Finalul de octombrie în România a început să fie acaparat de pregătirea sărbătorilor de import, de genul Halloween-ului, cu tot felul de petreceri și evenimente tematice. Noi am privit această ultimă zi de octombrie  mai degrabă în dimensiunea ei lirică mai ales că ea marchează finalul perioadei frumoase, colorate și calde a toamnei. De aceea am mizat pe 31 octombrie  și am adus în atenția brașovenilor două volume de poezie, semnate de doi autori de excepție.

MIERCURI, 31.10.2012, la Librăria Șt.O.Iosif, am lansat  volumul SINGURĂTATEA VINE PE FACEBOOK (Editura Tracus Arte, 2012), de Dan Mircea Cipariu, lansare care face parte din turneul de promovare desfășurat în mai multe orașe din țară.

ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov a deschis evenimentul, salutând popasul autorului la Brașov și mulțumindu-i că a ales și orașul de la poalele Tâmpei pentru a-și prezenta volumul.

ANDREI BODIU a remarcat faptul că titlul lansat este rezultatul unei colaborări fericite dintre Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu (artist grafic), putând fi socotit o carte-obiect. Este vorba de un volum care se așază firesc, prin formă și conținut, la capătul unor preocupări longevive ale autorului – Dan Mircea Cipariu a abordat subiectul relației dintre literatură și new-media în articolele de presă, dovedindu-se și un pionier al promovării literaturii pe internet (asumând și consecințele fenomenului de inflație literară). Meritul lui Dan Mircea Cipariu, în opinia lui Andrei Bodiu este acela că nu s-a dovedit un fanatic, un partizan orb al new-media. Un bun cunoscător al noilor canale de promovare, autorul păstrează mai degrabă o abordare interogativă în poeziile sale: în ce măsură platforme precum facebook sau twitter ne însingurează în cele din urmă? În ce măsură suntem în stare să mai comunicăm și să ne mai comunicăm în contextul rețelelor de socializare? Poemele lui Dan Mircea Cipariu dialoghează între ele și creează în fapt o nouă avangardă.

Neconvențional și perfect racordat la realitățile artistice contemporane (DAN MIRCEA CIPARIU nu e doar un scriitor premiat, ci și un comentator de carte, președinte al unei societăți de gestiune a drepturilor de autor, publisherul www.agentiadearte.ro și coordonator de maratoane de poezie și jazz), autorul a vorbit despre paradoxurile comunicării în noile media: avem comunicare de masă, dar ne lipsește esența comunicării, transferul de sinestezie. Autorul a abordat facebookul în poemele sale, atâta timp cât această rețea se dovedește spațiul populat de lumea post-postmodernă, aflat sub dictatura imaginii. În această lume like-ul a devenit o monedă virtuală, universală pe care o schimbăm de multe ori pe zi și care  ajunge să fie chiar și convertibilă  în bani adevărați.

Universul facebook este însă, așa cum ne amintesc poemele lui Dan Mircea Cipariu, un spațiu în care primează singurătatea – acest mesaj este întărit desigur de ilustrațiile lui Mihai Zgondoiu care urmăresc inspirat raportul delicat dintre LIFE și LIKE. Poetul a citit si o poezie din volumul sau:

Volumul a fost salutat deja drept una din cele mai originale producții ale anului și a ajuns chiar și la Târgul de Carte de la Frankfurt. SINGURĂTATEA VINE PE FACEBOOK (Editura Tracus Arte, 2012) de Dan Mircea Cipariu este un titlu disponibil și pe www.libris.ro

Tot MIERCURI, 31.10.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am prelungit caracterul poetic al după-amiezii printr-o nouă ediție a SERILOR FACULTĂȚII DE LITERE BRAȘOV. Întâlnirea din cadrul acestei serii de evenimente a fost o întâlnire în familie, mai precis în familia literară brașoveană, atâta timp cât invitatul ei a fost profesorul și criticul FLORIN ȘINDRILARU, cel care și-a lansat antologia sau mai bine spus, florilegiul de poezie intitulat POEZIE.POET.DESTIN (Editura Arania, 2012).


Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov cea care a apreciat caracterul  grafic minunat al cărții, un reper evident și atractiv pentru viitorii cititori.

ANDREI BODIU l-a apreciat pe autor drept un excelent cunoscător și un mare pedagog  al limbii și literaturii române dar și un respectat și inspirat cititor de poezie. În ceea ce privește volumul lansat, vorbitorul a remarcat  faptul că nu avem de a face cu o antologie clasică care dă verdicte și face distincții valorice ci mai degrabă cu un volum în care creațiile antologate sunt circumscrise tematic (tema fiind însăși semnificația poeziei și raportul dintre poet și creația sa). Abordarea lui Florin Șindrilaru este personală, atâta timp cât poeziile sunt așezate după o logică proprie însă varietatea selecției (sunt cuprinse creații și fragmente de poezii din multe perioade) oferă o adresabilitate largă: volumul poate fi folosit atât de cei care activează în domeniul literelor dar și de către orice cititor care a fost mișcat, măcar o dată, de farmecul acestui gen literar.

În opinia profesorului MIRCEA MOȚ, florilegiul lui Florin Șindrilaru se ridică la înălțimea semnificației particulare a acestei colecții, prin capacitatea de a selecta ceea ce e frumos și inefabil. Deși nu este un cititor de antologii, Mircea Moț a observat că această antologie îl exprimă pe însuși autorul ei, atâta timp cât nu propune poeți exemplari (demni de a fi oferiți drept repere absolute pentru public), atâta timp cât se dovedește o carte-dialog (în care ipostaze lirice diverse sunt puse față în față prin creațiile selectate), atâta timp cât este totuși o carte-promisiune (promisiune pentru un eseu al profesorului Șindrilaru pe care Mircea Moț încă îl așteaptă).

La lansare a vorbit și ADRIAN MUNTEANU, proaspăt întors de la Milano, acolo unde a primit Premiul Internațional pentru Literatură NUX,  cel care a amintit faptul că Editura Arania care a publicat volumul profesorului Șindrialaru a fost singura editură din România prezentă la prima ediție a Salonului Internațional de Carte și Muzică din orașul italian.

FLORIN ȘINDRILARU a adresat mulțumiri tuturor colaboratorilor și a justificat de ce a ales să alcătuiască un florilegiu, mai degrabă decât o antologie. Explorând amănunțit definițiile celor doi termeni, autorul a ales să opteze pentru florilegiu (sau florinergiu, cum au glumit invitații), atâta timp cât volumul nu cuprinde doar o culegere de poezii, ci o selecție de lucruri frumoase și remarcabile. În opinia criticului brașovean, florilegiul său a fost și o ocazie potrivită pentru a-și exprima admirația pentru poeții mai puțin însemnați, gândind întreg volumul ca pe o antologie de raft, de noptieră, accesibilă oricărui cititor.

Lansarea s-a încheiat printr-o sesiune de autografe specială, atâta timp cât autorul i-a invitat și pe poeții prezenți în sală și incluși în antologia prezentată să ofere, la rândul lor semnături cititorilor.

Volumul POET. POEZIE. DESTIN (Editura Arania, 2012) e disponibil și pe www.libris.ro

Mulțumim lui DAN MIRCEA CIPARIU, lui FLORIN ȘINDRILARU pentru că au ales Librăria Șt.O.Iosif pentru a-și lansa volumele, mulțumim invitaților și Facultății de Litere și desigur, mulțumim publicului  că a ales să audieze și să se bucure de literatură alături de aceste personalități vii și valoroase, cu atât mai mult cu cât singurătatea vine oricum pe facebook iar de florilegii n-ai parte în fiecare zi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *