Astronautul David Bowman (Keir Dullea) impreuna cu echipajul sau pleaca catre Jupiter , planeta inca neatinsa de omenire, pentru a investiga fenomenele ciudate din acea parte a galaxiei. Daca subiectul vi se pare banal asta se datoreaza faptului ca asa si este. Insa in acest film subiectul conteaza mai putin; de fapt nici numele personajelor nu este important cum nu sunt importante nici personajele in sine. Farmecul experientei acestui film  consta insasi in vizionarea lui. Desi este incadrat in genul SF filmul este unul de meditatie si de constientizare a pericolului supratehnologizarii omenirii.

Acest film realizat impresionant a aparut in 1968! Da in 1968 , inainte de “Razboiul Stelelor”, “Intalniri de Gradul Trei” sau “Solaris”. Cu toate acestea el este la fel de actual si in ziua de astazi prin prisma problemei pe care o pune spectatorilor. Acest lucru se datoreaza in mare parte regizorului si anume legendarului Stanley Kubrick. “Evreul din Bronx” , asa cum obisnuia sa se autointituleze, a facut doar 13 filme in peste 50 de ani de cariera insa aproape toate din aceste filme au ajuns pelicule de referinte in istoria cinematografiei. “Drumurile Gloriei”, “Spartacus”, “Dr. Strangelove”, “Shining”, “Platosa de Metal”, “Portocala Mecanica”, “Lolita”, “Barry Lyndon” si bineinteles “2001:Odiseea Spatiala” sunt considerate astazi capodopere ale filmului iar eu cred ca nu te poti numi cinefil daca nu ai vazut macar unul dintre ele. Ce este foarte interesant la cariera lui Kubrick este ca nu a facut nici un film la fel ( a abordat genul filmului de razboi, erotic, de epoca, istoric, satiric, horror, distopian, noir, SF) insa toate au in comun obsesia lui pentru perfectiune si naratiune. Daca ar fi sa gasim un element comun in filmele sale acesta ar fi amenintarea. In fiecare pelicula de-a sa avem de-a face cu o amenintare inedita (de la puterea de seductie pana la zelul conducatorilor militari) iar Odiseea Spatiala ne vorbeste de una cat se poate de plauzibila in ciuda faptului ca vorbim de un film stiintifico-fantastic. Este vorba de riscul pe care ni-l asumam in goana noastra dupa o tehnologie cat mai avansata care sa ne serveasca scopurile. Filmul vorbeste despre ce se poate intampla atunci cand tehnologia dezvolta o minte si o constiinta proprie transformand oamenii in niste simpli pioni care sa-i serveasca scopul.

Spuneam mai sus ca personajele acestui film nu sunt importante. Singurul personaj care solicita atentia noastra si care a ramas in istoria drept unul din cele mai reusite personaje negative este calculatorul HAL 9000. Cu o voce blanda, de actor shakespeaerian HAL subjuga echipajul navei amenintand astfel intreaga oranduire omeneasca. Insa inainte de a ajunge la toate astea Kubrick ne poarta prin preistorie inaintand ipoteza conform careia inceputurile evolutiei umane (trecerea de la patruped la biped si folosirea uneltelor) au fost influentate de forte extraterestre. Apoi sare peste prezent facand un salt spectaculos catre viitor. Si face acest lucru intr-un mod cu totul si cu totul exceptional: cu ajutorul celor doi Strauss. Astfel lumea simpla a preistoriei este evocata cu ajutorul uneia din cele mai dense bucati de muzica clasica (uvertura poemului simfonic “Asa Grait-a Zarathrustra” de Richard Strauss) iar lumea complicata a viitorului este prezentata pe fundalul uneia din cele mai facile muzici clasice (“Dunarea Albastra” de Johann Strauss). Pentru acestea si celelalte sectiuni muzicale clasice din film Kubrick l-a rugat pe legendarul dirijor Herbert Von Karajan sa faca orchestratii speciale pentru a evoca cat mai corect viziunea sa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cWnmCu3U09w[/youtube]

Va asteptam cu mare drag vineri seara pe data de 8 februarie la ora 20:00 pentru a impartasi pasiunea noastra pentru arta lui Stanley Kubrick vizionand impreuna piatra de hotar cinematografica ce poarta numele de “2001:Odiseea Spatiala”. Intrarea este libera. Ne vedem la film!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *