Iarna și-a reintrat în drepturi la Brașov, invitând localnicii, la ceasurile târzii ale serii, când totul e acoperit de întuneric și zăpadă, să-și ridice privirile mai degrabă spre cer… sau spre ecranele care proiectează cerul, la o librărie din centrul vechi.

VINERI, 8.02.2013, la Librăria Șt.O.Iosif a avut loc cea de-a doua ediție a Cinematecii, la care s-a proiectat capodopera SF semnată de Stanley Kubrick, în colaborare cu Arthur C.Clarke, 2001 ODISEEA SPAȚIALĂ.


Introducerea filmului a fost făcută de promotorul proiectului Cinematecii, colegul meu pasionat de filme Horia Nilescu, cel care a constatat, cu surpriză și încântare, adresându-se publicului, că mulți dintre cei prezenți la proiecție urmau să vizioneze pentru prima oară celebrul film al lui Stanley Kubrick.

Odiseea Spațială a fost un adevărat eveniment al anilor 60 – până la această producție, așa cum a amintit Horia Nilescu, filmele SF sufereau de o oarecare lipsă de imaginație (mereu extratereștrii mici și verzi puși pe invadat pământul) și de efecte speciale convingătoare. Odiseea Spațială a ridicat practic standardul de producție al SF-ului (să nu uităm că acest film a apărut înainte de Solaris, Planeta Maimuțelor sau Războiul Stelelor).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NrQSdUw9FRE&feature=youtu.be[/youtube]

Regizorul acestui proiect revoluționar a fost nimeni altul decât Stanley Kubrick, cel care, alături de Tarkvoski sau Bergman se află în galeria celor mai apreciați cineaști, deși nu a produs nici măcar 15 filme, în peste 50 de ani de carieră. Un fapt deloc întâmplător, dacă ne gândim că Stanley Kubrick și-a pregătit filmele chiar și ani de zile înainte de a le realiza.

Un împătimit al lui Kubrick, Horia și-a amintit de momentul în care s-a angajat la librărie și a găsit un album cu filmele marelui regizor, un album pe care nu și-a permis să și-l cumpere la momentul respectiv, dar despre care a fost încântat să afle că s-a vândut, în cele din urmă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=91Cj30YvpVA&feature=youtu.be[/youtube]

Odiseea Spațială este o experiență vizuală aparte, de aceea Horia a și decis să îl proiecteze în cadrul Cinematecii: puțin dialog, dar dens în cadre impresionante și unghiuri de filmare inedite, toate asortate cu o muzică densă, aleasă cu atenție. Temele mari ale filmului nu se îndepărtează de preocuparea lui Kubrick de a integra ideea de amenințare în producțiile sale, doar că în Odiseea Spațială vorbim de amenințarea venită din partea supratehnologizării omenirii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JnC8fhsd3yQ&feature=youtu.be[/youtube]

Horia a atras atenția publicului asupra celor trei secvențe mari ale filmului: epoca preistorică și descoperirea monolitului extraterestru de către maimuțe – în această secvență, fără dialog, desfășurată pe fondul muzicii lui Richard Strauss, ni se sugerează implicarea ființelor superioare în parcursul evolutiv al omenirii. A doua secvență mare este cea în care HAL 9000, supercomputerul care avea să devină unul din cele mai apreciate personaje negative din istoria cinematografiei, pregătește planurile de anihilare a echipajului navetei plecate spre Jupiter iar a treia secvență surprinde, într-o desfășurare memorabilă renașterea și contopirea cu universul a unuia dintre astronauți.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Kgy1ZieIRDs&feature=youtu.be[/youtube]

Timp de peste două ore, pe ecranul de dimensiuni generoase, am derulat una din cele mai frumoase ecranizări cinematografice ale secolului XX.

Vă așteptăm și în luna martie, la o nouă ediție a Cinematecii Șt.O.Iosif Brașov.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *