Ziua bună se cunoaște de dimineață și… după lecturile matinale potrivite. Aceasta ar fi putut fi deviza celor care au ajuns în Piața Sfatului, încă de la primele ore ale zilei de vineri, în cea de a doua zi a fEstivalului de Carte și Muzică , ediția 2013. Plăcerea unei cafele aromate sau a unui mic dejun delicios, în aer liber, pe terasele din cea mai cunoscuta piata a Brasovului a fost întovărășită și completată de lumile imaginare deschise dintre paginile volumelor întâlnite pe Aleea Cărții, încă de la ora 10.
Cei peste 30 de expozanți prezenți în fața vechii primării brașovene au oferte atractive, pe care le-am cules, aleator, la o plimbare printre standuri: Editura Humanitas propune 20% reducere la orice carte și o listă proaspătă cu multe titluri la 10 lei. Editura Litera oferă colecția scriitorilor premiați cu Nobel la un preț special de 10 lei dar și dicționare medicale la același preț. Editura Antet propune și ea 20% reducere la orice titlu iar Editura Univers Enciclopedic face un discount de 30%. La Editura Pastel găsiți cărți semnate de autori brașoveni, cu un preț redus cu 5 lei față de cel din librării, în vreme ce Editura Rao propune discounturi progresive: 15% reducere la o carte cumpărată și până la 35% reducere la achiziționarea a 5 cărți. La casa de discuri Byton găsiți un coș atractiv cu discuri care au preț unic 20 lei. Tot pe Aleea Cărții puteți alege dintr-o ofertă vastă de jocuri de societate la standul Lumea Board Games, puteți să achiziționați partituri și metode de pian de la standul Grafo Art și puteți admira expoziția de pictură Itinerarii Cromatice a Luminiței Gliga.
La standul librăriei online www.libris.ro găsiți discuri cu artiștii care vor concerta în Piața Sfatului și ceaiuri apetisante de la Tea Garden care să anticipeze aroma lecturilor.
Aleea Cărții s-a dovedit așadar un popas plăcut, atât pentru vizitatorii matinali, cât și pentru cei care au ajuns mai târziu în centrul vechi. Corturile cochete ale expozanților s-au dovedit prilejuri oportune pentru brașoveni și turiști pentru a se pune la curent cu ultimele noutăți editoriale și discografice, pentru a-și alege cărți de vacanță, pentru a trăi surprize plăcute.
La ora 15:30 profesionistii stiintelor economice s-au reunit nu departe de Aleea Cartii, intr-un spatiu la fel de viu care gazduieste de mai bine de 2 ani o multime de intalniri deosebite. Salonul St.O.Iosif a primit vizita membrilor CECCAR, pentru o masa rotunda cu tema LIBERTATE SI CONFORMITATE IN STANDARDELE SI REGLEMENTARILE CONTABILE, prilejuite de lansarea volumului cu acelasi nume aparute la Editura CECCAR, in 2012, semnata de prof univ dr Mihai Ristea si lector dr Corina Dumitru.
Evenimentul a fost deschis de VIRGIL ONITA, Presedintele Asociatiei Libris Cultural Brasov care s-a declarat onorat de prezenta invitatilor si multumit de colaborarea fructuoasa cu CECCAR in cadrul Targului International de Carte si Muzica dar si in cadrul celor doua editii ale fEstivalului din luna iulie.
MARIANA TUDOSE, presedintele CECCAR Brasov a vorbit in termeni elogiosi despre formatorul, profesorul, cercetatorul Mihai Ristea, un specialist care prin stiinta si perseverenta a condus la dezvoltarea liberala si la elaborarea standardelor profesionale ale contabilitatii in Romania. Cu o experienta vasta, publicand peste 63 de manuale,400 de articole si comunicari, fiind preocupat si de dimensiunea practica a contabilitatii, profesorul Mihai Ristea a fost recunoscut si recompensat cu Diploma Opera Omnia, cu Ordinul Meritu pentru Invatamant in grad de Comandor pentru realizarile sale.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RzffG38lpUc&feature=youtu.be[/youtube]
In ciuda notorietatii sale, vicepresedintele CECCAR Romania, Mihai Ristea a imparatasit cu modestie celor prezenti, impresii despre rolul sansei in cariera sa si chiar despre maniera intamplatoare in care a ajuns sa studieze stiintele economice. Dupa incheierea facultatii, Mihai Ristea a avut ambitia de a face din contabilitate un act de cultura si a devenit unul din reformatorii profunzi ai sistemului contabil din Romania. In cel mai recent volum al sau, autorul urmareste consecintele la care conduc trasaturile adevarului specific contabilitatii. Caracterul reflectat, construit, pragmatic si certificat al adevarului contabil asaza practicienii acestui domeniu in sfera confruntarii dintre libertate si conformitate.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kHjPq2PwLxs&feature=youtu.be[/youtube]
Dupa ce a primit aplauzele si felicitarile celor prezenti, Mihai Ristea a oferit specialistilor prezenti o lectie succinta si concludenta despre provocarile contabilitatii contemporane: in ultima perioada vechiul principiu al permanentei metodei contabile este depasit de dinamica tendintelor internationale de construire a unor standarde globale uniforme. Si in Romania, adoptarea standardelor internationale de raportare financiare presupune o trecere de la nou la vechi care solicita rationamente profesionale si ridica problema unor costuri ridicate. Printre altele, Mihai Ristea a vorbit specialistilor despre politicile contabile IFRS si despre rapoartele contabile. Evenimentul s-a incheiat intr-o atmosfera dinamica si cu dialoguri amicale schimbate intre profesionisti.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m3os_QKlvnA&feature=youtu.be[/youtube]
De la librarie, ne-am mutat atentia din nou pe Aleea Cartii, la ceas de seara, la ora potrivita pentru depanarea povestilor. Editura Pastel a propus publicului un volum plin de imaginatie intitulat AVENTURI IN TARA SPIRIDUSILOR, semnat de o autoare venita din Italia, Cristina Reali. Editorul, Gabriela Daraban, a vorbit despre necesitatea cartilor de povesti care sa respecte o reteta echilibrata: sa pastreze repere traditionale si sa integreze si elemente de modernitate pentru a putea vorbi pe limba pustilor contemporani, fara sa anuleze dimensiunea inocenta a lecturii. Volumul Cristinei Reali reuseste sa asume acest echilibru intr-o compozitie care vorbeste despre prietenie, valori si ofera personaje model, exemplare de la care cei mici au ce invata.
CRISTINA REALI a multumit tuturor celor care au contribuit la materializarea acestui proiect, o poveste care aduce a basmelor de odinioara, o poveste capabila sa trezeasca surasuri atat celor mari, cat si celor mici, prin personajele pline de imaginatie pe care le propune: spiridusi, pisici nazdravane, lupi cu aripi si multe altele. Lansarea s-a incheiat cu o sesiune de autografe simpatica.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lOrc2UC12dc&feature=youtu.be[/youtube]
Ne-am pastrat privirea asupra trecutului, in cadrul unui moment aniversar in care l-am comemorat pe poetul STEFAN OCTAVIAN IOSIF, la 100 de ani de la moartea personalitatii brasovene. Alaturi de Claudiu Raicu am avut ocazia sa rememoram cateva momente importante din viata poetului, sa impartasim publicului prezent in Piaţa Sfatului aprecieri ale celor care l-au cunoscut pe Ştefan Octavian Iosif şi să oferim câteva repere din activitatea sa literară. Elevi de la Şcoala Generală 11 ŞT.O.IOSIF Braşov şi-au adus şi ei contribuţia la momentul festiv prin recitarea câtorva poezii mai cunoscute ale scriitorului, alături de poeta Rodica Ghinea. Colajul video alcătuit de Claudiu Raicu a oferit braşovenilor ocazia să vadă câteva imagini de epocă inedite, puse la dispoziţie prin bunăvoinţa profesorului Vasile Oltean care s-au armonizat perfect cu decorul istoric al Pieţii Sfatului.
După ora 22, am încheiat cea de-a doua zi a fEstivalului. Vă aşteptăm şi în următoarele două zile, pentru un weekend plin de lecturi şi concerte, pe aceeaşi memorabilă Alee a Cărţii!