Cel mai bun film realizat vreodata? Posibil. Filmul cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei? Posibil. Ce este insa foarte sigur este ca “Pe Aripile Vantului” este foarte iubit de publicul din toata lumea si intotdeauna numele lui va atrage spectatori. Povestea damnata de dragoste dintre Scarlett O’Hara si Rhett Bulter farmeca publicul anului 2013 la fel cum a facut-o si in 1939 atunci cand a aparut. Inovator pentru zilele sale “Pe Aripile Vantului” este un exemplu perfect de film curat si plin de sentimente rascolitoare. Filmul a pornit foarte greu de la punctul zero , mai multe nume mari ale Hollywoodului (printre care Greta Garbo si Errol Flyn) au refuzat rolurile zvapaiatei Scarlett si imoralului Rhett. Nici postul de regizor nu a fost mai usor de indeplinit . producatorul David O. Selznik luand in calcul prin zeci de oameni pana sa se opreasca asupra lui George Cukor (cunoscut pentru faptul ca lucra foarte bine cu actritele dar nu si cu actorii). Dupa 2 luni de filmare George Cukor a fost concediat iar tot materialul filmat de el aruncat. Gurile rele spun ca acest lucru s-a intamplat din cauza orientarii sexuale tabu a lui Cukor , pe atunci de neconceput, dar realitatea se pare ca a fost una mult mai practica – Cukor nu facea fata presiunilor. In cele din urma a fost adus Victor Fleming care a reusit misiunea titanica sa termine filmul din calitatea de regizor. Fleming a folosit cadrele statice de decor filmate de Cukor de aceea pe variantele actuale numele ambilor regizori apare la credite.

Povestea de dragoste a celor doua personaje mentionate mai devreme are ca fundal razboiul dintre “parintii iubitori ai negrilor sclavi” (Sudul) si “liberalii generosi” (Nordul). Ne aflam intr-un orasel din Georgia atunci cand vestea ca Razboiul de Secesiune a inceput devine o certitudine. Locuitorii de sex masculin ai oraselului sunt incantati de posibilitatea glorificarii prin lupta. Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) insa , o femeie impulsiva si plina de defecte, vede toata aceasta tarasenie ca o prostie si face tot ce-i sta in putinta pentru ca barbatul pe care il iubeste in secret , Ashley Wilkes (Leslie Howard), sa nu se alature entuziastilor razboiului. Renunta totusi atunci cand afla ca barbatul se va casatori cu Melanie (Olivia De Havilland), o femeie a carui caracter se afla in antiteza cu cel al lui Scarlett; o femeie plina de bunatate si de eleganta morala intr-o lume egoista si lacoma. Totul se va schimba insa pentru Scarlett atunci cand la o petrecere mondena il cunoaste pe notoriul Rhett Butler (Clark Gable), un personaj imoral dezmostenit de propria sa familie. La fel ca si Scarlett nici barbatul nu se da inapoi de la nimic pentru a-si atinge scopurile. Intalnirea celor doua caractere puternice naste conflicte dar si o dragoste pasionala si de nestapanit. Ceea ce urmeaza este deja istorie filmata: un carusel de evenimente, intrigi sustinute de un dialog inteligent si de imagini care iti vor taia rasuflarea prin frumusetea si naturaletea lor. Ceea ce este foarte impresionant la acest film este ca finalul nu este un happy-end conventional. Desi este unul optimist el nu implica fericirea personajelor pe care multi dintre noi ne-am fi dorito pentru ei. Celebra ultima replica “si maine este o zi” , rostita de o Scarlett mult mai matura si mai inteleapta decat cea de la inceputul filmului, umple mintea noastra a spectatorilor cu speranta ca totul va fi bine si ne inspira si pe noi sa privim cu optimism catre orizontul scaldat de razele de apus ale soarelui.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nACj50uq6_s[/youtube]

Desi incorporeaza multe elemente cinematografice in structura sa “Pe Aripile Vantului” ramane un film de dragoste si inca unul extrem de reusit. Privindu-l nu ne este greu sa intelegem de ce este atat de iubit. Noi cei de la Libraria St. O. Iosif va oferim acest film magistral cu un discount de 10%  in asteptarea primaverii si nu numai. Fiind un mare  film de dragoste vi-l recomandam si in asteptarea editiei din luna martie a Cinematecii, ce va avea loc pe 8 martie la ora 20:00 cand vom proiecta filmul “Casablanca”.

One Response

  1. Unul dintre putinele cazuri in care chiar nu am putut decide ce a fost mai bun – romanul sau cartea!
    Genial de ravasitor realizate amandoua!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *