E actor, muzician, scenarist, compozitor, performer, se implică în proiecte culturale și sociale, ba chiar scrie și pe unul din cele mai populare bloguri din blogosfera românească, acolo unde își dezvăluie și pasiunea pentru fotografie. A primit mai multe premii pentru toată această activitate și, poate cea mai valoroasă dovadă de apreciere: prețuirea manifestată de milioane de oameni care au venit să-l asculte în concerte, să îl vadă evoluând pe scenă sau să se simtă inspirați de ceea ce face. În luna noiembrie, Tudor Chirilă a lansat și o carte. Și nu a făcut-o ca un moft, ca o prelungire a CV-ului și așa impresionant, ci pentru că Tudor preferă să își exerseze generozitatea care l-a caracterizat, de când s-a lansat în lumea artelor, de când a oferit prima oară publicului acele stări de spirit memorabile. De data aceasta, Tudor Chirilă ne face părtași la o călătorie personală întinsă pe parcursul a câțiva ani: călătoria de la Tudor la Tudor, așa cum sugerează chiar autorul.
Textele cuprinse în carte sunt o selecție a materialelor publicate pe blogul tudorchirila.blogspot.com, un inventar cât se poate de variat de proză scurtă, poezie, eseu, schițe, file de jurnal, pamflete. Unele dintre ele sunt texte care au devenit deja celebre, au fost preluate de reviste, ziare, bloggeri (amintesc doar Scrisoare către liceeni, Jurnalul unui embrion). Alte texte vorbesc cu nostalgie, despre amintiri din turneu, despre maeștrii muzicali și de scenă ai lui Tudor, altele surprind tristeți sau bucurii în proze cu protagoniști mai mult sau mai puțini misteriosi. Multe din textele scurte sunt de o ironie savuroasă și de o imaginație lirică precisă (imaginați-vă un oraș consultat de un doctor, comparația iubirii cu o ceapă, a sufletului cu o cameră de tablă cu ecou nesfârșit, cu inima într-un colț și cu un bec în jurul căruia roiesc gândurile). Trecând de la bucurie la extaz, prozele conturează acel exercițiu de echilibru anunțat în titlu: Tudor Chirilă rămâne și după 16 ani de carieră un rebel, însă nu un rebel fără cauză, nu un rebel întârziat si depasit, ci un om aflat în căutarea frumuseții, libertății, echilibrului într-o țară destul de barbara, fără un fundament pentru cultivarea unor asemenea valori. Textele lui Tudor Chirilă, mai critice, mai optimiste, mai nostalgice îți dau o senzație tonică după ce le parcurgi: fie că e vorba de o descriere memorabilă, de o scenă cuceritoare, de o stare de spirit capturată inspirat sau chiar de observație mai filosofică, condensată aforistic, nici unul nu te lasă indiferent. De ce a ales însă Tudor să își curpindă textele de pe blog într-o carte? Poate pentru că într-o carte totul capătă unitate – tablouri, teme, idei, poezii, întregind o perspectivă de ansamblu printr-un aranjament tip mozaic, poate pentru că paginile sunt mai ușor de răsfoit decât navigarea pe internet, poate pentru a face un pariu cu posteritatea, pentru a vedea cum vor supraviețui probei timpului fragmente dintr-o viziune. Sau poate pentru că, parafrazându-l pe autor, chiar dacă anumite stări de spirit nu merită îmbuteliate (și tocmai de aceea fericirea nu se găsește la sticlă de 2 L), ele pot fi măcar tipărite, cuprinse între pagini, fără teama că se vor răsufla vreodată.
Vă invităm să îl (re)descoperiți pe povestitorul și pe poetul Tudor Chirilă, să faceți cunoștință cu o perspectivă proaspătă și consecventă care îndeamnă la toleranță, la căutarea pasiunii în tot ceea ce facem, la savurarea vieții sub semnul iubirii și al libertății! Este felul de a trăi al lui Tudor, un exercițiu dintr-o îndepărtată normalitate pe care o așteptăm încă instalata și în România.
VINERI, 14.12.2012, începând cu ora 18, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov lansăm EXERCIȚII DE ECHILIBRU (Editura Polirom, 2012), alături de Tudor Chirilă!
Vă așteptăm!
EXERCITII DE ECHILIBRU – Tudor Chirila – Editura Polirom, 2012