A ieși la plimbare prin Brașov, într-o după amiază încinsă de iulie pare să nu fie cea mai inspirată decizie, ba chiar… o greșeală ar putea sugera medicii. Cu toate acestea, a poposi într-un salon răcoros, la un ceai cu gheață și o discuție despre greșelile… altora, din narațiunile cu umor britanic pare să fie o idee strașnică – o idee pe care am dus-o la bun sfârșit chiar în această zi de vineri.
VINERI, 26.07.2013, la Librăria Șt.O.Iosif Brașov am găzduit o nouă ediție a CLUBULUI DE LECTURĂ, la care am discutat despre cartea lui P.G.WODEHOUSE – GREȘEALA LORDULUI EMSWHORTH (Editura Polirom, 2012).
Am deschis ediția din luna iulie a Clubului amintind inspirata decizie de a alege spre discuții aceste volum tonic și amuzant exact în această perioadă. Am admirat inteligența lui Wodehouse, demnă de un arhitect de romane polițiste, în asamblarea unei intrigi labirintice cu miză comică și cu o oarecare doză de suspans, remarcând inclusiv efectul neașteptat al introducerii unui personaj care, în ciuda faptului că generează liniile narative majore, este aproape străin de toată agitația care îl înconjoară.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I9dnltq9FQY&feature=youtu.be[/youtube]
LIVIA NILESCU a apreciat umorul scriitorului englez dar și felul în care prestanța britanică a claselor nobiliare se transmite, la proporții aproape ridicole și în mediul servitorilor și al secretarilor de la Castelul Blandings. De asemenea, Livia Nilescu a remarcat portretul reușit pe care Wodehouse l-a făcut domnului Peters, o întrupare a spiritului american complexat de lipsa prestigiului nobiliar, obsedat de prosperitate.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-SanHQlYoLk&feature=youtu.be[/youtube]
În ciuda faptului că nu a citit întreg romanul, HORIA NILESCU și-a mărturisit curiozitatea în raport cu fiul lordului Emsworth, Frederick, cel care indiferent de situațiile problematice pe care le traversează și în ciuda crizei care se amorsează pe domeniul tatălui său, reușește să scape cu bine și să rămână în picioare. Lui Horia, întreaga atmosferă generată de impostorii și bârfitorii de la Castelul Blandings i-a amintit și de filmul lui Robert Altman, Gosfort Park.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pSdVKYX69jg&feature=youtu.be[/youtube]
Impresiile de lectură au deschis și alte piste de discuție: în ce măsură cartea lui Wodehouse este o satiră la adresa decăderii spiritului nobiliar britanic, atâta timp cât exponenții ei, Frederick și Lordul Emsworth par să fie niște personaje inocente care trăiesc total paralel cu semenii lor, semeni care se dovedesc măcinați de griji și scopuri precise, pentru care sunt gata să joace și roluri duplicitare.
Astfel, aerul distrat, amnezic al lordului Emsworth, dincolo de efectul comic pe care îl generează poate reflecta, așa cum s-a sugerat și o superioritate și o infatuare deplină, ba chiar un dispreț al deținătorilor de titluri nobiliare, în raport cu realitățile înconjurătoare și cu oamenii obișnuiți. În acest sens, devine cumva de înțeles bucuria și preocuparea britanicilor pentru viața cuplului regal Katherine -Williams, atâta timp cât căsnicia lor și felul în care au ales să-și trăiască viața sparge într-adevăr tiparele rigidității și superiorității cultivate de clasa socială înaltă din Anglia.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bDO55Xzq4A8&feature=youtu.be[/youtube]
De asemenea, participanții la Club au discutat și despre statutul lorzilor și nobililor contemporani, despre supraviețuirea sau dimpotrivă, despre moartea atmosferei paradisiace de pe domeniile de odinioară, despre spiritul pragmatic care a pus stăpânire chiar și pe deținătorii de castele și palate, nevoiți să apeleze la strategii economice variate pentru a-și întreține domeniile. Nu au fost ocolite nici obiceiurile de la conace: necesitatea distracțiilor opulente, ospățurile epuizante etc.
În compania ceștilor cu ceai rece și a prăjiturilor, depănând amintiri cu englezi întâlniți în străinătate, dar și amintiri de lectură (s-au făcut trimiteri, în discuția despre viața la conacul britanic, și la romanul lui Kazuo Ishiguro – Rămășițele zilei) ne-am destins și ne-am animat succesiv, discutand pe marginea unei comedii britanice savuroase.
Ne revedem in luna august!