Penultima săptămână a lunii noiembrie se anunță memorabilă – și nu doar datorită apropierii acelei zile pe care o așteptăm cu toții – anume BLACK FRIDAY (care va aduce reduceri consistente și pe www.libris.ro) ci și datorită lansărilor pe care le-am pregătit. Tonul manifestărilor culturale din această săptămână a fost dat de un eveniment aparte, cu participare internațională. Și poate pentru că acest eveniment a celebrat puterea înălțătoare a  muzicii și cărților deopotrivă, am decis să organizăm lansarea la primul nivel al librăriei și nu în salonul de la subsol, unde ne desfășurăm de obicei.

MARȚI, 20.11.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul MUZICA, ÎN INIMA FASCINAȚIEI (Editura Spandugino, 2012), semnat de ELIZABETH SOMBART, în prezența onorantă a autoarei, a traducătoarei Lavinia Dragoș, a reprezentanului editurii și a publicului numeros.

Evenimentul a fost deschis de DANA ANGHELESCU, consilier juridic Libris Brașov, cea care a oferit câteva repere despre performanțele autoarei (Elizabeth Sombart este o concertistă și profesor în egală măsură, având la activ peste 50 de înregistrări de piese clasice în cadrul unei serii de emisiuni dedicate muzicii) și care a urat bun venit invitaților.

DORU MUNTEANU, președintele USR Filiala Brașov, a apreciat cartea lansată drept seducătoare și cuceritoare, impunând necesitatea de a o urmări cu creionul în mână. Fără să fie ușor de încadrat (nu este nici memorialistică pură și nici doar un curs sentimental de muzică), volumul lui Elizabeth Sombart este de fapt cronica devenirii unei personalități complexe, a cărui spirit înalt se oglindește și în ceea ce așterne pe hârtie. Cheia de lectură, în opinia vorbitorului, este legată de perspectiva privirii muzicii ca pe o scară de lumină care ne ajută să urcăm spre adevăratele valori.

Traducătoarea volumului în limba română, LAVINIA DRAGOȘ a subliniat importanța apariției și promovării acestei cărți, sugerând că volumul lansat reprezintă o ocazie rară pentru tinerii muzicieni, pentru toți cei pasionați de muzică, să afle câte ceva despre secretele maeștrilor.

COSMIN OLINICI, din partea Editurii Spandugino a vorbit despre opțiunea de a nu încadra volumul lansat în nicio colecție a editurii, de a-l publica ca atare, tocmai datorită faptului că el pare să aibă o viață unică, să livreze ceva special, sugerând chiar o schimbare de paradigmă.

Sosită în România pentru a promova cartea, pentru a susține o serie de recitaluri și conferințe, ELIZABETH SOMBART, cea care este legată de țara noastră prin bunica ei și prin faptul că a fost o discipolă a lui Sergiu Celibidache a vorbit și ea despre apariția editorială adusă în atenție. În opinia vorbitoarei, muzica face trecerea de la a auzi la a asculta iar volumul lansat este și el o mărturie sensibilă despre  legătura dintre logica sunetului și om.

Mulțumim tuturor celor prezenți la eveniment, mulțumim lui Elizabeth Sombart pentru onoarea de a ne fi vizitat librăria și pentru faptul că a ales să aducă miracolul muzical la poalele Tâmpei, atât sub formă scrisă, cât și sub formă auditivă (Elizabeth Sombart a susținut un recital de pian, la Cercul Militar din Brașov).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *