Ultima după-amiază din luna lui mai, în ciuda cantității considerabile de precipitații pe care a adus-o la Brașov nu a fost totuși, una lacrimogenă… mai ales pentru cei care au optat să o petreacă la Librăria Șt.O.Iosif, în compania unui ceai bun, a unei prăjituri și desigur… a unei lecturi memorabile.
VINERI, 31.05.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov ne-am întâlnit la o nouă ediție a Clublui de Lectură , la care am discutat despre romanul recomandat personal de Dan Lungu, în urmă cu o lună, anume CONJURAȚIA IMBECILILOR (Editura Polirom, 2012) de John Kennedy Toole.
VIRGIL BORCAN a vorbit despre culisele apariției romanului lui Toole, despre posibila traumă pe care autorul a suferit-o în copilărie și care ar fi putut da naștere unui roman pe de o parte tragic, pe de altă parte baroc, așezat cumva în prelungirea abordării lui Cervantes din Don Quijote.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AdmjWbZFtGk&feature=youtu.be[/youtube]
LIVIA NILESCU a remarcat faptul că protagonistul lui Toole, anume Ignatius Reily, în ciuda faptului că poartă pe umeri povara unei imbecilități infatuate, are totuși capacitatea de a ieși cu bine din orice situație. Livia Nilescu și-a exprimat însă îndoiala că s-ar putea găsi un spațiu și un timp real care în care să încapă o asemenea galerie generoase de excentrici.
Pe de altă parte, doamna Anghelescu și-a manifestat încrederea în posibilitatea unei asemenea lumi în care se înghesuie o conjurație a imbecililor. Vorbitoarea a făcut trimiteri și la personaje din literatura română care prezintă similitudini cu figurile din romanul lui Toole. Doamna Anghelescu a apreciat mai ales comicul emanat de faptul că polițistul obsedat să îi aresteze pe imbecilii din roman ajunge să fie pedepsit de superiori. De asemenea, vorbitoarea nu a trecut cu vederea nici pălăria lui Ignatius care și-a păstrat culoarea verde chiar dacă nu a mai luat contact cu apa demult.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l6LWccd5D6w&feature=youtu.be[/youtube]
HORIA NILESCU, şi-a amintit de cel care a făcut această propunere pentru ediţia din luna mai a Clubului de Lectură, anume scriitorul Dan Lungu. Recomandarea aceasta s-a dovedit a fi una de bun augur. Horia a remarcat caracterul cultivat al personajului principal, greu de contestat, în ciuda manierei inadecvate în care Ignatius alege să îl expună. În fond, Horia l-a considerat pe Ignatius ca pe un Bran din celebrul cuplu Stan şi Bran, un personaj ce putea avea două destine fie unul fabulos , fie cel din carte.
ȘTEFANIA SUCIU a făcut câteva observații despre mama lui Ignatius și despre cuplul Ignatius- Myrna, considerând că, din mai multe puncte de vedere, Myrna s-ar dovedi o consoartă perfectă pentru personajul principal.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TXcAcak2v-4&feature=youtu.be[/youtube]
CLAUDIU RAICU, a remarcat tehnica de construcție interesantă, abordată de John Jennedy Toole, prin care o pleiada de personaje secundare care gravitează în jurul personajului principal reuşesc să dobândească o autonomie treptată, și să capteze îndeajuns atenția cititorului încât acesta să le considere la fel de importante ca protagonistul . Claudiu Raicu și-a exprimat convingerea ca romanul, dincolo de dimensiunea comică, are şi o dimensiune tragică, camuflată însă în spatele zâmbetului dulce-amar al cititorului
Atmosfera la Club a fost, ca întotdeauna una dinamică și interesantă: nu au lipsit analizele și polemicile, nu a lipsit descoperirea unor noi înțelesuri, de-a-lungul schimbului de impresii de lectură. Am avut parte de o nouă după amiază minunată, în compania cărților și a cititorilor puși pe taifasuri.
Romanul CONJURAȚIA IMBECILILOR (Editura Polirom, 2013) de John Kennedy Toole este disponibil și pe www.libris.ro