Gerul care s-a lăsat la Brașov (măcar e iarnă în toată regula, ca la munte!) nu i-a oprit pe brașoveni să ajungă în centrul Brașovului, să ia parte la o lansare mult așteptată… și în ciuda aglomerației și a înghesuielii, Librăria Șt.O.Iosif Brașov a fost străbătută de un aer de prospețime, de o atmosferă degajată în care ne-am simțit tineri și inspirați.

VINERI, 14.12.2012, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul EXERCIȚII DE ECHILIBRU (Editura Polirom, 2012) și am primit vizita lui Tudor Chirilă.

ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov a deschis evenimentul urând bun venit invitaților și publicului, amintind că această lansare are loc într-un moment special, în avanpremierea sărbătoririi Salonului Șt.O.Iosif care împlinește pe 15.12 doi ani de la deschidere.

Am avut privilegiul să vorbesc despre Tudor Chirilă și despre cartea sa, amintind publicului că autorul este o personalitate cu o evoluție particulară și remarcabilă: dincolo de preocupările sale polivalente (e și actor și muzician, scenarist, compozitor, blogger etc), Tudor Chirilă este un tânăr care a reușit să dobândească un capital de imagine pe care să-l valorifice cu inteligență: să se implice în proiecte culturale și sociale și mai ales să dovedească tuturor că a face lucrurile din pasiune reprezintă încă o rețetă de succes într-o țară dominată de interese egoiste și compromisuri. Cartea lui Tudor Chirilă a fost o experiență de lectură deosebită pentru mine, mai ales pentru că îl cunoșteam prea puțin pe autor în ipostaza de scriitor-blogger. În România asurzitoare în care trăiesc (cu pițigăieli televizate, cu decibeli dați la maxim în trafic și în vecini, cu circ electoral), în România pe care și Lucian Boia o surprindea în cel mai recent eseu al său (pe care l-am citit chiar înaintea cărții lui Tudor), drept fragilă instituțional, complexată în raport cu străinii, contradictorie și țesută din compromisuri, cartea lui Tudor a adus o oază de liniște plăcută: căci textele lui Tudor evidențiază o eleganță a discreției – vorbesc despre Tudor și lumea lui, fără să exploateze curiozități triviale, fără să comenteze evenimente efemere și interese mondene (așa cum se întâmplă adesea pe tot felul de bloguri ale vedetelor) – textele lui Tudor evocă scene, momente frumoase, transmit mesaje de generozitate, de toleranță iar multe dintre ele reușesc să te scoată din cotidian, să ofere plăcerea contemplării și a evocării, să dobândească autonomie artistică. Din punctul meu de vedere textele cuprinse în carte au capacitate de imersie a cititorului mai bună decât cele lăsate pe blog: pe de o parte permit o intimitate mai bună cu textul, pe de alta printr-o carte cu o compoziție atât de variată navighezi mai ușor decât pe blog.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Crh1n7Ow3QE[/youtube]

TUDOR CHIRILĂ a ilustrat publicului frumusețea coregrafiei matinale dintre iubiți citind textul Fata cu tricou alb și boxeri.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=akWS3kVm2Pw[/youtube]

Tudor a vorbit apoi despre povestea nașterii blogului său (la insistențele unei prietene), despre felul în care s-a născut cartea și despre mizele scrisului: așa cum a sugerat vorbitorul, blogul a reprezentate posibilitatea de a exprima cu o altă voce, ceea ce mai era de spus atunci când Tudor a crezut că vocile teatrului și ale muzicianului au dispărut. Scrisul pentru Tudor Chirilă a reprezentat o posibilitatea de călătorie a sinelui, de la un tânăr furios spre un  tânăr care a descoperit și a ajuns să aprecieze plăcerea contemplării (capabile să ne încarce bateriile). Pentru Tudor Chirilă chiar textele sale de pe blog au ajuns să devină sursă de inspirație pentru piesele trupei în care activează iar cartea a oferit șansa unor compoziții selectate chiar de autor de a depăși bariera efemerului virtual.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3hbeGkCKT6o[/youtube]

La finalul discursului Tudor Chirilă a răspuns întrebărilor din public – provocat să dezvolte ideea raportării sale la poezie, Tudor a oferit un răspuns original, sugerând că poezia are întotdeauna semnal, dar nu întotdeauna ai antena potrivită de a o recepționa. Despre cât de grea este lupta cu el însuși (pentru că Tudor Chirilă s-a declarat un om certat cu el), vorbitorul a remarcat faptul că tocmai această luptă este cea mai dificilă, atâta timp cât noi înșine devenim adesea cei mai mari dușmani ai noștri.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune lungă de autografe… Tudor Chirilă a avut generozitatea și răbdarea să semneze cărțile tuturor celor prezenți și chiar să facă poze cu doritorii.

Îi mulțumim lui Tudor Chirilă pentru că a ales Librăria Șt.O.Iosif ca popas în turneul de promovarea cărții sale, pentru faptul că ne-a oferit o după amiază în care aglomerația și nerăbdarea au fost echilibrate de discursuri frumoase. Brașovul e oricând deschis la asemenea exerciții de echilibru, mai ales din partea celor ca Tudor Chirilă, oameni care reușesc să pună o punte consistentă și memorabilă între conceptele de popularitate decență și pasiune.

Volumul EXERCIȚII DE ECHILIBRU e disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *