Ca de fiecare dată, la începutul lunii, i-am invitat pe brașoveni la film în Salonul Șt.O.Iosf. Și pentru că suntem în perioada Postului Paștelui, am propus spre vizionare, de data aceasta, o peliculă nelipsită de profunzimi, mesaje și simbolistici spirituale, de cea mai pură factură rusească.

VINERI, 12.04.2013, la Librăria Șt.O.Iosif a avut loc o nouă ediție a CINEMATECII, la care am proiectat filmul lui Pavel Lungin, premiat la Cannes în 2009, ȚARUL, un film despre ipostazele credinței, despre fanatism și despre putere construit în jurul a două figuri antitetice: Mitropolitul Filip și temutul conducător Ivan cel Groaznic.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UVGgtZUMu_Q&feature=youtu.be[/youtube]

CLAUDIU RAICU a amintit celor aproape 40 de spectatori prezenți la proiecție, că pelicula pregătită pentru această seară este semnată Pavel Lungin,  regizorul unei alte producții extrem de apreciată: anume „Ostrov”.

Urmărind secvențe din timpul domniei lui Ivan cel Groaznic, filmul lui Lungin este divizat în patru părți: rugăciunea, războiul, mania, respectiv veselia țarului, urmărind consecințele tragice și inevitabile ale tensiunii dintre liderul politico-militar și liderul religios, în atmosfera barbară a secolului XVI din Rusia.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bguirwIaHsc&feature=youtu.be[/youtube]

Filmul are atât o dimensiune istorică, cât și una puternic psihologică. Pelicula regizorului rus urmărește mai degrabă omul din spatele domnitorului crud, cu spaimele și obsesiile sale, supus în permanență conflictului dintre voința umană însetată de putere și dorința de a fi pe plac lui Dumnezeu și a confirma rolul de mântuitor al unui popor.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=r4gak8JeBCw&feature=youtu.be[/youtube]

Așa cum a sugerat Claduiu Raicu, figurile actorilor din filmul proiectat sunt atât de expresive încât grăiesc convingător, chiar și atunci când personjaele tac (în fond, Țarul cuprinde foarte multe prim planuri care lasă practic expresia personajelor  să vorbească de la sine).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Q3fEI9gSYM8&feature=youtu.be[/youtube]

Înainte de a le ura vizionare plăcută spectatorilor, Claudiu Raicu i-a invitat pe cei prezenți să fie atenți la scenele simbol care abundă în film, scene care întregesc, uneori simetric alteori nu, imaginea martirului religios, respectiv a tiranului devenit victima propriilor sale obsesii.

A fost o după amiază-minunată: o întâlnire cu o prozatoare cunoscută (Gabriela Adameșteanu) și un film zguduitor despre statornicia credinței. Vă așteptăm și la evenimentele din săptămânile următoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *