit apoi câteva poezii, dorind ca prin aceasta să îl aducă aproape de cei prezenți chiar pe George Dan, o victimă a puterii comuniste, un om capabil să înfrunte uragane și furtuni pe mare, dar îngenuncheat de cenzura autorităților. La final, vorbitorul a amintit de posibilitatea de a scoate și un alt volum dedicat lui George Dan, un volum cu ilustrații de data aceasta, care să includă și portretul scriitorului.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hGYCQCSQYhY[/youtube]

Lansarea s-a prelungit cu discuții între personalitățile culturii brașovene prezente la eveniment si s-a incheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim tuturor  invitaților pentru aprecieri și pentru prezentarea oferită. Sperăm că și publicul s-a bucurat de această contribuție de recuperare a valorilor românești.

One Response

  1. Ce mare bucurie! Era necesar un asemenea gest reparatoriu, macar pentru un inceput! Si sper ca veti continua, atat cu opera poetului-marinar George Dan, cat si cu alti poeti si scriitori cu destine asemanatoare lui!
    Cu titlu informativ, am activat in Cenaclul literar „George Dan -Flori de mare”, in anii 1975-1979, elev fiind al Liceului Militar de Marina „Qlexandru Ioan Cuza” Constanta. Cu duioasa aducere aminte!… Si recunostinta dascalilor mei, distinsele doamne Lidia Ignat, Alexandrina Gradinaru si Monica Stancu, alaturi de deosebitul domn profesor Adrian Juganaru!
    Va multumesc!

    PALLA Attila-Levente

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *