“Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine”, “Round up the usual suspects”, “Play it again Sam”, “We’ll always have Paris”, “Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship” si bineinteles “Here’s looking at you, kid” sunt sase replici de film celebre cuprinse in orice top de acest fel. Toate aceste replici apartin aceluiasi film: “Casablanca”. Alaturi de “Pe Aripile Vantului” “Casablanca” este un exemplu perfect de film clasic de Hollywood in epoca sa de aur: o poveste de dragoste usor de urmarit cu putina actiune, putin dramatism si bineinteles putina comedie proiectata intr-un spatiu exotic si cu o muzica orchestrala foarte bine aleasa. “Casablanca” nu are metafore sau vreo simbolistica ascunsa dar este printre cele mai valoroase productii cinematografice realizate vreodata pentru ca ne aminteste de ce ne place sa privim filme. Clasic pana in maduva oaselor acest film are sarm, are personalitate si ne aminteste de ce expresia magia filmului a fost inventata. Are toate ingredientele pe care peliculele din ziua de astazi , in goana lor dupa inedit si senzational, au uitat sa le puna. Frumusetea povestii de dragoste dintre cinicul Rick si luptatoarea Ilsa captiveaza si astazi la fel cum a facut-o in 1942.

“Casablanca” este o productie frumoasa in adevaratul sens al cuvantului. Melancolia si regretul pe care filmul il imprima privitorilor induc , in mod paradoxal, o stare de bine. Desi un pic trist deznodamantul povestii de dragoste prezente in film indeamna specatatorul spre optimism. Povestea este una simpla iar orasul Casablanca , desi foarte des mentionat pe parcursul filmului, capata rolul pe care il are decorul pompos intr-o piesa de teatru. Dar despre ce este vorba ? In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial Casablanca era ultima oprire inainte de Lisabona (portul de unde biletul spre America iti era asigurat) unde multi refugiati europeni veneau pentru a incepe calatoria spre libertate. Aici , un expatriat american pe nume Rick Blaine (Humphrey Bogart) conduce un club de noapte si pare sa stie toate miscarile pentru ca afacerea sa fie una prospera (mita, relatii, donatii etc). Cinic din fire Rick nu se lasa impresionat cu una cu doua de grozaviile ce au loc in clubul sau, ghidandu-se dupa filosofia “nu-mi risc pielea pentru nimeni”. Toate acestea se vor schimba atunci cand in Casablanca soseste liderul rezistenti cehoslovace Victor Laszlo (Paul Henreid) si misterioasa sa sotie Ilsa (Ingrid Bergman). Rick si Ilsa se dovedesc a fi vechi cunostinte,  impartasind o scurta dar intensa poveste de dragoste la Paris in urma cu ceva timp,  insa atunci cand eroul nostru are de ales intre dragoste si binele lumii lucrurile se complica. Alegerea lui Rick va fi una grea iar publicul nu o va sti decat la finalul acestei pelicule incantatoare.

Principalul motiv pentru care “Casablanca” a prins atat de bine la public este chimia dintre cei doi actori principali Humphrey Bogart si Ingrid Bergman. Cei doi protagonisti tin tot filmul in spate , pe aceea vreme neputand fi vorba de vreo amprenta personala a regizorului. In epoca de aur a Hollywoodului studioul detinea control absolut asupra productiei; numele si rolul regizorului fiind minuscule. Pe acele timpuri nu existau auteuri (termen aparut la inceputul anilor ’60 care denumeste regizorii ce au propria viziune artistica asupra productiei, o viziune care sa faca productia recognoscibila) de aceea numele Michael Curtiz (regizorul filmului) nu ne spune nimic. Acesta este un film de actori…si inca ce actori. Jocul acestora este unul pur cinematografic , un lucru greu de realizat in anii ’40 cand jocul actoricesc folosit in teatru (cu replici spuse grav si tare pentru ca toata sala sa auda si grimase exagerate) era acelasi cu cel folosit in film. Dragostea dintre Bogart si Bergman se poarta discret, tandru iar replicile sunt rostite precum o discutie din asternuturi. De asemenea “Casablanca” este primul film care foloseste tehnica de flashback (pentru secventele pariziene).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4rguz_XRi8E[/youtube]

Desi are elemente de film noir (motiv pentru care e filmat in alb negru) si de spionaj “Casablanca” ramane un film de dragoste si inca unul foarte bun. Va asteptam deci pe data de 8 martie la ora 20:00 pentru a vedea sau revedea acest film clasic. Ne vedem la film!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *