Ultima după-amiază din luna lui mai, în ciuda cantității considerabile de precipitații pe care a adus-o la Brașov nu a fost totuși, una lacrimogenă… mai ales pentru cei care au optat să o petreacă la Librăria Șt.O.Iosif, în compania unui ceai bun, a unei prăjituri și desigur… a unei lecturi memorabile.

VINERI, 31.05.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov ne-am întâlnit la o nouă ediție a Clublui de Lectură , la care am discutat despre romanul recomandat personal de Dan Lungu, în urmă cu o lună, anume CONJURAȚIA IMBECILILOR (Editura Polirom, 2012) de John Kennedy Toole.

VIRGIL BORCAN a vorbit despre culisele apariției romanului lui Toole, despre posibila traumă pe care autorul a suferit-o în copilărie și care ar fi putut da naștere unui roman pe de o parte tragic, pe de altă parte baroc, așezat cumva în prelungirea abordării lui Cervantes din Don Quijote.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AdmjWbZFtGk&feature=youtu.be[/youtube]

LIVIA NILESCU a remarcat faptul că protagonistul lui Toole, anume Ignatius Reily, în ciuda faptului că poartă pe umeri povara unei imbecilități infatuate, are totuși capacitatea de a ieși cu bine din orice situație. Livia Nilescu și-a exprimat însă îndoiala că s-ar putea găsi un spațiu și un timp real care în care să încapă o asemenea galerie generoase de excentrici.

Pe de altă parte, doamna Anghelescu și-a manifestat încrederea în posibilitatea unei asemenea lumi în care se înghesuie o conjurație a imbecililor. Vorbitoarea a făcut trimiteri și la personaje din literatura română care prezintă similitudini cu figurile din romanul lui Toole. Doamna Anghelescu a apreciat mai ales comicul emanat de faptul că polițistul obsedat să îi aresteze pe imbecilii din roman ajunge să fie pedepsit de superiori. De asemenea, vorbitoarea nu a trecut cu vederea nici pălăria lui Ignatius care și-a păstrat culoarea verde chiar dacă nu a mai luat contact cu apa demult.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l6LWccd5D6w&feature=youtu.be[/youtube]
HORIA NILESCU, şi-a amintit de cel care a făcut această propunere pentru ediţia din luna mai a Clubului de Lectură, anume scriitorul Dan Lungu. Recomandarea aceasta s-a dovedit a fi una de bun augur. Horia a remarcat caracterul cultivat al personajului principal, greu de contestat, în ciuda manierei inadecvate în care Ignatius alege să îl expună. În fond, Horia l-a considerat pe Ignatius ca pe un Bran din celebrul cuplu Stan şi Bran, un personaj ce putea avea două destine fie unul fabulos , fie cel din carte.

ȘTEFANIA SUCIU  a făcut câteva observații despre mama lui  Ignatius și despre cuplul Ignatius- Myrna, considerând că, din mai multe puncte de vedere, Myrna s-ar dovedi o consoartă perfectă pentru personajul principal.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TXcAcak2v-4&feature=youtu.be[/youtube]
CLAUDIU RAICU, a remarcat tehnica de construcție interesantă, abordată de John Jennedy Toole, prin care o  pleiada de personaje secundare care gravitează în jurul personajului principal reuşesc să dobândească o autonomie treptată, și să capteze îndeajuns atenția cititorului încât acesta să le considere la fel de importante ca protagonistul . Claudiu Raicu și-a exprimat  convingerea ca romanul, dincolo de dimensiunea comică, are şi o dimensiune tragică, camuflată însă în spatele zâmbetului dulce-amar al cititorului

Atmosfera la Club a fost, ca întotdeauna una dinamică și interesantă: nu au lipsit analizele și polemicile, nu a lipsit descoperirea unor noi înțelesuri, de-a-lungul schimbului de impresii de lectură. Am avut parte de o nouă după amiază minunată, în compania cărților și a cititorilor puși pe taifasuri.

Romanul CONJURAȚIA IMBECILILOR (Editura Polirom, 2013) de John Kennedy Toole este disponibil și pe www.libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *