Poate una din mărcile cele mai concludente pe care un profesionist le poate purta pentru a evidenția pasiunea și interesul său sistematic față de un anume domeniu este posesia gradului didactic universitar. Să fii conferențiar sau profesor universitar presupune să fii dedicat complet unei anumite specialități, să fii la zi cu ultimele noutăți, să participi la fel și fel de simpozioane, să compui manuale de specialitate etc. O asemenea activitate susținută este desigur cât se poate de cronofagă și reușește adesea, pe fondul dinamicii amețitoare a informației de astăzi să te baricadeze în jurul unui exercițiu constant de sincronizare cu evoluția domeniului. Tocmai de aceea nu e lucru puțin să predai, de pildă Drept Bancar și să reușești să îți urmărești în același timp și alte afinități (literar-artistice) care nu au legătură neapărată cu domeniul profesional de care ești legat, ba chiar să concretizezi asemenea afinități într-un volum plasat la intersecția dintre literatură și confesiune.

JOI, 21.06.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul TATUAJ PE GLEZNA STÂNGĂ (Editura Rao, 2012), semnat de Carmen Gheorghe, conferențiar la Universitatea Transilvania din Brașov.

Am avut plăcerea să deschid acest eveniment, remarcând faptul că autoarea a dezvăluit, prin acest efort creativ și o altă ipostază a sa, dincolo de cea a cadrului didactic exigent și de cea a  cititoarei cu gusturi sofisticate- vorbim de ipostaza  de scriitor de ficțiune. Volumul propus oferă cititorilor o experiență de lectură aparte, în care nuanțele amare ale unei povești de dragoste plauzibile sunt întovărășite de reflecții și trăiri amețitoare ale protagoinstei.

A vorbit apoi VIRGIL BORCAN, lector la Facultatea de Litere care a apreciat debutul lui Carmen Gheorghe în literatură, drept unul surprinzător. Recunoscând că suferă de defectul profesional al celor care predau naratologie, acela de a căuta să aplice mereu procedeul contragerii, de a reduce un text literar la o singură propoziție, Virgil Borcan a observat faptul că aplicarea acestui procedeu în cazul cărții Tatuaj pe glezna stângă a esuat, fapt neîntâmplător atâta timp cât avem de a face cu un roman poetic, de tip confesiv, un roman care începe oriunde și se termină oriunde. Carmen Gheorghe apelează la o formulă narativă provocatoare, în care e naratorul e greu de decelat de autor, în care protagonista desfășoară în scris efortul căutării de sine, în care ideea lui Montaigne (sunt eu însumi materia cărții) pare să fie la ea acasă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=–CMXSTDx54[/youtube]

Într-o manieră nonconformistă, CARMEN GHEORGHE a preferat să nu spună prea multe despre cartea sa (în fond, vorbitoarea a remarcat cu umor faptul că nu a citit-o…), în afară de observația legată de originea deciziei de a scrie cartea, după întâlnirea cu Herta Muller, de la Ateneu. În rest, Carmen Gheorghe a vorbit despre statutul dublu, de scriitor și cititor pe care îl are fiecare dintre noi, despre câteva din neajunsurile dar și din virtuțile fiecărei dimensiuni ale acestei stări duplicitare, despre distanțele dar și despre apropierile fericite care se pot naște între scriitori și cititori.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m60IeL6vtqE[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat cu autografe și cu dialoguri familiare, mai ales că în librărie au fost prezenți mai multe cadre didactice ale Universității Transilvania Brașov (amintim doar pe prof univ Bogdan Bacanu, prof univ Ionel Staretu si pe lect univ Andreea Ciurea).

Îi mulțumim autoarei pentru că a ales Librăria Șt.O.Iosif ca prim loc de lansare a cărții la Brașov, mulțumim tuturor celor care au fost prezenți și vă invităm la lectură!

Volumul TATUAJ PE GLEZNA STÂNGĂ (Editura Rao, 2012) e disponibil și pe www.libris.ro.

2 Responses

  1. Va felicit din suflet pt. aceasta carte & pt. ca existati ca OM, PROFESOR, SCRIITOR& INGER!

    Cu toata consideratia, fosta DVS. studenta-Univ. Transilvania Drept-Bv(promotia 2002),
    Liliana Popa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *