E vară la Brașov și totul e la fel de imprevizibil precum vremea. În spiritul capriciilor meteorologice, ne-am gândit să oferim publicului brașovean o poveste tot despre capricii… relaționale, semnată de unul din cei mai cunoscuți și mai recognoscibili regizori americani.

VINERI, 14.06.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o nouă ediție a CINEMATECII, în cadrul căreia am proiectat filmul premiat cu Oscar, ANNIE HALL, regizat de WOODY ALLEN.

Ca de fiecare dată, HORIA NILESCU a făcut o introducere, înainte de proiecție , justificând alegerea acestui film din cariera longevivă a lui Woody Allen și pentru faptul că, această producție s-a dovedit a fi filmul de maturizare al lui Woody Allen. Annie Hall este pelicula prin care Woody Allen a depășit  comediile facile, cu mult umor negru de o factură cel puțin îndoielnică, inaugurând o rețetă pe care avea să o utilizeze și în producțiile ulterioare: comedii mai consistente, cu un umor mai intelectual, dense în referințe livrești (nu lipsesc trimiteri de la Nabokov, Fellini, Freud, Mozart etc) plasate însă în cadre și dialoguri nepretențioase, cât se poate de firești.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=odl9vLWKmPQ&feature=youtu.be[/youtube]

Annie Hall este un film despre o poveste de dragoste eșuată între personajul prototip al lui Allen (intelectualul nevrotic) și o cântăreață care își descoperă potențialul (interpretată memorabil de Diane Keaton). Este o poveste despre diferențele dintre femei și bărbați, despre dinamica relațională, despre teama de moarte și anxietăți universale. Scenariul este asezonat din plin cu anecdote și comic de situație iar jocul actoricesc și tipologiile alese de Allen contribuie la o precipitare amuzanta a evenimentelor

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aK4uRjr-uNA&feature=youtu.be[/youtube]

Așa cum ne-a amintit Horia, Annie Hall este un film care a valorificat inovații compoziționale: Woody Allen a încălcat, pe urmele lui Fellini, regula celui de-al 4-lea zid (conform căreia actorii nu aveau voie să se uite direct în cameră, pentru a nu da senzația că vorbesc cu spectatorii) într-o manieră inedită: personajul său nu doar că retrage bariera dintre actori și public, dar îi invită pe privitori să participe la acțiune, cerându-le sfatul și adresându-li-se direct.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=X6p8G0XJ1RA&feature=youtu.be[/youtube]

Woody Allen este o personalitate artistică la care te raportezi după principiul totul sau nimic , așadar  genul de regizor pe care ori îl iubești ori îl urăști. Vizionând în această seară Annie Hall, ne-am bucurat că o mare parte din cei prezenți au părut a se afla în categoria celor care îl apreciază pe regizorul american.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=K9aPi8-WsEQ&feature=youtu.be[/youtube]

Ne revedem la editia viitoare a Cinematecii!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *