În 2011, un specialist internațional în istorie și studii geopolitice aducea o perspectivă remarcabilă și documentată  asupra relațiilor dintre statele fostului bloc comunist, scoțând la iveală surse ale serviciilor secrete și ale ministerelor care sugerau percepții surprinzătoare asupra României în schemele diplomatice internaționale.

Volumul Ferește-mă, Doamne, de prieteni aducea în atenție motivațiile României de a sfida Moscova și scopurile opoziției politice față de Kremlin dar mai ales reacțiile URSS și ale sateliților săi în raport cu atitudinea dezaprobatoare asumată de țara noastră.

În prelungirea acestui demers, valorificând și mai multe surse descoperite după 1989, în arhivele fostelor țări socialiste, Larry Watts propune un nou volum intitulat CEI DINTÂI VOR FI CEI DIN URMĂ, în care continuă analiza relațiilor dintre România și statele membre ale Pactului de la Varșovia, in perioada 1978-1989 dezvăluind portrretul surprinzător făcut de blocul sovietic țării noastre, drept un susținător necondiționat al URSS, în ciuda opoziției explicite, în câteva momente cheie, asumată politic și discursiv de Nicolae Ceaușescu. Este vorba de un portret neîntâmplător, amorsat și pe dezinformare strategică, un portret  care a pregătit terenul și a influențat evenimentele din 1989.

Pe 23.05.2013, la ora 13, vă așteptăm la LIBRĂRIA ȘT.O.IOSIF BRAȘOV, alături de Editura Rao, la lansarea volumului CEI DINTÂI VOR FI CEI DIN URMĂ: ROMÂNIA ȘI SFÂRȘITUL RĂZBOIULUI RECE (Editura Rao, 2013), alături de Larry Watts.


Despre autor: consultant al Corporatiei RAND la momentul revolutiei, LARRY WATTS a cãlãtorit deseori in Europa de Est si in URSS inainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din Romania la infiintarea Colegiului National de Apãrare si a conlucrat cu mai multi ministri romani ai Apãrãrii si sefi de stat major privind reforma in domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace si integrarea in NATO. In 1990 si 1991 a fost seful Biroului IREX din Bucuresti, iar panã in 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic Relation si director al Biroului PER din Romania. Intre 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe langã consilierul prezindential pentru securitate nationalã din Romania.

Un răspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *