Deși  luna iulie este considerată o perioadă a vacanțelor, luna în care mulți dintre noi caută să părăsească marile orașe și să se îndrepte spre destinații mai răcoroase, mai retrase sau dimpotrivă și mai aglomerate și mai exotice, pentru brașoveni, luna iulie pare să se dovedească de bun augur, o lună a evenimentelor memorabile, cel puțin din punct de vedere cultural: anul acesta pregătim, începând cu 19.07 prima ediție a fEstivalului de cArte și muzică de la Brașov. Iar dacă în 2011, cam tot în această perioadă,  am primit vizita unui nume mare al lumii culturale contemporane, anume Pascal Bruckner care a lansat volumul Paradoxul iubirii (Editura Trei, 2011) la Librăria Șt.O.Iosif, în iulie 2012 am fost vizitați de o colaboratoare apropiată a filosofului francez care a stimulat publicul la dialog pe marginea unui volum apărut tot la Editura Trei.

MIERCURI, 11.07.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul CE NE SPUNEM CÂND NU NE VORBIM (Editura Trei, 2012), semnat de regizoarea și scriitoarea CHRIS SIMION.

Ploaia torențială care s-a abătut asupra Brașovului, chiar înainte de ora lansării nu a împiedicat publicul să ajungă la librărie. Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care a mulțumit MAGDALENEI MĂRCULESCU și lui  SILVIU DRAGOMIR, două persoane importante din Editura Trei, prezente la lansare,  pentru activitatea editorială susținută și pentru eforturile depuse în asigurarea unei selecții literare deosebite, prezentate într-o formă grafică atractivă și reușită.

MAGDALENA MĂRCULESCU, Director Editorial al Editurii Trei, a vorbit despre autoare dar și despre volumul lansat. În opinia Magdalenei Mărculescu, Chris Simion se dovedește a fi un adevărat brand, o scriitoare și o regizoare talentată, o persoană generoasă în treburile cuvântului, pe care vorbitoarea  a cunoscut-o încă de când Chris Simion a pregătit punerea în scenă a mai multor texte literare traduse la Editura Trei (de exemplu cele ale lui Frederic Beigbeder). Ultima apariție editorială e de fapt parte dintr-un adevărat performance contemporan: CE NE SPUNEM CÂND NU NE VORBIM este titlul unei cărți dar și al unui spectacol, ambele semnate Chris Simion care se succed firesc și care se completează bine din punct de vedere al registrelor abordate: în vreme ce spectacolul păstrează un ton ludic, ironic, amuzant, cartea este mai degrabă melancolică și reflexivă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Y7irsufcl3M&feature=youtu.be[/youtube]

Rezumând în câteva cuvinte volumul lansat (povestea unei tinere pusă în fața unui diagnostic fatal care fuge de lume și își scrie sieși mesaje, până când află că diagnosticul a fost pus de fapt greșit), Magdalena Mărculescu a apreciat cartea drept o poveste interesantă a felului în care oamenii alunecă printre cuvinte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VgarHSeinM4&feature=youtu.be[/youtube]

CHRIS SIMION și-a început discursul amintind  că vine de destul de des la Brașov și că a pregătit patru spectacole care s-au jucat în orașul de la Poalele Tâmpei. Mărturisind că nu e o persoană pe care să o caracterizeze monologul, vorbitoarea a invitat publicul la dialog și s-a oferit să răspundă la întrebări. Am aflat că titlul cărții reprezintă de fapt una din lecțiile pe care protagonista romanului le descoperă: aceea că adesea ne irosim mult prea mult prin vorbe și că, atunci când lucrurile devin clare, când atingem esențele, nu mai avem nevoie de cuvinte. De asemenea, autoarea a răspuns curiozității publicului, remarcând faptul că volumul lansat are și o încărcătură biografică și că scrierea lui a durat mai bine de 8 ani.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BU5VMtrXmuY&feature=youtu.be[/youtube]

Chris Simion a vorbit de asemenea și de întâlnirea ei cu Pascal Bruckner, în 1999, pe vremea când era studentă și a reușit, printr-o scrisoare trimisă filosofului francez să îl convingă să participe la premiera unei piese realizate de studenții români. Nu în ultimul rând, vorbitoarea a atins și subiectul planurilor de viitor: reeditarea primului ei roman, pregătirea  adaptării dramatizate a volumului lui Pascal Bruckner, Hoții de frumusețe,  precum și adaptări dramatizate după lucrări de Lev Tolstoi și Savatie Baștovoi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gUC_MGMGqAk&feature=youtu.be[/youtube]

La finalul discuțiilor, a luat cuvântul și SILVIU DRAGOMIR, unul din fondatorii Editurii Trei care a vorbit despre proiectele editoriale destul de optimiste, în contextul unei adevărate lupte pentru spraviețuire pe piața de carte din România. Așa cum a amintit Silviu Dragomir, în ciuda situației nefaste de pe piață, Editura Trei nu și-a redus planul editorial, ba chiar a pregătit colecții noi (cea mai recentă este desigur cea de literatură SF), asigurând în același timp o promovare a titlurilor proaspete din colecțiile consacrate.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim autoarei, CHRIS SIMION și EDITURII TREI pentru alegerea făcută de a lansa volumul la Brașov și mulțumim tuturor celor care au fost prezenți și care, sperăm că au avut parte de o după-amiază interactivă și interesantă.

Volumul CE NE SPUNEM CÂND NU NE VORBIM (Editura Trei, 2012) e disponibil și pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *