In opinia multora, opinie la care subscriu, dragostea adevarata este una de factura subtila care isi urmeaza cursul discret nefiind nevoie de cuvinte mari sau declaratii pompoase. Totusi lumea filmului a ales sa o prezinte in maniere care mai de care mai grandioase si mai fastuoase. In privinta drumului pe care aceasta il parcurge in inimile protagonistilor, cele doua cinemauri , american si european, au ales abordari diferite. Hollywoodul a preferat optimisul punctat inevitabil cu un happy-end iar europenii au ales calea dezamagirii romantice. Insa in ambele cazuri el si cu ea traiau o iubire maiestuoasa si cat se poate de vizibila. Asta pana in 1995 cand a aparut „Inainte de Rasarit”, o poveste de dragoste extrem de frumoasa cu doar doua personaje: el si ea. Iubirea de scurta durata dintre americanul Jesse (Ethan Hawke) si frantuzoaica Celine (Julie Delpy) a ramas pana in ziua de astazi o icoana a filmelor de dragoste lasand privitorii sa-si doreasca sa vada mai mult. Dorinta li s-a implinit in 2004 cand Jesse si Celine s-au intalnit din nou in „Inainte de Apus”. Anul acesta va aparea „Inainte de Miezul Noptii” incheind trilogia unei iubiri discrete.

Subiectul si desfasurarea actiunii sunt cat se poate de minimaliste si normale. Cu un romantism ascuns destul de bine sub o masca cinica tanarul american Jesse intra in conversatie cu fermecatoarea Celine (Julie Delpy), in trenul ce merge de la Budapesta la Viena. Scanteia se aprinde foarte repede intre cei doi. De la Viena Jesse trebuie sa prinda avionul catre SUA iar Celine trenul spre Paris. Cu toate astea cei doi decid sa mai ramana cateva ore impreuna explorand viata boema de noapte a Vienei. Tot filmul consta in plimbarea celor doi si schimbul lor de idei in legatura cu viata si mai ales dragostea. O scena absolut delicioasa , prin simplitatea ei, este cea in care Jesse se fastaceste cautand un mod cat mai ocolit de a o intreba pe Celine daca poate sa o sarute. Totusi la fel de repede cum a inceput totul se va si sfarsi cand rasaritul isi arunca razele peste cei doi. Desi isi promit ca se vor intalni in acelasi loc peste exact sase luni fiecare pleaca spre destinatie constient ca acest lucru nu se va intampla niciodata.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nH5dt2o_q3Q[/youtube]

Si totusi noua ani mai tarziu pelicula „Inainte de Apus” (una dintre putinele continuari de film care reuseste sa se ridice la nivelul originalului) ni-l prezinta pe Jesse in vizita la Paris din calitatea de autor de bestseller. Si despre ce putea fi vorba in cartea lui decat despre intalnirea ireala pe care a avut-o cu Celine in Viena. In timpul unei lecturi publice la o librarie pariziana Jesse o observa pe Celine in public iar scanteia reapare brusc dar natural. Cei doi incep o plimbare prin centrul Parisului depanand amintiri si continuandu-si schimbul de idei inceput in primul film. Totul se va incheia insa odata cu apusul soarelui cand din nou soarta ii va desparti. Amandoua pelicule sunt filmate in timp real, in cadre minimaliste ce se restrang strict asupra celor doua personaje si reactiilor lor. Nu exista muzica pe fundal iar dialogul este dens si intuitiv. Totusi romantismul acestor doua filme este imbatabil iar chimia dintre cei doi actori face deliciul tuturora. Abia asteptam sa vedem si ultimul film al acestei trilogii ale iubirii. Suntem siguri ca nu ne va dezamagi si poate, cine stie? De data aceasta cele doua personaje isi vor gasi fericirea unul langa celalalt.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JutBTPu-6WY[/youtube]

Inceputul anilor ’90 a insemnat o importanta revolutie culturala atat in muzica (rockul alternativ si muzica electronica au inlocuit gradat heavy metalul si muzica pop) cat si in cinema. Marea majoritate a marilor regizori ai lumii ajunsesera la o varsta venerabila vazandu-se nevoiti sa lase loc noului val supranumit generatia MTV (numita asa pentru ca majoritatea regizorilor nu-si facusera ucenicica in scoli de specialitate ci in realizarea de videoclipuri pentru diversi artisti muzicali promovati de MTV). Aceasta generatie a propus niste nume interesante toti realizand filme independente (inafara sistemului de studio hollywoodian) prezentadu-si o viziune originala si nealterata asupra vietii. Cativa dintre ei (Quentin Tarantino, David Fincher etc) sunt considerati astazi giganti ai filmului. Printre cei ce au trecut de testul timpului se afla si Richard Linklater, regizorul filmelor prezentate. Linklater are un stil inconfundabil, filmele lui fiind minimaliste dar accesibile in acelasi timp. Nu veti intalni minimalismul lui Forman sau Godard ci mai degraba niste experimente studentesti care ataca probleme banale precum pubertatea, idililele neconventionale si bineinteles iubirea. Ceea ce este remarcabil este ca si acum , ajuns la 52 de ani, Linklater continua sa faca filme pentru tineretul intelectual, faima acumulata nestirbindu-i din originalitate.

Pe data de 17 mai , vineri, va invitam la „Iubire la New York”. un film din categoria peliculelor independente pe care le-am spicuit, care ofera o viziune regizorala originala 100%, pelicula in care povestea este mai presus de orice.

2 răspunsuri

  1. Foarte interesante cartile, ma intreb cum se simte in sine noastre atunci cand le citesti pe amandoua imediat una dupa alta.
    Se creeaza si in mintea noastre un scenariu(am o imaginatie bogata deasta intreb).
    Multumesc pentru post, o sa urmaresc filmele mi se par interesante.

    1. Din pacate, as putea spune, ambele filme au fost regizate pe baza unui scenariu original, fara sa aiba la baza o carte. Cu siguranta ca si cartile ar fi fost interesante.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *