O nouă ediție a Serilor Facultății de Litere de la Brașov nu putea să aducă în fața publicului decât o voce cunoscută și distinctă a spațiului literar românesc, într-o atmosferă caldă și familiară, o voce a unui stilist spectaculos, în persoana lui Octavian Soviany. E vorba de un scriitor care i-a invitat pe cititori să pătrundă într-o lume onirică și fragmentară, în cel mai recent roman (re)scris de el, publicat la Editura Cartea Românească.

VINERI, 24.05.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit lansarea romanului ARHIVELE DE LA MONTE NEGRO (Editura Cartea Românească, 2013), semnat de Octavian Soviany, alături de cadrele didactice de la Facultatea de Litere, din cadrul Universității Transilvania Brașov.

Am deschis acest eveniment, urând bun venit invitaților, amintind de succesul romanului publicat în 2011 de Octavian Soviany, anume Viața lui Kostas Venetis, o lucrare care a fost prezentată de autor și în cadrul Târgului Internațional de Carte de la Praga.

ADRIAN LĂCĂTUȘ a vorbit despre originalitatea lui Octavian Soviany, de reușita acestuia de a fascina publicul pe mai multe niveluri atât în calitate de creator, cât și în calitate de critic literar. Volumul lansat astăzi este de fapt o proză îmbunătățită a versiunii publicate la Editura Pontica și este lucrarea care aduce în atenție și personaje din romanul Viața lui Kostas Venetis (inclusiv pe protagonistul acestiea). Formula narativă și arhitectura diferă însă complet de succesul editorial al anului 2011: proza este fragmentară, autorul renunță la fluxul narativ coerent previzibil. În schimb, Octavian Soviany propune o suprapunere de paradigme: cea a romanului gotic și de mister cu cea a arhivei care condensează fragmentar cunoașterea. Una din mărcile ARHIVELOR DE LA MONTE NEGRO este intertextualitatea, trimiterile către onirismul cu valențe kafkiene și romantice,  scriitura valorificând din plin aceste resurse.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MEVSdFRhFvA&feature=youtu.be[/youtube]

În opinia lui Adrian Lăcătuș, unele dintre capitolele volumului lansat se dovedesc adevărate poeme în proză, iar cartea per ansamblu aduce în atenție o lume obsesivă care te cucerește mai degrabă prin atmosferă, prin curiozitatea pe care o stârnește cititorului, decât prin poveste. Amestecul de cruzime, senzualitate și utopie recomandă romanul lui Soviany drept o experiență de lectură provocatoare și greu de uitat, în compania unui prozator experimentalist original.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M7x4tnO3hUc&feature=youtu.be[/youtube]

GEORGETA MOARCĂS a remarcat caracterul neliniștitor al romanului lui Soviany, încă de la primele pagini. Aparent, proza scriitorului născut la Brașov capătă forma unei serii de vise disparate, dificil de închegat, de recompus. Pe parcursul lecturii, cititorul va descoperi însă tehnica subtilă de montare a suspansului, propusă de autor: aceste fulgurații onirice coagulează de fapt două fire epice care vor alterna din ce în ce mai des, spre finalul romanului. Miza acestei lucrări, fundată pe moștenirea romantică a ambiguității dintre oniric și realitate pare să fie aceea a explorării individualității prin intermediul visului. Georgeta Moarcăs a sugerat cititorilor să nu încerece neapărat să deslușească foarte mult epic în romanul lui Soviany, ci mai degrabă să se lase purtați de vocile narative într-o atmosferă erotico-decadentă, pe cât de bizară, pe atât de cuceritoare.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rCkowUgJ7NA&feature=youtu.be[/youtube]

OCTAVIAN SOVIANY a împărtășit publicului despre felul în care a devenit povestitor: cu o proză de 10 pagini, alcătuită după un vis, pe care cunoscuții au considerat-o însă cât se poate de slabă. După această experiență, Octavian Soviany a decis să rămână în perimetrul creator al poeziei, până când a mai scris un text despre care însuși autorul a recunoscut că nu știa că avea să devină un roman. Și poate că acele pagini nu ar fi devenit romanul pe care l-am lansat astăzi, fără intervenția încurajatoare a Norei Iouga (căreia Octavian Soviany îi datorează și originea personajului Kostas Venetis). Octavian Soviany a vorbit și despre planurile sale literare de viitor: alcătuirea celui de-al treilea roman plasat în prelungirea biografiei personajelor din Viața lui Kostas Venetis.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1Gr4VyKsKIk&feature=youtu.be[/youtube]

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim lui Octavian Soviany pentru alegerea de a-și lansa cartea la Brașov, mulțumim Facultății de Litere pentru o nouă seară culturală minunată și mulțumim publicului receptiv la asemenea inițiative care vin să ne familiarizeze cu autorii contemporani.

Volumele lui Octavian Soviany: VIAȚA LUI KOSTAS VENETIS și ARHIVELE DE LA MONTE NEGRO sunt disponibile și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *