Ca în fiecare vineri din luna aprilie, la Librăria Șt.O.Iosif i-am invitat pe brașoveni să cunoască un scriitor contemporan important, să descopere destinul și povestea unor romane care au devenit bestselleruri ale ultimilor ani. După ce le-am întâmpinat cu entuziasm pe Aurora Liiceanu și Gabriela Adameșteanu, am fost onorați să primim vizita unei figuri remarcabile atât pe plan jurnalistic, cât și pe plan literar.

VINERI, 19.04.2013, în Salonul Șt.O.Iosif am avut-0 invitată pe DANIELA ZECA-BUZURA, autoarea trilogiei orientale publicate la Editura Polirom, o scriitoare care a dovedit că știe să folosească instrumentarul de documentare și experiența jurnalistică pentru a alcătui o serie originală și unică pe piața literară din România.


Am avut privilegiul să deschid acest eveniment, amintind de dubla surpriză pe care am trăit-o în ceea ce o privește pe Daniela Buzura: pe de o parte că o personalitate publică, cu preocupări centrate pe management cultural, activitate didactică și jurnalistică reușea să ofere, după mai bine de 10 ani de tăcere literară, o adevărată trilogie proiectată într-un spațiu nefamiliar și nu foarte accesibil cititorilor sau călătorilor români. Pe de altă parte, elementele orientale dezvăluite în romanul Omar cel orb (ultimul din trilogie) trec peste aparanțele și clișeele promovate mediatic în ceea ce privește Iranul contemporan și dezvăluie caracterul fragmentar și nuanțat, multistratificat al moștenirilor culturale persane și islamice din Orientul Mijlociu. Departe de perspectiva simplificatoare a conflictului dintre Islam și Occident, Daniela Zeca evocă în romanul său dimensiunea fragmentară și relativă a realităților iraniene.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FPh2n1hUP78&feature=youtu.be[/youtube]

RUXANDRA IVĂNCESCU, cadru didactic la Facultatea de Litere Brașov,  a subliniat reușita Danielei Zeca de a oferi, prin această trilogie, o perspectivă asupra orientului profund, dincolo de interfața comercială livrată turiștilor. Prin publicarea celor trei romane, autoarea a demonstrat că, cel puțin pe plan literar, romanul epuizat de experimentele postmoderniste revine la stadiul de aventură inițiatică.

DANIELA ZECA, protagonista unei aventuri inedite, profesionale și personale, în zonele extraeuropene a depănat amintiri și a răspuns la întrebările publicului, conturând povestea nașterii romanelor sale, imersând cititorii în dimensiunea cotidiană dar și excepțională a tradițiilor orientale. Ajunsă inițial în Tunisia, prudentă și nesigură, nu foarte familiară cu mentalitățile și cutumele musulmane, Daniela Zeca a trăit un coup-de-foudre cu Orientul, a locuit în familii din nordul Africii, a atins ulterior și Algerul și Marocul și a decis să se întoarcă și la literatură. Vizitele succesive pe care le-a făcut în Emiratele Arabe, în Iordania, Tunisia, Iran s-au oglindit ulterior în această trilogie literară, ale cărei volume sunt unite prin două elemente: spațiul geografic și tema alterității.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5pSNVGwfzbU&feature=youtu.be[/youtube]

Așa cum a dezvăluit Daniela Zeca, în multe țări orientale zonele turistice sunt mai degrabă spații artificiale care cultivă aparențe ce nu se regăsesc dincolo de acest perimetru. Experiențele cu zona orientală au însemnat întâlniri pline de surprize cu un univers suprapus, sofisticat care nu are de a face prea mult cu acele compromisuri dedicate afacerilor turistice.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_FijaB6Xgng&feature=youtu.be[/youtube]

Invitata a vorbit și despre condiția femeii din țările arabe, contrastantă cu prejudecățile europene: departe de a fi ignorante și supuse sub văl, femeile arabe sunt cât se poate de active și de educate (iar școlile iraniene, cel puțin la nivel universitar, sunt cât se poate de performante).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=doXwaqUPS-E&feature=youtu.be[/youtube]

Daniela Zeca a povestit și despre experiența iraniană, despre întâlnirea ratată cu președintele Ahmadinejad, despre riscurile asumate și îndrăznelile din teritoriile bine păzite, despre felul în care s-a folosit, în mod inspirat, de protagonistul romanului Omar cel orb, ca pretext jurnalistic pentru a vizita o mulțime de locuri, despre comunitatea zoroastră dar și despre regretul de a nu se mai putea întoarce într-o lume de care s-a simțit marcată profund.

In atmosfera calda, la care a contribuit si ceaiul oferit de cei de la just t, timpul a trecut repede într-o companie atât de erudită, cu o experiență atât de bogată de la care am aflat istorii și detalii memorabile. Mulțumim Danielei Zeca pentru deschiderea interesului public față de cultura orientală, atât prin perspectiva martorului cât și prin cea a prozatorului.

Trilogia orientală a Danielei Zeca: ISTORIA ROMANȚATĂ A UNUI SAFARI,   DEMONII VÂNTULUI,   OMAR CEL ORB e disponibilă și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *