De-a lungul timpului, la Libraria St.O.Iosif din Brasov, am organizat lansări de carte alături de protagoniști variați: de la scriitori profesioniști, la traducători,  avocați, actori și chiar polițiști. Cu toate acestea, parcă prea puține evenimente se compară cu momentul în care un profesor de limba română își lansează o carte. Și asta pentru că un asemenea eveniment adună laolaltă un public numeros și variat – de la critici literari și colegi dascăli, la foști și actuali elevi. Cu alte cuvinte, o asemenea lansare devine un prilej al întâlnirilor între generații – un tablou viu care evocă o continuitate a intresului pentru carte și pentru cultură în general. În această după-amiază am fost martori și actori ai unei astfel de lansări.

MARȚI, 27.11.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul PUR ȘI SIMPLU (Editura Pastel, 2012), semnat de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română FLORINA MAMINA, alături de numeroși invitați.


Am avut privilegiul de a deschide acest eveniment, amintind că Florina Mamina a oferit, acum aproape un an o dublă lansare de carte tot la Librăria Șt.O.Iosif: un roman care ne îndemna să retrăm momente cheie ale vieții, să medităm asupra trecerii timpului și un volum de proză despre viața școlară. Volumul adus în atenția publicului astăzi, intitulat PUR ȘI SIMPLU este un colaj de decupaje narative potrivite iscusit: scene de viață, figuri memorabile, meditații mai hazlii sau mai amare pe marginea unor metehne de gândire și exprimare contemporane, cu alte cuvinte momente și lucruri demne de a fi reținute filtrate printr-un ochi uneori mai critic, alteori mai sensibil, cu o capacitate de esențializare greu de egalat.

LUMINIȚA COCOȘ, profesoară la Colegiul Național Unirea Brașov a remarcat sinceritatea dezarmantă a volumului și a vorbit despre surâsurile, lacrimile și amintirile pe care proza Florinei Mamina le poate trezi cititorului. Luminița Cocoș a apreciat îndeosebi sensibilitatea autoarei, o calitate pierdută în lumea în care trăim și a lăudat efortul Florinei Mamina de a împărtăși cu talent, prin acest volum, o mulțime de gânduri și portrete notabile generațiilor care vin din urmă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G1WB_M9sTLY&feature=youtu.be[/youtube]

NICOLAE STOIE, un cititor fidel al cărților Florinei Mamina a mărturisit că volumul lansat astăzi i-a plăcut cel mai mult din tot ce a scris autoarea brașoveană. În opinia vorbitorului, titlul rezumă atitudinea scriitoarei față de proza sa, o proză care refuză literatirizarea, o proză în care răzbate candoarea și puritatea și în care arta povestitului pe care Florina Mamina o stăpânește bine, se face simțită. Pentru Nicolae Stoie cartea lansată nu este doar o sumă de schițe de portret, ci este o invitație de a descoperi destine.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BcyiMvOFiFA&feature=youtu.be[/youtube]

GABRIELA MARICA, ilustratoarea copertei s-a declarat convinsă de critica de întâmpinare a antevorbitorilor, remarcând  similitudini între arta prozatorilor și arta plasticienilor (ambele articulate de o gramatică interioară ascunsă) și îndemnând publicul să încerce să cultive o privire estetică asupra lumii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r2p0XKcBVdg&feature=youtu.be[/youtube]

La fel ca volumele lansate anul trecut și cartea lansată astăzi a beneficiat de ilustratori talentați care au fost de asemenea prezenți la eveniment – este vorba de elevii Liceului de Arte Plastice Mattis Teutsch din Brașov: Sabina Albu, Diana Caraman, Bianca Mierlea, Alexandru Coșereanu și Călin Drăgoi. Sabina Albu a mulțumit autoarei pentru decizia de a da și o dimensiune grafică volumului și și-a exprimat încrederea în viitoare colaborări cu autoarea.

FLORINA MAMINA a amintit tuturor celor prezenți că scrie demult (deși a avut un debut literar relativ târziu), că a ajuns să facă ce a visat, după terminarea Facultății de Filologie și că scriitura ei simplă vine în întâmpinarea următoarei idei: anume că viața e un spectacol care merită a fi împărtășit tuturor.  Autoarea a vorbit și despre povestea nașterii colaborării cu elevii Liceului de Arte Plastice Mattis Teutsch iar apoi a citit câteva fragmente din schițele cuprinse în volum.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xHd9PwzNEVo&feature=youtu.be[/youtube]

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim FLORINEI MAMINA și invitaților ei pentru că au ales să lanseze acest volum în Salonul Șt.O.Iosif și mulțumim tuturor celor care au fost prezenți, celor care au decis să petreacă momente minunate în familie… anume familia brașoveană a iubitorilor de cultură.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *