Ediţia aniversară a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov a fost planificată să recapituleze şi să sarbatoreasca reperele care au făcut celebru acest eveniment la poalele Tâmpei. Marca personalităţii manifestării de la Braşov a fost reprezentată, cu fiecare ediţie, de serile magice ale Târgului, spectacolele care au lăsat amintiri frumoase tuturor celor care le-au vizionat. În 2013, am continuat spiritul care a adus vitalitatea culturală aproape de braşoveni, printr-o primă seară în care muzica, versurile şi teatrul au întregit o reprezentaţie greu de uitat.

În timpul pregătirilor tehnice pentru recitaluri, SILVANA ENACHE, moderatorul tradiţional al buneivestirii culturale a reamintit sponsorii şi partenerii Târgului de Carte, a amintit câteva dintre motivele pentru care iubim acest eveniment primăveratic de la Braşov, un eveniment în care muzica ne învăluie, cărţile ne vorbesc şi inimile vibrează la unison. Silvana Enache  a poftit-o pe scenă pe prima invitată a serii, în faţa unei audienţe… demne de o seară aniversară.

MARIA MAGDALENA DĂNĂILĂ este o cantautoare cunoscută, printre singurii interpreţi care au reuşit să treacă graniţa dintre Festivalurile de Folk şi Festivalul de la Mamaia. A participat la festivaluri de folk şi a câştigat Marele Premiu al festivalului Chitara de Argint de la Reghin. A împletit de minune, cariera de actriţă cu cea de cântăreaţă  dedicându-se trup şi suflet ambelor chemări, calificându-se în semifinalele concursului Eurovision, jucând în piese montate la Galaţi. Maria Magdalena Dănăilă a mărturisit că întâlnirea cu iubitorii de carte reduce de fiecare dată din emoţiile de scenă, atâta timp cât cititorii au cea mai de preţ calitate: imaginaţia – imaginaţie care îi ajută să pătrundă în atmosfera cântecelor interpretate. Cunoscuta folkistă a interpretat piese din repertoriul propriu şi i-a invitat pe cei prezenţi să cânte împreună cu ea… MOCIRIŢĂ CU TREI FOI. Recitalul s-a încheiat evocând o stare cu adevărat primăveratică… amintirea unei plimbări pe sub castani.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PuQXh7HvgR4[/youtube]

Următorul moment l-a adus pe scena Târgului pe un artist desprins de ani de zile de piaţa comercială şi mainstream, un om care a decis să revină în spectacole doar acolo unde munca sa e înţeleasă şi preţuită. MIRCEA RUSU a ales arta şi cultura autentică, în momentul în care a decis să ofere un recital la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov. Au trecut 17 ani de când Mircea Rusu a lansat albumul Omul bun şi pomu copt la Librăria Şt.O.Iosif. În prima seară magică a Târgului, Mircea Rusu s-a reîntors pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de public, singura instituţie autentică şi fidelă care l-a susţinut în toţi anii săi de carieră, prin lansarea unui album cu 5 cduri, rodul muncii ultimilor ani inspiraţi. MIRCEA RUSU, un artist care nu a acceptat artificiile impuse de modele muzicale, care nu a acceptat compromisurile impuse de media, a venit în faţa publicului recunoscând că, deşi trupeşte pare destul de ghinionist (mai multe soiuri de dureri l-au atins chiar înainte de recital), în spirit a rămas la fel de proaspăt. Piesele lui Mircea Rusu s-au desfăşurat domol, cu farmec ardelenesc, întrerupte de comentariile şugubeţe ale interpretului.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CPJDyWqzd-c[/youtube]

Muzica s-a prelungit cu improvizaţia scenică … prin apariţia unui maestru al dramaturgiei. Actor, regizor, caricaturist, scriitor, recompensat cu premii pentru interpretare, regie, pentru cel mai bun spectacol, memorabil prin rolurile din Puricele, Mincinosul sau Dineu cu Proşti, HORAŢIU MĂLĂELE a oferit publicului un adevărat… one man show.

Reprezentaţia a debutat cu un itinerar de viaţă anecdotic generalizabil. Viaţa e aşadar o boală mortală cu transmitere sexuală iar dacă te mai şi naşti în România şi te întrebi de ce, răspunsul e elementar: ca să fii aproape de mama. După ce crezi că numele tău e ia mâna n-ai voie, te maturizezi , te căsătoreşti (că doar nu poţi trăi doar din plăcere) şi îţi dai seama că ai ghinion: prima nevastă te părăseşte, a doua nevastă nu. Apoi îmbătrâneşti, începi să uiţi nume, chipuri, apoi să te închei la şliţ, apoi să te deschei la şliţ. Apoi te vizitează moartea şi nu te sperie atât de tare ca garda financiară.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8Jk7BPomcT8[/youtube]

Filosofia de viaţă (trecut de rahat am avut, prezent de rahat avem, bine măcar că nu avem un viitor...) a lui Mălăele  a stârnit hohote de râs, alături de recitalurile de poezie tematică (agricolă, de dragoste carnală, animalieră)  pe care maestrul le-a oferit în reprize.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=c77Fdgx38W8[/youtube]

Ne-am bucurat şi am râs pe măsură în această primă seară de târg (în fond, râsul este muzica sufletului….). La mulţi ani şi toate cele, mult noroc şi… Mălăele! Vă aşteptăm şi în serile următoare să trăiţi magia aniversară a Târgului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *