E greu să scrii despre iubirile de tinerețe, atâta timp cât poveștile despre aceste necesare și inevitabile rituri de inițiere până la urmă, rețin un schelet al desfășurării acțiunii destul de comun (o ea/un el se îndrăgostește și trăiește bucuria dar și decepția amorului), se dovedesc uneori dramatice, alteori melodramatice și păstrează adesea un deznodământ previzibil optimist, acela al vindecării, al autodepășirii.  Așadar,  prozele despre primele iubiri, atunci când nu mai ești neapărat la vârsta acelor experiențe, te impresionează mai greu, îți dau mai degrabă o dispoziție ușor nostalgică, atunci când nu ajung să te plictisească de-a dreptul. Iar dacă vorbim de povești despre primele amoruri proiectate pe un fundal de secol XIX, perspectivele de lectură par și mai descurajante: nu doar că ai de face cu o evoluție narativă previzibilă, dar la aceasta se adaugă și protagoniști hipersensibili, cât se poate de fragili, gata să transforme, sub tirania convențiilor sociale stricte ale vremurilor, cele mai mici gesturi și cele mai banale întâlniri în surse de dramatism exagerat.

Acestea fiind spuse, poți remarca ușor faptul că volumul lui Turgheniev, publicat la Editura All, în cea mai nouă colecție de literatură (inaugurată în acest an) propune un pariu riscant de două ori pentru un cititor contemporan: pare să cuprindă proze despre amoruri de tinerețe care se desfășoară acum aproape 200 de ani. Cu toate acestea, poveștile se impun cu ușurință în conștiința cititorului și îl cuceresc, atâta timp cât Turgheniev pare să își ia măsuri de precauție, pare să întâmpine neajunsurile formale ale narațiunii prin câteva mijloace ingenioase: în primul rând, e de remarcat faptul că toate cele trei povestiri cuprinse în volumul de față sunt amintiri relatate de personaje mature despre experiențele lor din trecut. Se asumă practic, de la început, caracterul episodic (fără ca asta să anuleze și caracterul memorabil) al intrigii amoroase, depășite de protagoniști, fapt care atenuează orice anticipare a vreunei exagerări sentimentale de proporții. În același timp, povestitorul caută să pregătească o atitudine indulgentă a cititorului față de personajul principal: tânărul protagonist al fiecărei narațiuni e privit chiar de povestitor cu îngăduință, asociindu-i-se naivitatea, timiditatea, lipsa de experiență, efervescența emoțională drept coordonate generale de profil.

În al doilea rând și poate cel mai important este faptul că narațiunile cuprinse în volum, deși debutează exact ca povesti de dragoste de tinerețe tipice – junele care cunoaște, în împrejurări mai mult sau mai puțin obișnuite, femei de care se îndrăgostește treptat (iar această beție a amorului e redată cât se poate de plastic și convingător: gânduri, speranțe, suspiciuni se învârtejeau ca un vifor) – își transcend acest statut. Deși sunt relatate la persoana I, din perspectiva tânărului amorezat, aceasta departe de a-l concentra pe cititor asupra zbuciumului interior al protagonistului, îi va orienta atenția mai degrabă asupra caracterelor feminine enigmatice care apar în fiecare povestire. Așadar, povestea de dragoste se va dovedi doar cadrul general pentru examinarea unor figuri și destine feminine care ascund biografii zbuciumate sau secrete chinuitoare. Iar Turgheniev dezvăluie treptat și bine dozat dramele acestor femei: prințesa Zasekina cea care, deși e înconjurată de atâția admiratori, face o alegere amoroasă greșită, Susana, captiva unei tiranii domestice încurcate și insuportabile, respectiv Asia, tânăra aparent neastâmpărată și orgolioasă care ascunde o independență sălbatică și o hipersensibilitate care riscă să o ducă la pierzanie.

Așadar, deasupra sentimentalismului și facilului narativ asociat prozelor despre primele amoruri, în volumul lui Turgheniev avem parte de o fină explorare psihologică, de o galerie de portrete feminine memorabile. Purcedeți cu încredere la lectură: nu veți avea parte de o cronică a neliniștilor și suspiciunilor unui amorezat novice, ci mai degrabă de o întâlnire cu trei femei care rețin o dimensiunea tragică profundă.

Va asteptam impresiile voastre despre carte, la intalnirea de VINERI, 27.07, incepand cu ora 18, in cadrul CLUBULUI DE LECTURA de la Libraria St O Iosif Brasov!

PRIMA IUBIRE – I.S. Turgheniev- Editura All, 2012

Cartea poate fi comandata online pe www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *