Dacă tot s-a terminat sezonul cald, al trândăvelii la soare și al băilor în mare, atenția tuturor se mută încet, dar sigur, spre destinațiile montane, spre plimbările cu… altitudine.O asemenea plimbare poate prilejui momente de grație, de înălțare spirituală, mai ales când te apropii de numitorul comun al experienței românești: admirația frumuseții naturale și muzicale. Și pentru că ne-am implicat în organizarea unui eveniment ce privește muzica autentică și virtuozitatea unui instrumentist de excepție am decis să avem parte și de un decor autentic, pe cât de cunoscut pe atât de cuceritor.

VINERI, 22.09.2012, la poalele Castelului Bran am lansat cd-ul CONCERT EXTRAORDINAR – VERONA ITALIA (producție LIBRIS BRAȘOV 2012) al maestrului taragotist DUMITRU FĂRCAȘ. Faptul că ne-am aflat în preajma naturii, într-o ambianță încărcată de frumusețe dar și de istorie a fost suficient pentru a cuceri audiența, în ciuda  vremii ploioase de afară (în fond, la munte te obișnuiești și cu asemenea capricii meteorologice).


Evenimentul a fost prezentat de SILVANA ENACHE, realizator de emisiuni și reporter TVS Brașov care a recunoscut, cu modestie, că la o asemenea lansare e greu să găsești cuvinte care să nu se dovedească prea sărace pentru admirația pe care vrei să o împărtășești. Silvana Enache a prezentat invitații la eveniment și a vorbit despre materialul discografic lansat: cd-ul adus în atenția publicului reprezintă înregistrarea concertului extraordinar susținut de Dumitru Fărcaș, în 2005, la Verona, în fața a nu mai puțin de 5000 de spectatori, un concert care a cuprins un reperotriu larg, cu piese folclorice, clasice dar si internationale. La realizarea producției și-au dat concursul Libris Brașov și Săndel Filip (cel care a realizat mixajul producției). Silvana Enache și-a exprimat speranța că popularul Castel Bran  își va îmbogăți, după acest eveniment, valențele culturale.

A luat cuvântul apoi Primarul Branului  care a remarcat faptul că lansarea de astăzi se așază în prelungirea tradiției la care a contribuit și Regina Maria, cea care obșinuia să aducă la Castel o sumedenie de artiști. Vorbitorul l-a apreciat pe Dumitru Farcas drept un adevarat patriarh al muzicii populare, un mare român caruia merita sa ii fim recunoscatori pentru punerea in valoare a zestrei spirituale nationale.

A vorbit si ALEXANDRU PRISCU, managerul Castelului Bran, care l-a felicitat pe Dumitru Farcas pentru reușita sa și a subliniat faptul că acest eveniment a fost posibil numai datorită muncii în echipă pe care organizatorii au desfășurat-o în ultimele săptămâni.

ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov și-a mărturisit, la rândul ei emoția de a vorbi la o lansare de asemenea calibru, atâta timp cât, tocmai în 2012, anul lansării acestui album semnat Dumitru Fărcaș, Libris Brașov împlinește 10 de ani de activitate în producția muzicală, 10 ani de eforturi depuse in promovarea valorilor și tradițiilor românești. Înainte să adreseze mulțumiri cordiale partenerilor, Ana Oniță a subliniat faptul că echipa Libris este onorată să aibă în catalogul producțiilor sale un nume cu rezonanță, cum este cel al taragotistului Dumitru Fărcaș.

DORU MUNTEANU, președintele USR, Filiala Brașov s-a declarat încântat să asiste la lansarea celui de-al 200-lea album produs de Libris Brașov, într-un decor cum este Branul, un spațiu în care muzica, tradiția și istoria par să se întâlnească în mod fericit. Doru Munteanu a vorbit despre prietenia care îl leagă de Dumitru Fărcaș, evocând anecdotic momentul întâlnirii cu maestru taragotist, la Casa de Cultură din Cluj și a reamintit publicul faptul că Dumitru Fărcaș este cel care a înscris localitatea Groși pe harta spirituală a României (să ne amintim că Groși este locul din care provin câțiva instrumentiști cunoscuți precum Dan Gâdea sau Dumitru Dobrican). Datorită impresionantei cariere a lui Dumitru Fărcaș, de muzician și culegător de folclor, fiecare întâlnire cu el reprezintă o sărbătoare a amintirilor, în opinia lui Doru Munteanu. Vorbitorul a recomandat tuturor să asculte discul lansat, un disc care confirmă măiestria artistică și pasiunea neștirbită de timp a taragotistului.

Următorul discurs a aparținut unei  personalități de marcă a spațiului teatral și cinematografic, anume DOREL VIȘAN, cel care după ce a recitat în aceste ultime zile din Moliere și din Schiller, a poposit la Bran, pentru a se întoarce… la ai lui. Dorel Vișan a oferit un microrecital de poezie, alegând poezii semante de Octavian Goga și George Coșbuc, pentru a evoca acel caracter multicolor al vieții de artist: anecdotic pe de o parte, grav și profund, pe de altă parte.

DUMITRU FĂRCAȘ și-a amintit de concertul susținut la Verona ca fiind unul din cele mai reușite din cariera sa, un concert care devine accesibil și publicului din România, prin materialul discografic lansat. Pentru Dumitru Fărcaș evenimentul din această după-amiază de la Castelul Bran (o adevărată oază de istorie) s-a dovedit un prilej deosebit de a etala mărturii semnficative despre destinului său: un cd și o carte (pe care taragotistul a adus-o special pentru această lansare) – două documente sufletești care deschid porțile spre vibrația interioară a unui artist longeviv.

Dumitru Fărcaș a primit și o diplomă de onoare din partea Primăriei Bran și și-a invitat apoi prietenii din Taraful Mărțișorul, al Casei de Cultură din Cluj să încingă puțin publicul cu fragmente muzicale.

La final, Dumitru Fărcaș a dovedit faptul că este un artist desăvârșit, cu afinități polivalente, abordând, fără probleme, spre încântarea publicului, deopotrivă registrul poetic dar și cel muzical. Taragotistul a recitat publicului versuri, în acompaniamentul Tarafului Mărțișorul, a oferit apoi un recital melodic vocal înainte de a dezlănțui aplauzele publicului, prin mânuirea virtuoasă a taragotului. Vă oferim și câteva mostre din performanța live a apreciatului artist:

Canta si recita Dumitru Farcas:

Dumitru Fărcaș la taragot – medley (inclusiv Feciorească de pe Mureș):

Dumitru Fărcaș la taragot- Simfonia a IX-a:

După mai bine de două ore minunate, melodice, poetice și emoționante, evenimentul s-a încheiat cu autografe și discuții cordiale. A fost o după-amiază de excepție, în care am depănat fragmente de frumusețe românească, deopotrivă naturale și artistice. Vă invităm să aveți parte de momente la fel de minunate, ascultând albumul  CONCERT EXTRAORDINAR VERONA ITALIA, semnat Dumitru Fărcaș, album disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *