El Camino este una din cele mai cunoscute rute de pelerinaj ale Europei, un drum vegheat de Calea Lactee, în Peninsula Iberică, un drum care ajunge din Franța până la Santiago de Compostela, acolo unde  se află mormântul Sfântului Iacob. Este un drum care a fost parcurs de sute de mii de oameni de-a-lungul timpului, un drum care a schimbat vieți. Fragmente din călătoria inițiatică trăită pe această rută au ajuns și la Brașov, în cadrul evenimentului care a avut loc la Librăria Șt.O.Iosif.

MIERCURI, 29.05.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am lansat volumul EL CAMINO: PELERINAJ CĂTRE SINE (Editura For You, 2013), semnat de Judit Pelea, în compania autoarei și a unui public numeros.

Evenimentul a fost deschis de ANA ONIȚĂ, Director General Libris Brașov care a urat bun venit invitaților în salonul librăriei care a luat naștere acum doi ani, un salon în care pietrele și cărțile vorbesc.

ANA NICOLAI a amintit că editura pe care o reprezintă, anume Editura For You a căutat, pe lângă publicarea unor volume de dezvoltare spirituală și personală, să atragă în proiecte editoriale și autori din țară. La 13 ani de la apariția cunoscutului volum CAMINO, semnat de Shirley Mclain, iată că și un autor român ajunge, neîntâmplător, să aducă în fața publicului experiența de pelerin pe drumul Sfântului Iacob.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ocvdBRD3Cys&feature=youtu.be[/youtube]

ENIKO MĂLĂCEA, din partea Asociației NOVUM și-a amintit de momentele în care a cunoscut-o pe autoare și despre admirația pe care o poartă pentru Judit Pelea. În opinia vorbitoarei, Judit Pelea este o iubitoare de frumos, cu înclinații spre reflecție, o persoană generoasă care îi îmbogățește spiritual pe cei cu care ia contact, prin scris, prin pictură, prin desen, prin dans. Cartea autoarei transmite ceva esențial despre misterul care ne este dat în viața fiecăruia dintre noi iar Judit Pelea poate fi considerată simbolul unui țel, al unui vis împlinit.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F1sFgmp2k18&feature=youtu.be[/youtube]

JUDIT PELEA a împărtășit, cu sinceritate și deschidere, povestea evoluției ei spirituale. După 10 ani de depresie, trăți la vârsta maturității, ani în care s-a întrebat dacă viața se reduce la profesie, la casă, la autonomie socială,  Judit Pelea a ales calea călătoriei spre sine și a vindecării de neliniști și prin acest pelerinaj. E vorba de un pelerinaj care s-a dovedit magic care a reprezentat cea mai puternică experiență din viața autoarei, care a deschis perspectiva spre miraculos (iar aprecierile sunt totuși făcute în cunoștință de cauză, atâta timp cât autoarea este o călătoare cu experiență: a ajuns și la Roma și în Israel și la Medjugorje).  La finalul lungului drum de aproape 900 de km, Judit Pelea a decis să scrie o carte despre această experiență, după ce, în cadrul unei conferințe susținute la Cluj a căutat să răspundă la o întrebare vis-a-vis de câștigul cel mai mare dobândit în urma acestei călătorii. După propriile mărturisirii, Judit Pelea a învățat acceptarea sinelui (atât în dimensiunea sa luminoasă, cât și în cea întunecată), a trăit o libertate pătrunzătoare și a aflat că bogăția spirituală are valoare doar atunci când o poți împărtăși și altora.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9YkvElzT6_A&feature=youtu.be[/youtube]

Autoarea a intrat în dialog cu publicul. Silvana Enache, realizator de emisiuni tv, a dorit să afle care au fost cele mai puternice stări pe care le-a trăit autoarea în pelerinajul său. Judit Pelea și-a amintit de sosirea în Foncebadan (un sat din Spania privit cu suspiciune de pelerini pentru câinii care îi atacă pe pelerini și pentru caracterul său neprimitor), o destinație în care curcubeul a înseninat privirle și sufletele călătorilor, după o zi cețoasă și friguroasă. De asemenea, autoarea a evocat și starea de ușurare resimțită după ce a abandonat, după un ritual cunoscut, câteva din tristeți, însemnate pe o piatră, la Cruz de Ferro, o stare care s-a prelungit și în inimile celor aflați acasă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=or-JBcTqpVc&feature=youtu.be[/youtube]

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Mulțumim autoarei, JUDIT PELEA că a ales să-și lanseze volumul la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim invitaților și mulțumim publicului pentru prezență… poate că discursul și cartea lui Judit Pelea vor reuși să îi convingă și pe alți români să înfăptuiască un pelerinaj pe El Camino și să desăvârșească astfel un exercițiu de aflare a păcii interioare.

Volumul EL CAMINO (Editura For You, 2013), de Judit Pelea va fi disponibil, în următoarele zile și pe www.libris.ro

2 Responses

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *