În avanpremiera ediției a doua a fEstivalului de Carte și Muzică de la Brașov, am avut ocazia să gustăm puțin din atmosfera serilor magice, din centrul vechi al orașului de la poalele Tâmpei. La finalul unei zi toride, pe strada Mureșenilor nr 14,  am propus spre vizionare publicului brașovean  o producție cinematografică  asortată cu frumusețea nopților de vară.

VINERI 12.07. 2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov a avut loc o nouă ediție a CINEMATECII, în cadrul căreia am proiectat un film ce poate fi considerat o declarație de dragoste pentru natura surprinsă în cele mai spectaculoase ipostaze: DAYS OF HEAVEN, o peliculă din 1978 regizată de celebrul Terrence Malick.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZGd2b5PgDJE&feature=youtu.be[/youtube]

Horia Nilescu s-a simțit emoționat și fericit, în fața publicului mai numeros decât la toate edițiile anterioare ale evenimentului și a vorbit despre unul din filmele sale preferate. Terrence Malick nu a regizat mai mult de 3 filme de la debutul său regizoral, în 1969 și până în 1998, când a revenit în atenția publicului și a criticii. Cu toate acestea, producția sa din 1978, DAYS OF HEAVEN (cu Richard Gere în unul din rolurile principale) poate fi considerată o adevărată capodoperă vizuală.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1coiu5DoOhQ&feature=youtu.be[/youtube]

Filmul spune povestea a doi tineri americani săraci, bărbat și femeie,  la începutul secolului XX, hoinari zilieri care amintesc de eroii lui John Steinbeck și care decid să îl seducă pe proprietarul la care lucrează, un om căruia doctorii nu îi dau mai mult de un an de trăit. Planurile lor sunt date peste cap când proprietarul pare să se însănătoșească iar soția lui, fosta tânără săracă se va îndrăgosti de el, în vreme ce tânărul iubit părăsit se va împăca cu greu cu condiția sa actuală. Intriga este însă un element  de interes secundar, mai importantă este experiența vizuală a filmului, o experiență în care natura filmată de Malick la orele magice (primele ore ale dimineții și primele ore ale serii) seduce și impresionează privitorii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6bOqtAcOcmw&feature=youtu.be[/youtube]

Până la final, însăși natura devine un personaj în film, un personaj care exprimă, ca o voce narativă pătrunzătoare, trăirile cenzurate ale protagoniștilor.

Horia a mărturisit că a dorit de mult timp să aducă în atenția publicului brașovean această producție, încă din vremea în care Cinemateca era doar un proiect teoretic. Horia a primit încurajări de a proiecta acest film la Târgul de Media de la Mediaș, din partea reputatului critic Tudor Caranfil.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jGQDVwyY3nc&feature=youtu.be[/youtube]

Ne-am răsfățat așadar cu peisajele surprinse de Malick, am topit o intrigă amoroasă în răsăriturile și asfințiturile surprinse în lanurile de grâu americane, am avut parte de o seară minunată, de fragmente de paradis natural impresionante. Vă așteptăm și la ediția viitoare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *