Ce au facut brasovenii de 8 martie? Desigur, au celebrat… feminitatea, prin gesturi delicate, prin cadourile primaveratice pe care le-au daruit doamnelor si domnisoarelor, fie ele mame, surori sau colege: minunate flori, zambete si dedicatii calde. La Libraria St.O.Iosif Brasov am cautat si noi sa aducem un omagiu feminitatii si romantismului, printr-un film clasic de dragoste pe care l-am proiectat pentru brasoveni.

VINERI, 8.03.2013, in Salonul St.O.Iosif a avut loc a treia editie a CINEMATECII, in cadrul careia am avut placerea sa vizionam un clasic al epocii de aur hollywoodiene: CASABLANCA.

Evenimentul a fost deschis de organizatorul evenimentului, HORIA NILESCU, cel care a justificat in fata publicului alegerea acestei pelicule de 8 martie: Casablanca , chiar si la peste 70 de ani de cand a fost produs, ramane un film cuceritor, pentru orice generatie,  atat prin intriga dar si prin coloana sonora memorabila.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=atd-M3ow1F4&feature=youtu.be[/youtube]

Asa cum ne-a amintit Horia Nilescu, filmul nu a ramas in memorie pentru numele regizorului, ci mai degraba pentru jocul actoricesc (in fond, in anii 40, studiourile controlau productiile cinematografice, fara ca semnatura regizorala sa devina cu adevarat transparenta). In fond, Casablanca a avut impactul pe care il cunoastem datorita chimiei dintre protagonisti: Humphrey Bogart si Ingrid Bergman au ajuns unul din cele mai memorabile cupluri pe ecran, intrupandu-i pe Rick si Ilsa in productia lui Michael Curtiz. Asta poate si pentru ca, dincolo de povestea de dragoste emotionanta, Bergman si Bogart au oferit acea mostra de joc actoricesc care a depasit productiile cinematografice timpurii, in care jocul pe ecran imprumuta mult din jocul de pe scena de teatru: replici rostite tare, mimici foarte expresive. Dimpotriva, Casablanca uimeste prin dinamica replicilor inteligente, mai degraba soptite decat strigate, mult mai naturala, similare cu o conversatie in asternuturi.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SgzsSBHMU1w&feature=youtu.be[/youtube]

Rick, proprietarul barului din Casablanca, interpretat de Humphrey Bogart, a devenit o legenda prin imaginea durului, cinicului care ascunde totusi, dincolo de sprancenele stufoase, vocea adanca si tigara nelipsita (un accesoriu definitoriu pentru masculinitate, in epoca), un suflet generos si sentimentalist.

Horia a subliniat faptul ca filmul proiectat la aceasta editie a cinematecii ne aminteste de puterea de seductie pe care o poate exercita cinematograful. In fond, Casablanca a fost si pentru Horia unul din promotorii care i-au deschis apetitul pentru filme, filme de arta pe care le-a urmarit mai ales la ore tarzii, pe canalele de televiziune.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tHFVly4NZYU&feature=youtu.be[/youtube]

Inainte de a incepe proiectia, vorbitorul a amintit publicului ca  productia proiectata  evidentiaza din plin magia cinematografului: Casablanca ramane  un clasic care a lasat o mostenire culturala impresionanta, atat pe plan muzical, cat si pe plan cinematografic (prelungiri din Casablanca se intrevad si la Woody Allen sau la Emir Kusturica).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VEyAXA6MSg8&feature=youtu.be[/youtube]

A fost o proiectie minunata care ne-a lasat pe toti cei prezenti intr-o dispozitie romantica, cumva visatori in aceasta minunata zi de primvara.

Va asteptam si in luna aprilie, la o noua editie a Cinemateci St.O.Iosif Brasov.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *